Ερχονται οι 36 δόσεις για χρέη σε Ταμεία

Ερχονται οι 36 δόσεις για χρέη σε Ταμεία22.12.2017Άρθρα

Εντός των ημερών η διάταξη για τη ρύθμιση οφειλών έως 3.000 €

Εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί η πολυαναμενόμενη διάταξη του υπουργείου Εργασίας με την οποία θεσμοθετούνται 120 δόσεις για οφειλές έως 20.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και 36 δόσεις για οφειλές έως 3.000 ευρώ.

Την κατάθεση της διάταξης προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας

Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι δίνεται άλλη μια ευκαιρία στους οφειλέτες των ταμείων να ρυθμίσουν τα χρέη τους και μάλιστα με προνομιακούς όρους.

Η ρύθμιση χρεών με «μπούσουλα» τον εξωδικαστικό μηχανισμό προβλέπει ότι στην περίπτωση που το σύνολο της οφειλής δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ ή στο ΚΕΑΟ τότε οι δόσεις της ρύθμισης καθορίζονται έως και σε 36, χωρίς διαγραφή προστίμων.
Η ρύθμιση αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2016 και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Οσοι έχουν χρέη από 3.000 έως 20.000 ευρώ θα μπορέσουν να τα ρυθμίσουν έως και σε 120 δόσεις, με... «κούρεμα». Το δέλεαρ της ευνοϊκής ρύθμισης περιλαμβάνει «κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων από 35% έως και 85% και προσαρμογή στο προφίλ κάθε οφειλέτη, με βάση το ύψος της οφειλής, την οικονομική δυνατότητά του και την περιουσιακή κατάστασή του. Η κατώτατη δόση θα είναι 50 ευρώ τον μήνα.

Οσοι οφείλουν περισσότερα από 20.000 ευρώ στα Ταμεία θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους μέσω ειδικών συμφωνιών με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών και τον ΕΦΚΑ.

Η σχεδιαζόμενη διάταξη δεν θα επιτρέπει να βγει εκτός ευνοϊκής ρύθμισης των 120 δόσεων όποιος χάνει την προθεσμία καταβολής μιας δόσης, καθώς θα υπάρχει πρόβλεψη για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για τους υπόχρεους, προκειμένου να τακτοποιήσουν την εκκρεμή δόση τους χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση.

Ο κ. Πετρόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου ανέφερε ότι περίπου το 90% των οφειλών προς τα Ταμεία δημιουργήθηκε ως το τέλος του 2014 και, ακριβώς επειδή είναι παλιές, έχουν μεγάλες προσαυξήσεις.

Εντός των ημερών

η διάταξη για

τη ρύθμιση

οφειλών έως 3.000 €

Keywords
Τυχαία Θέματα