«Μακεδονία ξακουστή, ήσουν και θα 'σαι ελληνική»

«Μακεδονία ξακουστή, ήσουν και θα 'σαι ελληνική»21.01.2018Παρασκήνιο

Πολίτες από όλη τη χώρα δίνουν σήμερα βροντερό «παρών» στη Θεσσαλονίκη για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της Ιστορίας μας

Οι σύλλογοι και οι φορείς που μετεχουν στο συλλαλητήριο

Τι αποκαλύπτει η «έφοδος» της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στο γειτονικό κρατίδιο.

Η Θέση μας: Ολοι στο συλλαλητήριο

Διαβάστε επίσης:

►«Η ψυχή μας είναι το όνομά μας»►Ερχεται το νέο ΣΔΟΕ,
που δεν θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα►Ρίχνουν στον Καιάδα χιλιάδες ανάπηρους►Βαριές σκιές στις πωλήσεις εταιριών από τις τράπεζες►Γιατί το Μαξίμου καταπίνει την οργή του για τον προκλητικό Στουρνάρα►Παράδοση ακινήτου για να σβηστεί το δάνειο

Εφοδος της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στο γειτονικό κρατίδιο που συνεχίζει να παραχαράσσει την Ιστορία χωρίς να έχει πραγματικά διάθεση να δεχθεί αλλαγές

Αποστολή στα Σκόπια:
Φανή Χαρίση

Μια χώρα που ψάχνει την ταυτότητά της κλέβοντας δεξιά και αριστερά ό,τι ιστορικά στοιχεία μπορεί να σφετεριστεί. Λίγος Μέγας Αλέξανδρος από την Ελλάδα, λίγος τσάρος Σαμουήλ από τη Βουλγαρία κι έτοιμη η συνταγή ενός κράτους που βρέθηκε να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και την πτώση του κομμουνισμού. Αυτή είναι η εικόνα στα Σκόπια όπου, αν προσθέσουμε και την αντίληψη που τους διακατέχει περί αισθητικής, έχουμε και μια μεγάλη δόση κιτς.



Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η αισθητική του τοπίου, αλλά οι φανερές και κρυφές σκέψεις που έχουν διαποτίσει την κοινωνία των Σκοπίων. Οι παλαιότεροι δεν τρέφουν αυταπάτες, ξέρουν ότι είναι Σλάβοι. Από την άλλη, οι νεότεροι, δειλά δειλά από την εποχή του Γκλιγκόροφ και εντονότερα μετά με τον Γκρούεφσκι, βροντοφωνάζουν ότι είναι Μακεδόνες. Για αυτούς το μαρτυρά το τεραστίων διαστάσεων άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία τους.

Παραπέρα το άγαλμα του Φιλίππου και οι τεράστιες πινακίδες που έβαλαν κατά μήκος της εθνικής τους οδού για να δημιουργούν στους ίδιους αλλά και στους επισκέπτες την αυταπάτη πως διαβαίνουν τον «highway Alexander the Great». Μια από τα ίδια και στο αεροδρόμιο. Αλυτρωτικές διαθέσεις και στα βιβλία της Ιστορίας, που διδάσκονται ακόμα και σήμερα τα παιδιά στα σχολεία τους. Η επιτομή της παραχάραξης της δικής μας Ιστορίας.



Τα ραδιόφωνά τους παίζουν χαρούμενα τραγούδια της διεθνούς μουσικής σκηνής, με τους εκφωνητές να αναφέρουν κυριολεκτικά κάθε 2 λεπτά «ακούτε τον τάδε ραδιοφωνικό σταθμό της Μακεδονίας». Και παντού μα παντού στο κέντρο των Σκοπίων και αλλού τεράστιες σημαίες της ΠΓΔΜ με το αστέρι της Βεργίνας μας.

Χαρακτηριστική της αλυτρωτικής προπαγάνδας είναι η διαφημιστική πινακίδα μιας πρωτοβουλίας πολιτών που λέει «Τέλος στις διαπραγματεύσεις, γιατί αν αλλάξει μια φορά το όνομα θα αλλάξει για πάντα», ενώ ρωτά: «Θέλετε να λέγεστε Νεομακεδόνες ή Βορειομακεδόνες ή Σκοπιανοί ή Βαρδάροι; Ή μόνο Μακεδόνες;»

Μεθοδεύσεις

Η τωρινή ηγεσία φέρεται αποφασισμένη να συνομιλήσει με τους γείτονές της, τόσο με εμάς όσο και με τους Βούλγαρους. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν προτίθεται να αφήσει κάτω τίποτα από αυτά με τα οποία γαλουχήθηκε. Ο ενθουσιασμός στο κυβερνητικό κλιμάκιο για την επερχόμενη καλοκαιρινή σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι μεγάλος, παρότι την περασμένη Πέμπτη ο γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τούς έκοψε τα φτερά. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε αν δεν λυθεί το όνομα. Δεν υπάρχει κανένα plan B» είπε ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, κόβοντας τα όνειρα που έκανε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ για είσοδο με προσωρινό όνομα και... μέχρι την οριστική κύρωση της εισόδου, που θα χρειαστεί δύο χρόνια.

Αξιόπιστη κυβερνητική πηγή των Σκοπίων μάς ανέφερε πως το Σύνταγμα της χώρας δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει στο παραμικρό. Μόνο μικρές δόσεις μεταρρυθμίσεων γίνονται, όπως το να αναγνωριστούν οι άλλες γλώσσες, αλβανικά κ.λπ., εάν σε έναν δήμο υπάρχει αντίστοιχος πληθυσμός πάνω από 20%. Αλλά η επίσημη γλώσσα για αυτούς παραμένει η «μακεδονική»!

Η οικονομία τους περπατά με κάποιες πολυεθνικές και αρκετές ελληνικές εταιρίες να βρίσκονται στην περιοχή εδώ και καιρό, αλλά η ζωή είναι ακριβή για τους Σκοπιανούς, καθώς ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα είναι κάτι λιγότερο από τα 400 ευρώ και αρκετά λιγότερα στον ιδιωτικό τομέα.

Οσμάνι: Oνομα με τον όρο «Μακεδονία»

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές σχέσεις της κυβέρνησης Ζάεφ, Μπουγιάρ Οσμάνι, μίλησε στην εφημερίδα μας τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα του να λυθεί το θέμα της ονομασίας και να γίνει η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Χαρακτήρισε την Ελλάδα φίλη χώρα και τους Ελληνες φίλους, τονίζοντας μάλιστα πως, όταν λυθεί το θέμα, «η Ελλάδα για εμάς θα είναι η καλύτερη φίλη χώρα». Θεωρεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση στο όνομα που θα συμφωνηθεί να μην υπάρχει η λέξη «Μακεδονία». «Αλλωστε ούτε η Ελλάδα το ζήτησε αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οσμάνι, προσθέτοντας ότι για να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας θα πρέπει και οι δύο χώρες «να κοιτάξουν το μέλλον και τις επόμενες γενιές και όχι το παρελθόν». Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στη χώρα του για το θέμα του ονόματος, ο αντιπρόεδρος είναι αντίθετος, τονίζοντας ότι «δεν είναι η ώρα τώρα να συζητάμε για δημοψήφισμα και πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα βρούμε τη φόρμουλα της ονομασίας που θα είναι κοινά αποδεκτή».

Η μυστική λειτουργία των Θεοφανίων από διωκώμενους κρυπτοχριστιανούς

Μια χώρα που θέλει να εξευρωπαϊστεί, αλλά απέχει έτη φωτός από την Ευρώπη και τα ιδεώδη της. Μόλις πρόσφατα τα μέσα ενημέρωσης -τα οποία στην πλειονότητά τους ήταν καθεστωτικά- άρχισαν να μη φοβούνται τόσο πολύ, καθώς η αποκάλυψη της αλήθειας έκρυβε διώξεις για τους δημοσιογράφους.


Η ελευθερία και το δικαίωμα στη θρησκεία δεν είναι δεδομένα. Οπως για τους κρυπτοχριστιανούς, που την περασμένη Παρασκευή 19 Ιανουαρίου (Θεοφάνια, σύμφωνα με το Παλαιό Ημερολόγιο) εκκλησιάστηκαν κρυφά από τον αρχιμανδρίτη Ειρηναίο σε ένα διαμέρισμα των Σκοπίων, που το ονόμασαν παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου εξ Αιγίνης, μη μπορώντας να γιορτάσουν όπως θέλουν τα Θεοφάνια και να ρίξουν στο ποτάμι τον Σταυρό. Ωστόσο, ήταν όλοι τους, πιστοί, ιερέας και ψάλτες, τόσο χαρούμενοι που λειτουργήθηκαν!

Keywords
ξακουστη, alexander the great, θεσσαλονικη, σδοε, σκοπια, ελλαδα, κιτς, alexander, σχολεια, ΠΓΔΜ, νατο, συνταγμα, λύση, δημοψηφισμα 2015, ημερολόγιο, βιβλια, τραπεζες, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, στουρναρας, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, κοινωνια, χωρες, το θεμα, βουλγαρια, ηγεσια, θεμα, οικονομια, ονειρα, σδοε, σημαιες, σλαβοι, τραγουδια, ωρα, αεροδρομιο, αισθητικη, αλβανικα, αποκαλυψη, γινει, γινονται, γλωσσα, δημοσιο, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, ενθουσιασμος, εποχη, ετη, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ιδια, θρησκεια, εικονα, κιτς, λειτουργια, λύση, μαξιμου, μεγας αλεξανδρος, μηκος, μισθος, μια απο τα ιδια, νατο, ονομα, παιδια, πεμπτη, πηγη, ψυχη, πωλησεις, ρωτα, σκεψεις, συνταγη, συλλογοι, ταυτοτητα, φορμουλα, φτερα, φορα, alexander, δικαιωμα, ετοιμη, γλωσσες, χωρα, κρυφα, μια φορα, οργη, ποδια, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα