Ψυχρός πόλεμος από τους Ρώσους

Ψυχρός πόλεμος από τους Ρώσους22.11.2017Παρασκήνιο

Η πρεσβεία της Μόσχας μέσω twitter (!!!) επιβεβαιώνει... διαψεύδοντας

Η ενόχληση του Πούτιν για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τα ελληνικά «αντίποινα» για τις στενές επαφές με τον Ερντογάν

Η Θέση μας: Οι λεπτομέρειες του... εμπαιγμού

Διαβάστε επίσης:

►Περίεργα «κωλύματα» για το «Noor 1»!►«Μυρίζει αίμα» ο στόχος για το πλεόνασμα►Θαμμένο στη λάσπη το 21ο θύμα της πλημμύρας►«Εφυγε»
ο ιερέας θείος του Τσίπρα►Δάκρυσε με «Καζαντζάκη» ο Καραμανλής►Δώσε το σπίτι σου και σβήσε το δάνειο!►Η απίστευτη κοροϊδία με το μέρισμα!►Εξελίξεις εντός του 2018 για τις γερμανικές αποζημιώσεις►Μέντιουμ της ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίαζε εγκλήματα!

Ρωσική ενόχληση για το άνοιγμα Τσίπρα στις ΗΠΑ. Ελληνική δυσαρέσκεια για τους S-400 στην Τουρκία

«Ψυχρός» πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Η Μόσχα είναι ενοχλημένη από την πολιτική της κυβέρνησης, που έχει κάνει «στροφή» προς τη Δύση, και ειδικά προς τις ΗΠΑ, αν και... αριστερή. Και η Αθήνα, ωστόσο, εμφανίζεται δυσαρεστημένη με την τακτική της Ρωσίας και το φλερτ με την «εχθρική» Τουρκία. Τυχόν πώληση των πυραυλικών συστημάτων S-400 θα αλλάξει άρδην, και σε βάρος της χώρας μας, την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, που είχαν φτάσει σε εξαιρετικά καλό επίπεδο επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή (και είχαν «παγώσει» επί Γιώργου Παπανδρέου), διεφάνη και από ένα tweet που ανέβασε χθες, στον επίσημο λογαριασμό της, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. «Δυστυχώς, βλέπουμε συχνά τις αδέξιες προσπάθειες να ρίχνουν σκιά στις σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας, με τις δημοσιεύσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, να αμαυρώνουν τα επιτεύγματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας» έγραψε προφανώς ο Ρώσος πρεσβευτής στη χώρα μας, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, σχολιάζοντας το tweet της ρωσικής πρεσβείας είδαν και μια διαφορετική ανάγνωση, ότι δηλαδή οι Ρώσοι προσπαθούν να «μαζέψουν» το θέμα που προέκυψε πρόσφατα με την ακύρωση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν, παραμονές της διυπουργικής, ότι θα συμμετάσχουν και τέσσερις εκπρόσωποι από την Κριμαία, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η οποία δήλωσε ότι ως μέλος της διεθνούς κοινότητας που δεν έχει αναγνωρίσει την Κριμαία δεν μπορεί να δεχθεί αυτή τη σύνθεση. Κατά πληροφορίες, ωστόσο, γίνονται διαβουλεύσεις για τον ορισμό νέας ημερομηνίας διεξαγωγής της διυπουργικής.

Ομως, οι Ρώσοι εμφανίζονται έντονα ενοχλημένοι από την προσέγγιση της κυβέρνησης Τσίπρα με τις ΗΠΑ, ειδικά μετά το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, και ειδικά από τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχει η χώρα μας στις ΗΠΑ, τον αποκλεισμό των ρωσικών αγωγών και την προώθηση αυτών που εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα. Μάλιστα, το γεγονός ότι το tweet του Ρώσου πρεσβευτή δημοσιεύτηκε την επομένη της επίσκεψης του Πολωνού προέδρου στην Ελλάδα, και ανήμερα της συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου για τα ενεργειακά, μάλλον συμβάλλει στην ενίσχυση του «ψυχρού» κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Από την άλλη, πάντως, υπάρχει ενόχληση και της Αθήνας για τη σύσφιγξη των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τα εθνικά συμφέροντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα