Πολιορκία Ν.Δ. στην κυβέρνηση για τον Κουφοντίνα

Την ευκαιρία να επαναφέρει με τον πιο εμφατικό τρόπο την ατζέντα νόμου, τάξης και δικαιοσύνης βρήκε η Ν.Δ. με αφορμή την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού να χορηγήσει διήμερη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ανέβασε τους τόνους και κοινοβουλευτικά, με αιχμή του δόρατος τις φορτισμένες παρεμβάσεις τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή.

Από την πρώτη στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να θέσει ερωτήματα αναφορικά με

τη στάση της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη υπόθεση, αν και ήταν σαφές ότι από την Πειραιώς δεν χρέωναν τη χορήγηση της άδειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα, όμως, η απουσία αρνητικής κριτικής εκ μέρους του υπουργείου για την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου των φυλακών ενεργοποίησε τα πολιτικά αντανακλαστικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έσπευσε να βάλλει δι’ ερωτημάτων εναντίον της κυβέρνησης.

Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή η Ν.Δ. τόνιζε ότι δύο από τα τρία μέλη του συμβουλίου των φυλακών αναφέρονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ προβληματισμό προκάλεσε σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος η διαφορετική εισαγγελική εισήγηση σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα, από τη Ν.Δ. δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση ν’ αφήσουν αναπάντητες τις μομφές του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προϋπήρχε από την εποχή της Ν.Δ., με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έριξε κατά δέκα χρόνια, από τα δεκαοχτώ στα οχτώ, τα υποχρεωτικά έτη πραγματικής κράτησης, προκειμένου ένας καταδικασμένος για τρομοκρατία να έχει δικαίωμα χορήγησης άδειας. Υπό αυτό το πρίσμα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Ν.Δ. «πετάει το μπαλάκι» ευθυνών για τη δημιουργία της «νομικής βάσης» αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα στην κυβέρνηση που άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο.

Πάντως, ως προς το αν ήταν σύννομη ή μη η χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από του βήματος της Βουλής υπογράμμισε ότι το δικαστικό συμβούλιο θα έπρεπε, πέραν των τυπικών προϋποθέσεων, να εξετάσει και τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών, εξηγώντας πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας όχι μόνο δεν έχει επιδείξει μεταμέλεια για τις πράξεις του, αλλά, αντιθέτως, προτρέπει νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να γίνουν δολοφόνοι.

Συν τοις άλλοις, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., με τα οποία επικοινώνησε το Reader.gr, παρατηρούσαν μια συντριπτική αλλαγή του πολιτικού momentum εις βάρος της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι «έγραψε» εξαιρετικά άσχημα η οξεία επίθεση που εξαπέλυσε ο Σταύρος Κοντονής στην Ντόρα Μπακογιάννη, χήρα του δολοφονημένου από τον Δημήτρη Κουφοντίνα Παύλου Μπακογιάννη, αλλά και το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν σχολίασε καν την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, σε αντίθεση με την πρωτόδικη απόφαση της δικαιοσύνης για την υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές της Ν.Δ. έδειχναν και προς τις αντιδράσεις ΗΠΑ και Βρετανίας διά των πρέσβεών τους στην Αθήνα-με τον Αμερικανό πρέσβη μάλιστα τις προηγούμενες μέρες να μιλά με κολακευτικά λόγια για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και το ταξίδι Τσίπρα στην Αμερική.

Χαρακόπουλος στο Reader.gr: «Ηλεκτροσόκ η άδεια στον αρχιδολοφόνο της 17Ν»

Ευρύτερα, πάντως, η Ν.Δ. και διά του Κυριάκου Μητσοτάκη συνέδεσε τη χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα και με ζητήματα νόμου και τάξης, σκιαγραφώντας επιλεκτικές ευαισθησίες του κυβερνώντος κόμματος. «Η άδεια από τις φυλακές του αρχιδολοφόνου της 17 Νοέμβρη είναι πραγματικό ηλεκτροσόκ για την ελληνική κοινωνία, που παρακολουθεί άναυδη “συλλογικότητες” και “γνωστούς-αγνώστους” να επιδίδονται -σε σχεδόν καθημερινή βάση- σε ένα “πάρτι” βίας και ανομίας, με προκλητική ανοχή της κυβέρνησης», σχολιάζει επί του θέματος στο Reader.gr ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. με αρμοδιότητα τα θέματα Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Η εικόνα της εξόδου από τις φυλακές του Κουφοντίνα και οι επιδοκιμασίες αμετανόητων υποστηρικτών τρομοκρατικών-δολοφονικών πράξεων δεν μπορούν παρά να προκαλούν προβληματισμό σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. Μακάρι αυτό το σοκ να είναι αφορμή αφύπνισης και εγρήγορσης», προσθέτει ο κ. Χαρακόπουλος.

Πηγή: reader.gr

The post Πολιορκία Ν.Δ. στην κυβέρνηση για τον Κουφοντίνα appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα