Κίνδυνος να ζήσουμε ξανά την εποχή των παγετώνων

Κίνδυνος να ζήσουμε ξανά την εποχή των παγετώνων03.01.2018Ειδήσεις

Ευρωπαίοι μελετώντας την ηλιακή δραστηριότητα τοποθετούν την κλιματική αλλαγή το 2020-2050

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Στην πιθανότητα επανάληψης μιας μίνι εποχής των παγετώνων στον πλανήτη -σαν εκείνη που είχε πλήξει τη Γη την περίοδο 1645-1715- αναφέρονται Ευρωπαίοι επιστήμονες, τοποθετώντας μάλιστα χρονικά τον μίνι παγετώνα στα επόμενα 2-30 χρόνια από σήμερα!

Η πρόβλεψη των επιστημόνων βασίστηκε στους φυσικούς κύκλους της ηλιακής δραστηριότητας και -αν επαληθευθεί- θα μπορούσε να οδηγήσει

σε πάγωμα των ποταμών, θα μπορούσε να κάνει τους δρόμους αδιάβατους, να γεμίσει τα νοσοκομεία και να ρίξει την τροφοδοσία του ρεύματος, λόγω υπερφόρτωσης. Η καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Nορθούμπρια στη Βόρεια Αγγλία Βαλεντίνα Ζάρκοβα δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο ικανό να προβλέπει την παραγωγή ενέργειας του Ηλιου (με τη μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας). Με τη βοήθειά του προέβλεψε ότι η παραγωγή ενέργειας του Ηλιου σύντομα θα μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας της Γης.

Από παρατηρήσεις τουλάχιστον 400 ετών έχει βρεθεί ότι οι ηλιακές κηλίδες εμφανίζουν, ως προς το πλήθος και τη θέση τους, περίπου 11ετή περιοδικότητα. Η ηλιακή δραστηριότητα, όμως, επηρεάζει την τροπόσφαιρα και, κατ’ επέκταση, το κλίμα της Γης.
Την περίοδο 1645-1715, η εμφάνιση κηλίδων είχε σχεδόν μηδενιστεί (50 κηλίδες αντί για 40.000-50.000 που υπάρχουν συνήθως), οδηγώντας σε μια «μικρή εποχή παγετώνων»: Η θερμοκρασία έπεσε κατά δύο βαθμούς Κελσίου και ο Τάμεσης πάγωσε τουλάχιστον επτά φορές, «παραλύοντας» τις εμπορικές δραστηριότητες, αφανίζοντας τα οικόσιτα ζώα και προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τη Ζάρκοβα, η επόμενη «μικρή εποχή παγετώνων» θα λάβει χώρα μεταξύ του 2020 και του 2050. Η Ζάρκοβα και η ομάδα της, ωστόσο, αντιμετωπίζουν θετικά αυτό το σενάριο, καθώς θεωρούν ότι θα μπορούσε να ανακόψει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, να σταματήσει ή ακόμη και να αντιστρέψει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα