Προσφυγικό και κλίμα τα αγκάθια για «Τζαμάικα»

Προσφυγικό και κλίμα τα αγκάθια για «Τζαμάικα»20.11.2017Ειδήσεις

Εως αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν στο Βερολίνο οι συνομιλίες για τον συνασπισμό! Οι Σοσιαλδημοκράτες ήθελαν ξανά εκλογές

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Εν αναμονή «λευκού καπνού» για τον σχηματισμό ή μη νέας κυβέρνησης συνεργασίας υπό την Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται η Γερμανία. Η σχετική προθεσμία, έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις που άρχισαν το πρωί, εξέπνευσε αργά χθες το απόγευμα χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις.

Κύρια «αγκάθια»

των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου (!) είναι η πολιτική για το κλίμα, με τους Πρασίνους να διεκδικούν πιο γενναία μείωση στην εκπομπή καυσαερίων, το Μεταναστευτικό, με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) να προβάλλουν σοβαρές αντιρρήσεις στο ζήτημα της επανένωσης οικογενειών προσφύγων και στο ανώτατο όριο προσφύγων που θα δέχεται η χώρα. «Δεν θα δεχτούμε να αποκλειστεί η επανένωση οικογενειών σε ανθρώπους στους οποίους έχει ήδη παρασχεθεί ένα ελάχιστο καθεστώς προστασίας σύμφωνα με τον νόμο. Είναι απάνθρωπο» είναι, αντίθετα, η θέση των Πρασίνων για την επανένωση των οικογενειών, από την οποία δεν φαίνονται πρόθυμοι να μετακινηθούν, αν και συμφώνησαν τελικά στο θέμα του ορίου.

Πολλές οι διαφορές

Σημαντικά προσκόμματα στη συμφωνία αποτελούν επίσης ο φόρος αλληλεγγύης, η κατάργηση του οποίου αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση των Φιλελευθέρων (FDP), και ο τομέας της ενέργειας.

Η σημερινή και η αυριανή ημέρα θεωρούνται κρίσιμες για το αν τελικά η «Τζαμάικα», δηλαδή ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Gruenen), θα λειτουργήσει.
Λίγο νωρίτερα, σε μια σπάνια δημόσια παρέμβαση για το θέμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε τους εμπλεκομένους να μην αποφασίσουν υπό το βάρος του πανικού των νέων εκλογών, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους απέναντι στη χώρα».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς φαινόταν να προσδοκά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, «ακονίζοντας τα μαχαίρια του» για να επιτεθεί στη Μέρκελ. Αφού απέκλεισε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες, φάνηκε έτοιμος να ρίξει τις ευθύνες για τυχόν πρόωρες κάλπες στην πολιτική του αντίπαλο. «Η ευθύνη γι' αυτό θα βαρύνει όλους τους διαπραγματευομένους, αλλά ιδίως την καγκελάριο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι πρόωρες κάλπες είναι πάντως κάτι που τα κόμματα θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν, καθώς φοβούνται ότι θα ενισχύσουν τα ποσοστά της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Keywords
Τυχαία Θέματα