Ρεκόρ πωλήσεων για τον Όμιλο Μυτιληναίου στο 9μηνο

Υπερκάλυψε ήδη το προηγούμενο έτος. 56% αύξηση στον Κύκλο Εργασιών, 38% άνοδος της Λειτουργικής Κερδοφορίας (EBITDA), αισθητή παρουσία του Τομέα Ενέργειας(26% στα EBITDA). Σταθερά άνω του 80% των πωλήσεων οι εξαγωγές.

Συνεχίστηκε και το γ' τρίμηνο 2011 η πολύ ικανοποιητική πορεία των εργασιών του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, με αποτέλεσμα οι δείκτες να εμφανίζουν ήδη από τους πρώτους 9 μήνες του έτους ιστορικά υψηλά. Αναφορικά με τα συνολικά αποτελέσματα Εννεάμηνου επισημαίνονται, 1) η ισχυρή επίδοση της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ που συνεχίζει με γρήγορους ρυθμούς την εκτέλεση των έργων στο εξωτερικό, 2)
η πρώτη σημαντική συνεισφορά του Τομέα Ενέργειας και 3) η σταθερή επίδοση του Τομέα Μεταλλουργίας.

Συγκεκριμένα για τον Όμιλο, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το Εννεάμηνο του 2011 διαμορφώθηκε στα 1.139 εκατ. έναντι των 732 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους,με αύξηση 56% ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 164,6 εκατ. από 119,6 εκατ. το 2010. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 46,1 εκατ. έναντι 42,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011, παρά την επιβάρυνση από το σημαντικά αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος, εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω μεγέθη για λόγους ορθής σύγκρισης, δεν συμπεριλαμβάνεται στον κύκλο εργασιών και στα αποτελέσματα προ φόρων του Εννεάμηνο του 2010 το μη επαναλαμβανόμενο έσοδο ύψους 32,4 εκατ., το οποίο αφορά στην προεξόφληση εσόδων έργων της θυγατρικής εταιρείας της ΜΕΤΚΑ, ΕΤΑΔΕ, η οποία πωλήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ. H αντίστοιχη επίπτωση στα καθαρά κέρδη του 2010 ανέρχεται σε 14,6 εκατ.

Ο Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων του Ομίλου, παρουσίασε αύξηση 15% του κύκλου εργασιών, λόγω της αυξημένης παραγωγής και των υψηλότερων premia των προϊόντων. Η λειτουργική κερδοφορία παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα, συνυπολογίζοντας τις σημαντικές κοστολογικές πιέσεις από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, των πρώτων υλών και την αποδυνάμωση της ισοτιμίας του δολαρίου, το οποίο επανακάμπτει μετά τα αυξημένα προβλήματα της Ευρωζώνης. Αρνητικά επιδρούν ακόμα στις επιδόσεις του Τομέα Μεταλλουργίας, η συνεχιζόμενη διαφορά με τη ΔΕΗ για την τιμολόγηση του Ηλεκτρικού Ρεύματος (παραπέμπεται στη Διαιτησία της ΡΑΕ για την οριστική επίλυση) και η άνευ προηγουμένου καθυστέρηση της Δημόσιας Διοίκησης, να οριστικοποιήσει την εμπορική λειτουργία του εργοστασίου Συμπαραγωγής (ήδη στον 3ο χρόνο δοκιμαστικής λειτουργίας).

Η πρόσφατη αρχική συμφωνία για την εξαγορά του τομέα δραστηριότητας βωξίτη της S&B στην Ελλάδα, αναμένεται να συντελέσει στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Τομέα Μεταλλουργίας, η οποία ανταγωνιστικότητα δοκιμάζεται σκληρά από κοστολογικές πιέσεις. Μόνο οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ρεύματος και Φυσικού Αερίου επιβαρύνουν τον Τομέα με 15εκατ. ετησίως τουλάχιστον, ποσό που βέβαια δεν μπορεί να μετακυλήσει στην κατανάλωση, που είναι ο
Keywords
Τυχαία Θέματα