«Ο μικάδος», 130 χρόνια μετά

«Ο μικάδος», 130 χρόνια μετά18.12.2017Τέχνες

Η όπερα που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αι. ανεβαίνει πρώτη φορά στην Εναλλακτική Σκηνή Λυρικής

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Στο μακρινό Τιτιπού τίποτα δεν είναι συμβατικό. Στη μαγική αυτή πολιτεία της Απω Ανατολής τα φλερτ είναι απαγορευτικά και τιμωρούνται ακόμη και με αποκεφαλισμό, σύμφωνα με την απόφαση του Μεγάλου Αυτοκράτορα (Μικάδος), και οι ράφτες γίνονται... δήμιοι προκειμένου να μην αποκεφαλίσουν τον... εαυτό τους! Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την κωμική όπερα

των Γκίλμπερτ και Σάλιβαν «Ο μικάδος», που θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής (από τις 21/12) σε μια συμπαραγωγή με την ιδιαίτερα ταλαντούχα ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή.

Λίγο πριν από την πρεμιέρα της ξεκαρδιστικής ιστορίας, που έγραψαν οι Γκίλμπερτ και Σάλιβαν πριν από 130 χρόνια και πρώτη φορά βλέπουμε στην Ελλάδα, η λυρική τραγουδίστρια και μέλος της ομάδας Ραφή Λητώ Μεσσήνη μιλά στη «δημοκρατία» για την παράσταση και, φυσικά, για τη διαχρονικότητα του κειμένου.

«“Ο μικάδος” είναι ένα έργο που αγαπούσαμε με την Αναστασία Κότσαλη και τον Μιχάλη Παπαπέτρου. Ετσι, όταν αρχίσαμε να αναζητάμε ιδέες και προτάσεις για τη συνεργασία μας με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ήταν από τα πρώτα στη λίστα μας. Πέρα από την υπέροχη μουσική του και το καυστικό βρετανικό χιούμορ του, το γεγονός ότι δεν έχει ανέβει στην Ελλάδα έως τώρα το έκανε ιδιαίτερα θελκτικό» εξηγεί η κυρία Μεσσήνη. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει κάνει ο γνωστός ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης, ενώ η απόδοση του εξαιρετικού λιμπρέτου, που έγραψε ο Ουίλιαμ Γκίλμπερτ, έχει γίνει από τους Γιώργο Τσακνιά και Κατερίνα Σχινά, δύο διακεκριμένους και ιδιαίτερα δραστήριους μεταφραστές.

Από όσα γνωρίζουμε, ο λιμπρετίστας Γκίλμπερτ φέρεται ότι εμπνεύστηκε το θέμα του έργου του από ένα γιαπωνέζικο σπαθί που είδε αναρτημένο σε μια δημόσια βιβλιοθήκη της Αγγλίας. Την περίοδο εκείνη άλλωστε (τέλη 19ου αιώνα) θίασοι από την Ιαπωνία έκαναν περιοδεία στο Λονδίνο, γεγονός που επέτρεψε στον συγγραφέα να μεταφέρει τη δράση του έργου του σε ένα απομακρυσμένο περιβάλλον και έτσι να στηλιτεύσει όλα τα κακώς κείμενα της βικτοριανής Αγγλίας, χωρίς καν να αναφερθεί σε αυτήν: πολιτικά σκάνδαλα, κατάχρηση εξουσίας και, φυσικά, η απουσία δημοκρατίας.

Η ιστορία του «Μικάδου», που παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα όλων των εποχών, περιστρέφεται γύρω από τον Νάνκι-Που, τον γιο του Μεγάλου Αυτοκράτορα (μικάδος), ο οποίος προκειμένου να αποφύγει τον γάμο με μια γηραιά κυρία, εγκαταλείπει την αυτοκρατορική αυλή. Μεταμφιεσμένος ως περιπλανώμενος μουσικός, γνωρίζει και ερωτεύεται τη Γιαμ-Γιαμ. Θα καταφέρουν όμως να είναι μαζί και να ξεπεράσουν τα εμπόδια;

Οπως αποκαλύπτει η κυρία Μεσσήνη, η οποία ενσαρκώνει τη Γιαμ-Γιαμ στην παράσταση, το κείμενο «έπειτα από αρκετούς πειραματισμούς και ζυμώσεις στις πρόβες αλλά και υπό την εξαιρετική καθοδήγηση του Ακύλλα Καραζήση πήρε χαρακτήρα απόλυτα καίριο και συνυφασμένο με την ελληνική πραγματικότητα».

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενσαρκώνουν οι Μάριος Σαραντίδης, Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Ναλμπάντης, Νίκος Σπανάτης, Αναστασία Κότσαλη, Λυδία Αγγελοπούλου και Βαρβάρα Μπιζά, ενώ τη μουσική διεύθυνση-ενορχήστρωση θα κάνει ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

Info: Οι παραστάσεις της κωμικής όπερας των Γκίλμπερτ και Σάλιβαν «Ο μικάδος» αρχίζουν στις 21 Δεκεμβρίου, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Εως τις 30 Δεκεμβρίου. Στις 20.30.

Διαχρονικά ζητήματα

«Το έργο αυτό στηλιτεύει την υποκρισία, τη διαφθορά, την έλλειψη δημοκρατίας, τον πουριτανισμό, ζητήματα που απασχολούν έως σήμερα την ελληνική κοινωνία και τις σύγχρονες κοινωνίες γενικότερα. Γι' αυτό και, σχεδόν 130 μετά το πρώτο ανέβασμά του, παραμένει πάντα επίκαιρο, ζωντανό και πολύ δημοφιλές» εξηγεί η λυρική τραγουδίστρια Λητώ Μεσσήνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα