Τι θα ισχύσει (από το 2018) για τα οικογενειακά επιδόματα

Τι θα ισχύσει (από το 2018) για τα οικογενειακά επιδόματα05.12.2017Άρθρα

Νέες κλίμακες, αλλά και αυστηρότερες εισοδηματικές κατηγορίες για δικαιούχους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Νέες κλίμακες στο επίδομα τέκνων, που θα κυμαίνεται από 28 έως 70 ευρώ ανά παιδί, αυστηρότερες εισοδηματικές κατηγορίες για τους δικαιούχους και ενίσχυση ακόμη και των μονογονεϊκών οικογενειών περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τα νέα οικογενειακά επιδόματα

που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα Χριστούγεννα.

Η πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών αύξησε το επίδομα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ενώ ενίσχυσε και τις οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων που έχουν από τρία παιδιά και πάνω, παρότι κατάργησε το επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων (500 ευρώ/έτος για κάθε παιδί).

Οι χαμένοι

Ωστόσο, οικογένειες με πολλά παιδιά και μεσαία ή υψηλά εισοδήματα χάνουν από το νέο επίδομα τέκνων.

Παρότι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα οι νέες εισοδηματικές κατηγορίες του επιδόματος, πληροφορίες θέλουν να παραμένουν -κάπως τροποποιημένες- οι τρεις κλίμακες: 0-6.000 ευρώ, 6.000 έως 10.000 ευρώ και 10.000 έως 15.000 ευρώ.

Το νέο ενιαίο επίδομα προβλέπει 70 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί (από 40 ευρώ σήμερα), 140 ευρώ για δύο παιδιά (από 80 ευρώ σήμερα), 280 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά (από 242 ευρώ σήμερα) και 140 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί μετά το τρίτο (δηλαδή 420 ευρώ τον μήνα για τέσσερα παιδιά, 560 ευρώ για πέντε κ.λπ.). Το επίδομα φτάνει τα 70 ευρώ σε οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα και μειώνεται στα 28 ευρώ τον μήνα για τα υψηλά, ενώ διπλασιάζεται για το δεύτερο παιδί κ.ο.κ.

Ετσι, οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, με εισόδημα έως 9.000 ευρώ, δικαιούται επίδομα 70 ευρώ τον μήνα (από 40 ευρώ πριν), ενώ οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, εφόσον έχουν συνολικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δικαιούται επίδομα 140 ευρώ τον μήνα (από 80 που έπαιρναν πριν).

Αντίστοιχα, για οικογένειες με δύο γονείς και τρία προστατευόμενα τέκνα και εισοδήματα έως 11.000 ευρώ θα λαμβάνουν στο εξής 280 ευρώ/μήνα (από 245 ευρώ σήμερα). Ομως αν τα ετήσια εισοδήματα κυμαίνονται από 13.500 και έως 22.000 ευρώ, τότε το επίδομα μειώνεται σε 187,6 ευρώ (από 205 που ήταν σήμερα).

Τέλος, για οικογένειες με δύο γονείς και τέσσερα παιδιά και εισοδήματα έως 12.000 ευρώ το επίδομα αυξάνεται στα 420 ευρώ (από 327 ευρώ), ενώ, όταν το εισόδημα κυμαίνεται από 25.000 έως 33.750 ευρώ, το επίδομα μειώνεται σε 140 ευρώ από 220 ευρώ.

Στο μεταξύ με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα κρίνεται στο εξής η τύχη των προνοιακών επιδομάτων, κάτι που άλλωστε αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

----

Eurogroup: Επαινοι για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και συστάσεις

Επαινετικά σχόλια για τη γρήγορη επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση, τα οποία συνοδεύτηκαν όμως από συστάσεις για εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων δράσεων ως τις αρχές Ιανουαρίου και από έντονη δυσαρέσκεια για τη δίωξη κατά των ξένων εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), εισέπραξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αποφάσισαν το ύψος της επόμενης δανειακής δόσης, αφήνοντας το θέμα για το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι απομένει να αποδεσμευτούν 18,5 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι. Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο ESM υλοποίησε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και ότι το όφελος από αυτά θα είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι είχε προβλεφθεί πέρυσι. Οπως είπε, ο λόγος χρέους/ΑΕΠ αναμένεται να περιοριστεί κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 (έναντι αρχικής εκτίμησης για 20 μονάδες) και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα μειωθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες (αντί για πέντε).

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup αίσθηση προκάλεσε η επίθεση του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι ο κ. Βαρουφάκης στο τελευταίο βιβλίο του γράφει «παραμύθια» και ότι θα γραφτεί «η αληθινή ιστορία χωρίς παράνοια».

Μ. Ροζάκος

Διαβάστε επίσης:

Αντεπίθεση του Νότου! Ο Πορτογάλος Σεντένο επικεφαλής του Eurogroup

----

Θετικές εκθέσεις από Fitch και Citi που «μυρίστηκαν» πάλι κέρδη

Οσο οι εξελίξεις δείχνουν ότι έρχονται πιο κοντά οι νέες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τόσο οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν θετικές προοπτικές για την Ελλάδα. Πρόκειται για τους ίδιους οίκους που κερδοσκοπούσαν εκδίδοντας εκθέσεις σε βάρος της χώρας μας μέχρι πριν από μερικούς μήνες, αλλά τώρα άλλαξαν στάση, επειδή «οσμίζονται» κέρδη από τους καινούργιους κρατικούς τίτλους.

Χθες οι Fitch και Citi προέβλεψαν σε εκθέσεις τους ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στην «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση και την ανταλλαγή (swap) των ομολόγων του PSI με νέα ομόλογα.

«Οι προσπάθειες ανάκτησης της πλήρους πρόσβασης στις αγορές θα στηριχθούν από τη συνεχιζόμενη τήρηση των όρων του προγράμματος και την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα... Πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές του επίσημου τομέα θα στοχεύσουν σε μια “καθαρή” έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018» ανέφερε η Fitch.

Από την πλευρά της, η Citi σχολίασε: «Το τέλος της εποχής των διασώσεων μπορεί να είναι μια πραγματικότητα τώρα και είναι στο συμφέρον όλων των πλευρών να εργαστούν για μια “καθαρή” έξοδο».

----

Ανάπτυξη: Προσγειώθηκε στο 1,3% το γ' τρίμηνο

Μόνο με ένα αναπτυξιακό άλμα το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και με μια δραστική αναθεώρηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο θα μπορέσει να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος.

Τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) διέψευσαν χθες τις κυβερνητικές προσδοκίες για αναπτυξιακή έκρηξη το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς έδειξαν ότι η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) περιορίστηκε στο 1,3% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2016) και το 0,3% σε τριμηνιαία βάση (σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο).

Αναθεώρηση

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. προχώρησε παράλληλα, χθες, σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο, ανεβάζοντας τον πήχη στο 1,6%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για επέκταση με ρυθμό 0,8%, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση του 1ου τριμήνου στο 0,4%.

Ετσι, το 9μηνο κλείνει με μέσον όρο αύξησης του ΑΕΠ 1,1%. Ανησυχία προκαλεί η μείωση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 8,5% σε ετήσια βάση το 3ο φετινό τρίμηνο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις αφορούν την αρχική εκτίμηση και πως θα πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Εξέφρασαν δε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα επαληθευτεί η πρόβλεψη για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα