Ψάχνουν τη «μέθοδο των τριών»

Ψάχνουν τη «μέθοδο των τριών»27.11.2017Ειδήσεις

Το ραντεβού με τον Στάινμαϊερ θα δείξει αν η Γερμανία πάει σε νέες εκλογές ή όχι

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Σίγουρη ότι η Γερμανία θα έχει πολύ σύντομα κυβέρνηση χωρίς νέες εκλογές εμφανίστηκε σε δηλώσεις της σε κομματική συγκέντρωση η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ την Πέμπτη αναμένεται με αγωνία το κρίσιμο ραντεβού του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ με τους αρχηγούς των Χριστιανοδημοκρατών, των Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών (Μέρκελ, Ζεεχόφερ και Σουλτς αντίστοιχα), σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας ενός «μεγάλου συνασπισμού».

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία, είναι επιθυμητό να έχουμε γρήγορα μια κυβέρνηση» δήλωσε η Μέρκελ, που φαίνεται πλέον έτοιμη -ελλείψει άλλων εναλλακτικών, πλην των εκλογών- να συνομιλήσει με το SPD, απαντώντας σε αντίστοιχη υποχώρηση από πλευράς Σουλτς. Την ίδια ώρα η νεολαία του SPD εμφανίστηκε στο συνέδριο του κόμματος πολύ αρνητική στην προοπτική συμμετοχής των Σοσιαλδημοκρατών σε έναν «μεγάλο συνασπισμό». Ο ηγέτης του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ χαρακτήρισε την τυχόν συμμαχία «την καλύτερη επιλογή για τη Γερμανία», καλώντας το SPD να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες.

Υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού» τάσσεται, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της «Bild», και το 52% των Γερμανών. Η καγκελάριος έχει ήδη διαμηνύσει ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες πρέπει να βασιστούν στον αμοιβαίο σεβασμό, ενώ έχει θέσει τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις: προσήλωση στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλαγές στον φόρο αλληλεγγύης για τα πρώην ανατολικά κρατίδια, αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά.

Την ίδια ώρα, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απολαμβάνει την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία, θεωρώντας ότι η αποτυχία της Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πολιτικής καριέρας της. «Η Μέρκελ βρίσκεται σε μια εντελώς φθίνουσα πορεία και αυτό εν μέρει χάρη σε εμάς» δήλωσε ικανοποιημένος ο αρχηγός του Αλεξάντερ Γκάουλαντ, δηλώνοντας την ετοιμότητα του κόμματός του σε περίπτωση νέων εκλογών.

Στο σύνθημα «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει» είχε βασιστεί, εξάλλου, ολόκληρη η προεκλογική εκστρατεία του AfD στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, βρίσκοντας έρεισμα στη μεταναστευτική πολιτική της καγκελαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα