Διασταύρωση στοιχείων ακίνητης περιουσίας ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

11:15 20/1/2018 - Πηγή: Dimosio

Eλέγχους στα ακίνητα 5.500.000 πολιτών σχεδιάζει η εφορία, προκείμενου να διασταύρωσει εάν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι πολίτες για την ακίνητη περιουσία τους στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9 είναι ίδια με αυτά που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο.

Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα αξιοποιήσουν τα στοιχεία απο το Κτηματολόγιο για να προχωρούν στην επιβολή φόρων και προστίμων σε όσους δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητά τους ή έχουν δηλώσει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία π.χ. λιγότερα τετραγωνικά μέτρα. Παράλληλα θα προχωρούν απευθείας στην εγγραφή κατασχέσεων

και βαρών για τους οφειλέτες με ακίνητη περιουσία. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα ενώ το επόμενο θα είναι ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός των ακινήτων.

Με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανοίγει ο δρόμος για να αποκτήσει η ΑΑΔΕ Online πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου Οι έλεγχοι και οι διασταύρωσες θα γίνουν σε δυο επίπεδα:

Θα εντοπιστούν περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν… ξεχάσει να εμφανίσουν στην εφορία το συνολο της ακίνητης περιουσίας τους για να αποφύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ή και άλλων φόρων. Από τις πληροφορίες που θα λάβουν από το Κτηματολόγιο οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα προχωρούν στην επιβολή φόρων και προστίμων για όσους δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητά τους ή έχουν δηλώσει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία π.χ. λιγότερα τετραγωνικά μέτρα. Όταν διαπιστώνονται αποκλίσεις οι φορολογούμενοι θα καλούνται να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 και θα καταβάλουν τα σχετικά πρόστιμα, τον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ και τις προσαυξήσεις του.Θα εντοπιστούν φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η διασταύρωση θα αξιοποιείται από τους ελεγκτές αναγκαστικής είσπραξης, ώστε να προχωρά άμεσα η διαδικασία κατασχέσεως.

Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούν, μελλοντικά, οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να εντοπίζουν, να συσχετίζουν και να ελέγχουν, για παράδειγμα, το ακριβές γεωγραφικό σημείο ή την επιφάνεια των κτιρίων, τα υπόγεια, τις σοφίτες, τις θέσεις στάθμευσης κλπ.

Keywords
Αναζητήσεις
ελειπη στοιχεια ε9
Τυχαία Θέματα