Ψάχνοντας τον ρόλο του πολίτη

Ψάχνοντας τον ρόλο του πολίτη24.11.2017Πρόσωπα

Διήμερο εκδηλώσεων με θέμα τον άνθρωπο και αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

Ρεπορτάζ
Ελένη Σκάρπου

Με φόντο τις νέες προκλήσεις της εποχής και με θέμα φέτος «Ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη» έρχονται οι εκδηλώσεις του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση, με βιωματικά εργαστήρια, παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παραστάσεις, δρώμενα και συζητήσεις, παρεμβάσεις

σε σχολεία και όχι μόνο.

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιχνίδι, σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης, να τη γιορτάζουν.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση συντονίζει τις δράσεις σε αρκετές πόλεις, όπως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίκαλα, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Ναύπλιο και Τρίπολη, με ελεύθερη είσοδο. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται διημερίδα την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, που θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια και δρώμενα.

Οι δράσεις

«Εμείς και φέτος θα πραγματοποιήσουμε τη διημερίδα που παραδοσιακά διοργανώνουμε κάθε χρόνο και σε αυτή θα συμμετέχουν εμψυχωτές, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί και σκηνοθέτες. Το θέμα μας αυτή τη φορά έχει να κάνει με τον ρόλο του πολίτη.

Η σχέση του θεάτρου με αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο και μας ενδιαφέρει πολύ να δούμε πώς θα αφυπνιστεί ο πολίτης για να δράσει στον περίγυρο και τον δημόσιο χώρο. Στην εποχή μας και γενικά στην εκπαίδευση παρατηρούμε μια τάση περιορισμού των καλλιτεχνικών θεμάτων και του θεάτρου.

Η τέχνη, όμως, είναι μια βιωματική επίδραση για τα παιδιά και αναντικατάστατη. Εδώ οι μαθητές μπορούν να κατανοήσουν και να γνωρίσουν πράγματα, μπαίνοντας συχνά ο ένας στη θέση του άλλου. Είναι σημαντική, λοιπόν, η τέχνη, γιατί μας δείχνει πώς είναι να συνυπάρχουμε με άλλους πολιτισμούς, λαούς και ανθρώπους και να θέτουμε από κοινού στόχους και οράματα» αναφέρει η Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, συντονίστρια του γραφείου Βόρειας Ελλάδας του Πανελλήνιου Δικτύου.

Η διημερίδα θα διεξαχθεί στο 1ο Λύκειο Συκεών και θα περιλαμβάνει ομιλίες και εισηγήσεις με ουσιαστικά νοήματα για τον κόσμο της εκπαίδευσης. Εδώ θα παρουσιαστούν κατά την πρώτη μέρα οι δράσεις του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς επίσης και το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;», με επιμορφωτικό χαρακτήρα.

Η εισήγηση από τον Νικηφόρο Παπανδρέου, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, με τίτλο «Το θέατρο στη ζωή μας» θα μας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις για τη σημασία και την ποιότητα της θεατρικής τέχνης και κουλτούρας. Η εισήγηση από τον Αρη Στυλιανού, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ, με τίτλο «Θέατρο και Δημοκρατία» θα μας βάλει σε άλλα μονοπάτια, ώστε να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε.
Η Μαρία Τσιμά, ηθοποιός και αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του ΚΘΒΕ, θα μας μιλήσει αλλιώς.



Ο λόγος της θα φέρει τον τίτλο «Να φροντίζεις. Αυτό είναι η αγάπη» και σίγουρα θα μας συγκινήσει και θα μας ταξιδέψει. Η παρουσίαση της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Influx και του Θεάτρου Ντοκουμέντο από τους σκηνοθέτες Χάρη Πεχλιβανίδη και Κορίνα Βασιλειάδου θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα της 1ης Δεκεμβρίου, ενώ στις 2 Δεκεμβρίου θα παρακολουθήσουμε εργαστήρια αλλά και μια δράση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τίτλο «Μη γαληνεύεις, καρδιά μου. Τραγούδα. Ποιητές της Οκτωβριανής Επανάστασης», γιατί -όπως υποστηρίζει και η κυρία Τσαρμποπούλου- σε αυτές τις διοργανώσεις είναι σημαντικές οι συνέργειες και η αλληλεγγύη.

Οι εμψυχωτές

Εμψυχωτές των εργαστηρίων είναι οι Χριστίνα Γιαγκούλη - θεατροπαιδαγωγός, Χριστίνα Ζουρίδου - θεατροπαιδαγωγός, Μάρθα Κατσαρίδου - θεατροπαιδαγωγός - ΕΕΠ Σχολή Καλών Τεχνών Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ, Χαρά Λιόλιου - θεατροπαιδαγωγός, Βαγγέλης Μανιτάκης - θεατρολόγος, Ειρήνη Μαρνά - νηπιαγωγός, θεατροπαιδαγωγός, Μαγδαληνή Μπεκρή - ηθοποιός, φιλόλογος, Θωμαή Ουζούνη - ηθοποιός ΚΘΒΕ, θεατροπαιδαγωγός, Βασίλης Πλουμής - μουσικός, ηθοποιός, εκπαιδευτής PlayBack Θεάτρου, Γιάννης Πουταχίδης - θεατροπαιδαγωγός, Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση - θεατροπαιδαγωγός, δρ Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, University of Warwick, Τάσος Ράτζο σκηνοθέτης, δάσκαλος θεάτρου, Δημήτρης Ροϊλός - ηθοποιός ΚΘΒΕ, θεατροπαιδαγωγός, Αναστασία Στοϊμενίδου - ηθοποιός, εκπαιδεύτρια, συντονίστρια PlayBack Θεάτρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα