Περίεργο παιχνίδι του ΔΝΤ, που ζητεί απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια

Περίεργο παιχνίδι του ΔΝΤ, που ζητεί απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια14.11.2017Άρθρα

Πιο «αισιόδοξο» το Ταμείο από την Κομισιόν για την ανάπτυξη φέτος αλλά και για το '18

«Παιχνίδια» με τις ελληνικές τράπεζες κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

(ΔΝΤ), το οποίο προχωρά σε συστάσεις για απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια, με το πρόσχημα ότι θα ενισχύσουν έτσι την κεφαλαιακή επάρκειά τους στη χώρα μας.

Στην έκθεση, την οποία δημοσιοποίησε χθες το Ταμείο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, περιλαμβάνονται συστάσεις για πώληση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στις γειτονικές χώρες. Παράλληλα, επαναλαμβάνονται οι προβλέψεις που είχε ανακοινώσει το ΔΝΤ πριν από έναν μήνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο διεθνής οργανισμός εμφανίζεται πιο αισιόδοξος από την Κομισιόν για τον ρυθμό ανάπτυξης της φετινής και της επόμενης χρονιάς (1,8% και 2,6% αντιστοίχως κατά το ΔΝΤ, έναντι 1,6% και 2,5% σύμφωνα με την Κομισιόν), αλλά πολύ πιο συγκρατημένος για το 2019 (1,9% κατά το ΔΝΤ, έναντι 2,5% κατά την Κομισιόν).

Η έκθεση επισημαίνει ότι η οικονομική αναταραχή του 2015 στην Ελλάδα προκάλεσε εκροή καταθέσεων λιανικής στις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών σε Σκόπια και Σερβία, και προσθέτει: «Ενώ η αναταραχή έχει υποχωρήσει, το επόμενο βήμα θα είναι η διαχείριση της απόσυρσης των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υπέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσής τους, προβλέπουν σημαντική μείωση της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα