OLIO: «Πράσινο» app στέλνει το φαγητό σε άλλους και όχι στα σκουπίδια (vid)

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μία επαναστατική εφαρμογή (app) διαθέσιμη για όλα τα κινητά τηλέφωνα και με εφαρμογή προς το παρόν μόνο στη Μ. Βρετανία, έρχεται για να αναδείξει ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα διεθνώς, καθώς δημιουργεί κοινότητες διαμοιρασμού τροφής και φαγητού, το οποίο δεν έχει καταναλωθεί και υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγε στα σκουπίδια.

Ο λόγος για το OLIO app που δείχνει πως πρέπει να διαχειριστούν οι σύγχρονες κοινωνίες το γεγονός ότι κάθε χρόνο μία έκταση γης μεγαλύτερη από όλη την Κίνα χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφής, η οποία

τελικά πετιέται.

Το OLIO είναι μία δωρεάν εφαρμογή που «συνδέει» γείτονες, τοπικές κοινότητες, εθελοντές και καταστήματα που έχουν τρόφιμα ή φαγητό, προκειμένου η τροφή που περισσεύει ή για κάποιον λόγο δεν καταναλώνεται, να μπορεί να καταλήξει σε όσους την έχουν ανάγκη ή την θέλουν.

Οι χρήστες της εφαρμογής (καταναλωτές, εθελοντές και τοπικές επιχειρήσεις) «καρφιτσώνουν» στο OLIO μία φωτογραφία των τροφίμων, που θέλουν να διαθέσουν.

Όσοι ενδιαφέρονται για να αποτελέσουν τους αποδέκτες αδιάθετου φαγητού, ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την εφαρμογή ή μπορεί να λαμβάνουν και σχετικές ειδοποιήσεις (alerts) για τα διαθέσιμα τρόφιμα.

Η παράδοση-παραλαβή των εκάστοτε ειδών πραγματοποιείται σε ένα προσυμφωνημένο σημείο (στο σπίτι ή στο κατάστημα αυτού που διαθέτει τα είδη), ενώ δεν υπάρχει καμία τιμή για τα τρόφιμα ή το πολύ-πολύ να υλοποιηθεί κάποιου είδους δωρεά (που είναι στη διακριτική ευχέρεια αυτού που λαμβάνει τα τρόφιμα) για φιλανθρωπικό σκοπό.

Πριν λίγους μήνες η πλατφόρμα OLIO απέκτησε και τμήμα με είδη που δεν είναι τρόφιμα, τα οποία επίσης διαμοιράζονται και δωρίζονται από όσους δεν τα χρειάζονται σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιβαλλοντική ζημιά από τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν αναλογιστεί κανείς ότι για τη δημιουργία αυτής της τροφής αξιοποιείται το 25% της κατανάλωσης φρέσκου νερού παγκοσμίως σε ετήσια βάση.

Η τροφή, δε, που πάει στις χωματερές αποσυντίθεται και παράγει μεθάνιο, το οποίο είναι 23 φορές πιο βλαπτικό για το περιβάλλον από το διοξείδιο του άνθρακα.

Άκρως ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως η... χώρα με την ονομασία «Πετάω τα Τρόφιμα στα Σκουπίδια» είναι ο 3ος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου (υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή) μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα