Η ναυτιλία στους Βαλκανικούς Πολέμους

Η ναυτιλία στους Βαλκανικούς Πολέμους16.11.2017Πρόσωπα

Ο συγγραφέας Γ. Φουστάνος ανέλυσε την ανάπτυξη του εφοπλισμού μας

Στην εξέλιξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, περίπου από το 1870, εποχή κατά την οποία συντελέστηκε η μετάβασή της από τα ιστία στον ατμό, και στον ρόλο της ναυτιλίας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους αναφέρθηκε ο συγγραφέας, ιστορικός, ερευνητής και ιδρυτής του διαδικτυακού μουσείου Greek Shipping Miracle Γεώργιος Φουστάνος, σε ομιλία του με θέμα «Η Ναυτιλία που δεν γνωρίζουμε».

Η εκδήλωση

φιλοξενήθηκε στο «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα» την περασμένη Τρίτη, όπου ο κ. Φουστάνος περιέγραψε -μεταξύ άλλων- τις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1953 κι έπειτα να επιτύχουν την προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, την εγκατάσταση των γραφείων των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στον Πειραιά και τα πολλαπλά οφέλη που προέκυψαν από την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Υπογράμμισε, ακόμα, τον ρόλο που διαδραμάτισε μεταπολεμικά η δραστηριότητα του ελληνικού εφοπλισμού στην ανάπτυξη κορυφαίων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα. Με βαθιά συνείδηση πως η ναυτιλία αποτελεί αναντικατάστατο πυλώνα για την εθνική μας υπόσταση, ο κ. Φουστάνος εξήγησε γιατί εγκατέλειψε τον εφοπλισμό, με σκοπό να αφοσιωθεί στη μελέτη και την καταγραφή της ιστορίας της ναυτιλίας των Ελλήνων, έχοντας ως στόχο να την κάνει ευρύτερα γνωστή στους συμπατριώτες μας αλλά και στον διεθνή χώρο. Το όραμά του υλοποιήθηκε με την ίδρυση και τη λειτουργία του διαδικτυακού μουσείου Greek Shipping Miracle.

Keywords
Τυχαία Θέματα