Ομολογία από Κοτζιά: Διαπραγματευόμαστε μια σύνθετη ονομασία

Ομολογία από Κοτζιά: Διαπραγματευόμαστε μια σύνθετη ονομασία09.01.2018Πρόσωπα

Στη γραμμή του κλεισίματος, άρον άρον, του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, με την παράδοση του όρου «Μακεδονία», κινείται η κυβέρνηση.

Ετσι αρχίζει άμεσα διαπραγματεύσεις με στόχο να αντιμετωπιστεί η «πρόκληση», όπως χαρακτήρισε χθες το ζήτημα στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας,

εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι και ακολουθούν την επόμενη εβδομάδα η επίσκεψη στη γειτονική χώρα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στις 19 Ιανουαρίου η συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και Σκοπίων υπό τον Μάθιου Νίμτς στη Νέα Υόρκη.

Χθες ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στον Ν. Χατζηνικολάου, είπε ξεκάθαρα πως η Ελλάδα διαπραγματεύεται μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, στην οποία θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία», και παραδέχτηκε πως στο τραπέζι υπάρχει το «novamakedonija». Αίσθηση όμως προκάλεσε το γεγονός ότι το πρωί, στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται ότι είχε μιλήσει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Η αποκάλυψη, ωστόσο, του κ. Κοτζιά ήταν στη φράση «δεν μιλάμε για τα βαφτίσια ενός νεογέννητου, αλλά για μια κυρία που έχει όνομα και συζητάμε αν θα πάρει και το επώνυμο του συζύγου της». Είχε πει, λίγο πριν, πως ο όρος «Μακεδονία» έχει δοθεί από το 1995 όταν τα Σκόπια ονομάστηκαν πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Οσον αφορά τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. αντιδρά στη χρήση του ελληνικού όρου «Μακεδονία», τόνισε ότι η συμφωνία που θα έρθει από την κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι καλή και θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, ασκώντας ταυτόχρονα σφοδρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση που κρατάει όταν επί 25 χρόνια το ζήτημα δεν έχει λυθεί.

«Το 2018 θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε. Οχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική» είχε τονίσει από την πλευρά του το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, «που εδώ και 25 χρόνια έχει βαλτώσει». Πρόσθεσε, μάλιστα, ο πρωθυπουργός πως «έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στον βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής. Λύση που, αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή».

Το ερώτημα όμως είναι για ποια στροφή μιλάει ο κ. Τσίπρας όταν η κυβέρνησή του δέχεται τον όρο «Μακεδονία», καθώς και σε τι συνίστανται τα προσχήματα που κράτησε, λέγοντας «τις επόμενες μέρες λοιπόν θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση».

Απάντηση ΑΝ.ΕΛ. στα πυρά από Ντόρα, Σπυράκη

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες απάντησαν στα πυρά της Ντόρας Μπακογιάννη κατά του Πάνου Καμμένου και στη δήλωση της Μαρίας Σπυράκη για το Σκοπιανό «μαθαίνουμε από τον Ζάεφ ότι γίνεται διαπραγμάτευση», κατηγορώντας τη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη για ατολμία, έλλειψη θάρρους και αδυναμία ξεκάθαρης θέσης όσον αφορά το μείζον εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου, με δήλωσή της, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μην κρύβεται «πίσω από τις ύβρεις της κυρίας Μπακογιάννη ή τις άναρθρες κραυγές του συμπροέδρου του Αδωνη Γεωργιάδη» και επιτέθηκε στην εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη λέγοντας: «Εχουμε συνηθίσει τις οβιδιακές μεταμορφώσεις της. Αλλάζει κόμματα, ρόλους και απόψεις ανάλογα με την κατεύθυνση και τη φορά του ανέμου. Μόνο που τώρα ο άνεμος που... πνέει στο κόμμα που σήμερα τη στεγάζει δεν έχει καμία δυναμική».

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων τέθηκε και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, με τον Πάνο Καμμένο να τονίζει: «Συντασσόμαστε με την απόφαση του 1992 και τη στάση της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι». Παράλληλα, άσκησε κριτική στη Ν.Δ. σημειώνοντας ότι το κόμμα του κ. Μητσοτάκη «κρύβεται πίσω από τους ΑΝ.ΕΛ.».

Ο πρόεδρος του κόμματος εξέφρασε στους βουλευτές του την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις στην οικονομία και φέρεται ότι είπε πως το 2018 «θα τελειώσουμε με τα Μνημόνια» και ότι «η κυβέρνηση θα χειρίζεται μόνη της κρίσιμα θέματα όπως αυτά της φορολογίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα