Σε ποιες πλαστικές σακούλες επιβάλλεται χρέωση

10:09 3/1/2018 - Πηγή: Dimosio

Την έντονη ενόχληση πολλών καταναλωτών για την επιβολή χρέωσης στις πλαστικές σακούλες εισέπραξαν χθες οι εργαζόμενοι στους φούρνους, που ήταν τα πρώτα καταστήματα στα οποία εφαρμόστηκε το μέτρο, καθώς σούπερ μάρκετ, καταστήματα μαναβικής κ.λπ. παρέμειναν κλειστά χθες. Ουσιαστικά το πρώτο «κρας τεστ» για το τέλος της δωρεάν πλαστικής σακούλας θα γίνει σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας όλων των καταστημάτων για το 2018.

Αίσθηση προκάλεσαν επίσης οι καταγγελίες ότι ελεγκετές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιχείρησαν χθες να κόψουν

πρόστιμο 500 ευρώ σε ηλικιωμένο ψαρά στη Σκόπελο, επειδή δεν έκοψε απόδειξη 0,04 ευρώ για μια πλαστική σακούλα που έδωσε σε πελάτη του. Ο ψαράς πουλούσε γόπες στο λιμάνι του νησιού και διαπληκτίστηκε με τους ελεγκτές, ενώ όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο του συμβάντος κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρους τους. Τελικά, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν κόπηκε πρόστιμο και έληξε το περιστατικό. Ωστόσο, πηγές της ΑΑΔΕ διέψευσαν χθες το βράδυ ότι υπήρχε συνεργείο ελεγκτών στη Σκόπελο.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) εξέδωσε διευκρινιστικές οδηγίες για τις σακούλες που επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος και εκείνες που εξαιρούνται. Σύμφωνα με αυτές:

Στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα) χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος 0,03 ευρώ+ΦΠΑ, δηλαδή συνολικά 0,04 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2018. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το τέλος θα αυξηθεί στα 0,07 ευρώ+ΦΠΑ=0,09 ευρώ.

Πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγησή τους στον πελάτη.

Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων, δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.

Εξαιρούνται από το τέλος βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς, καθώς και οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριους εμπόρους.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο ότι οι λεπτές πλαστικές σακούλες υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος και να διαθέτουν σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή πλαστικές σακούλες μεταφοράς ή άλλες τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

Οσοι χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές θα πρέπει να φτιάξουν ένα ξεχωριστό τμήμα, όπου θα χτυπάνε 0,04€ την κάθε σακούλα. Οσοι χρησιμοποιούν υπολογιστές θα πρέπει να φτιάξουν ένα ξεχωριστό είδος (Σακούλα ή Περιβαλλοντικό Τέλος) και θα το χρεώνουν σε κάθε συναλλαγή 0,04€. Το περιβαλλοντικό τέλος θα αποδίδεται στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 250-350 σακούλες ανά άτομο ετησίως. Ετσι, το ετήσιο κόστος για πλαστικές σακούλες ανά καταναλωτή θα κυμαίνεται πλέον από 10 έως 14 ευρώ φέτος και θα αυξηθεί από το 2019 στα 24,5 έως 31,5 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα