Ο Ελληνας «Dior» της 7ης τέχνης

Ο Ελληνας «Dior» της 7ης τέχνης 29.12.2017Πρόσωπα

Μια έκθεση για τον ενδυματολόγο και σκηνογράφο Δαμιανό Ζαρίφη

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Για τα σκηνικά της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Ελ Γκρέκο» εργάστηκε για επτά ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να μπορέσει να αποδώσει το μεγαλόπνοο σχέδιο του Κρητικού σκηνοθέτη και να στήσει το μεγαλύτερο εσωτερικό σκηνικό που είχε γίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Στις «Νύφες» πάλι του Παντελή Βούλγαρη, όπου είχε επιμεληθεί τα κοστούμια, ο Δαμιανός Ζαρίφης είχε καταφέρει να μαγέψει το κοινό της μεγάλης

οθόνης με τα ατμοσφαιρικά ενδύματά του, τα οποία αποτύπωσαν με εμβρίθεια και πιστότητα το κλίμα της εποχής του 1922.

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του σπουδαίου Ελληνα ενδυματολόγου και σκηνογράφου Δαμιανού Ζαρίφη και το Ωδείο Αθηνών τον τιμά με μια μεγάλη έκθεση, στην οποία καταγράφεται όλος «Ο παλμός του σχεδίου» του. Η κριτικός θεάτρου και θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου επιμελείται το πλουραλιστικό αφιέρωμα, στο οποίο θα βρει κανείς σχέδια, μακέτες για το θέατρο αλλά και μια σειρά από κοστούμια που δημιούργησε ο διαπρεπής ενδυματολόγος για τις αμέτρητες κινηματογραφικές και θεατρικές δουλειές του.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 8 Ιανουαρίου στον Πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών και σε αυτήν θα παρουσιαστούν, μέσα από αντιπροσωπευτικά έργα, ορισμένες αισθητικές σταθερές, οι οποίες διέτρεχαν τη σκηνογραφική και την ενδυματολογική δουλειά του δημιουργού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2007, χωρίς να προλάβει να δει στη μεγάλη οθόνη το κύκνειο άσμα του, το έργο του στον «Ελ Γκρέκο» του Γιάννη Σμαραγδή. Συνολικά 55 κοστούμια ιστορικών παραστάσεων θα καταλάβουν τους χώρους του Ωδείου Αθηνών.

Πρόκειται για κοστούμια που παραχωρήθηκαν από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο αλλά και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Με το Θέταρο Τέχνης, άλλωστε, ο διακεκριμένος δημιουργός είχε συνεργαστεί στενά σε περισσότερες από 20 παραστάσεις, ιδίως μετά τη Μεταπολίτευση και την επιστροφή του από το Παρίσι.

Ο Ζαρίφης είχε ακόμη επιμεληθεί τα σκηνικά και τα κοστούμια σε περίπου 150 παραστάσεις (αρχαίο δράμα, κλασικό, σύγχρονο και ελληνικό ρεπερτότιο), είχε συνεργαστεί με τη Λυρική σε 11 όπερες, ενώ είχε βάλει το χεράκι του και σε 17 ταινίες. Επιπλέον, είχε τιμηθεί τρεις φορές με κρατικό βραβείο για τα σκηνικά και τα κοστούμια του.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με προβολές, οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό καθώς και άλλα ντοκουμέντα από το θέατρο και το σινεμά. Μάλιστα, ο κινηματογραφιστής Βασίλης Βαφέας για τις ανάγκες της έκθεσης δημιούργησε μια οπτικοακουστική σύνθεση με τίτλο «Μνήμες φιλίας και συνεργασίας», στην οποία παρουσιάζεται όλο το φάσμα της συνεργασίας του με τον αξέχαστο σκηνογράφο τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

Πρεμιέρα με όπερα και παρεμβάσεις

Η έκθεση για τον Δαμιανό Ζαρίφη θα αρχίσει στις 8 Ιανουαρίου (θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου) με μια ειδική εκδήλωση στις 19.00, με παρεμβάσεις ανθρώπων του θεάτρου και των συνεργατών του. Ανάμεσά τους θα είναι ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, η Ολια Λαζαρίδου, ο Μανόλης Παντελιδάκης καθώς και η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου, η οποία θα ερμηνεύσει τραγούδια από την όπερα των Μπρεχτ - Βάιλ «Ανοδος και πτώση της πόλης του Μαχαγκόνι». Αξίζει να τονιστεί πως στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα γίνουν ξεναγήσεις και συζητήσεις για τον ρόλο του σκηνογράφου σήμερα αλλά και για τις σύγχρονες σκηνογραφικές τάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα