Βουλή: Βρήκαν τυχαία αρχειακό θησαυρό!

Βουλή: Βρήκαν τυχαία αρχειακό θησαυρό!16.11.2017Βουλή

1.200 φάκελοι με πλήθος εγγράφων από το 1844

To αρχειακό υλικό, που ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια εργασιών πυρανίχνευσης των χώρων της Βουλής, παρουσίασε χθες ο Νίκος Βούτσης. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα αρχεία βρέθηκαν σε χώρο της αίθουσας της Γερουσίας, κάτι που βεβαίως προκαλεί το εύλογο ερώτημα πώς τόσα χρόνια ουδείς τα εντόπισε...

Σε 172 κιβώτια, που περιλαμβάνουν

περίπου 1.200 φακέλους, βρέθηκε πλήθος εγγράφων και τεκμηρίων, τα οποία χρονολογούνται από το 1844, όταν το νέο ελληνικό κράτος απέκτησε Σύνταγμα και Κοινοβούλιο.

Περιλαμβάνονται, συγκεκριμένα, τα χειρόγραφα πρακτικά της Βουλής της περιόδου 1844-1883 μαζί με τα πρωτότυπα κείμενα των Συνταγμάτων, που φέρουν τις υπογραφές των βουλευτών, πρωτόκολλα ορκωμοσίας βασιλέων και Προέδρων της Δημοκρατίας και πολλά άλλα. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, αυτού του υλικού εστιάζεται στο γεγονός ότι περίπου οι μισοί από τους καταγεγραμμένους φακέλους περιέχουν υλικό του υπουργικού συμβουλίου που λειτουργούσε στη διάρκεια της περιόδου 1967-1974.

Ολα τα έγγραφα είναι μεν καταγεγραμμένα, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η τεκμηρίωσή τους, με την οποία θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο το νεοσυσταθέν 5ο Τμήμα της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, των Κοινοβουλευτικών Αρχείων και των Ιδιωτικών Συλλογών.

Ο κ. Βούτσης παρουσιάζοντας το «χαμένο αρχείο» αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης. Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι «είναι μια σπίθα για να ενεργοποιηθούν όλοι, αρχεία, άνθρωποι, συλλογικότητες, θεσμοί, έτσι ώστε το σύνολο αυτών των υλικών να διαμορφώσει την τελική εικόνα», ενώ μιλώντας γενικότερα για την ιστορική έρευνα στη χώρα μας έθεσε τη Βουλή στην υπηρεσία των ερευνητών.

«Είναι ανάγκη να μπει στη βάσανο και την υπηρεσία του επιστημονικού δυναμικού της χώρας το σύνολο των αρχείων» τόνισε και επεσήμανε: «Καλό θα ήταν όλες οι μονάδες αρχείων, με πρώτα απ’ όλα τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, να βοηθήσουν να διαμορφωθεί η πλατφόρμα καταγραφής του συνόλου, ει δυνατόν, και αξιοποίησης των αρχείων της χώρας. Σε ό,τι αφορά τη Βουλή, θα το εξυπηρετήσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα