Τα «ελληνικά» Paradise Papers στο μικροσκόπιο

Τα «ελληνικά» Paradise Papers στο μικροσκόπιο17.11.2017Παρασκήνιο

Ξεκινά έρευνα από την Οικονομική Εισαγγελία για 130 ύποπτα ονόματα

Τα… μυστικά που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από τα λεγόμενα «Paradise Papers» θα αναζητήσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς που βάζουν στο στόχαστρό τους φυσικά και νομικά πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος, τα οποία εμφανίζονται να διαθέτουν offshore εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους.

Η επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη διέταξε τη διενέργεια έρευνας,

η οποία, ακολουθώντας τα ίχνη του χρήματος με ελληνικό «άρωμα», καλείται να διαπιστώσει αν προκύπτουν ύποπτες κινήσεις που να οδηγούν σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή.

Σε συνδυασμό

Το ενδιαφέρον των Αρχών επικεντρώνεται σε 130 ονόματα που φέρεται ότι καταγράφονται στα «Paradise Papers» από 252 διευθύνσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός ζητεί να παραληφθούν τα στοιχεία που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, να αξιολογηθούν και να ελεγχθούν όχι μόνο «κατά μόνας», αλλά κυρίως σε συνδυασμό με τις άλλες γνωστές λίστες που έχουν στη διάθεσή τους οι οικονομικοί εισαγγελείς (Μπόργιανς, «Ρηνανίας» και άλλες).

Κομβικό για την έρευνα είναι να ξεκαθαριστεί το θέμα της νομιμότητας ή μη της ύπαρξης των εξωχώριων εταιριών, καθώς, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, το θέμα φαίνεται πως κινείται στο δυσδιάκριτο όριο μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλη έρευνα για την περίφημη λίστα και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Keywords
Τυχαία Θέματα