Ελπίδες για πρόβλεψη σεισμών με το ραδόνιο

Ελπίδες για πρόβλεψη σεισμών με το ραδόνιο15.11.2017Ρεπορτάζ

Σε καλό δρόμο οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Ρεπορτάζ
Στάθης Βασιλόπουλος

Στο ραδόνιο, ένα στοιχείο που εκλύεται σε σταθερή βάση από το υπέδαφος και παράγεται φυσικά, «ποντάρει» η επιστημονική κοινότητα στην προσπάθειά της να κατακτήσει το «άγιο δισκοπότηρο» της σεισμολογίας, που δεν είναι άλλο από την πρόβλεψη μιας σεισμικής δόνησης.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, έχουν πλέον διαμορφωθεί οι συνθήκες ώστε

να δοκιμαστεί η συστηματικότητα των μεταβολών στη συγκέντρωση του ραδονίου ως πρόδρομο φαινόμενο σε σχέση με τους σεισμούς. Τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών αναπτύσσει ένα δίκτυο με ραδόνιο, το οποίο περιλαμβάνει πέντε σταθμούς στη νοτιοδυτική Ελλάδα και στον Κορινθιακό Κόλπο.

«Εχουμε ελπιδοφόρα αποτελέσματα, τα οποία όμως δεν δημοσιοποιούμε ακόμα διότι αντιμετωπίζουμε την έρευνα με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και φειδώ ως προς τις ανακοινώσεις, προκειμένου οι επιστήμονες να δουλεύουν απερίσπαστοι στο έργο τους και να μη δημιουργείται στον κόσμο ανησυχία» λέει στη «δημοκρατία» ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και επιστημονικός υπεύθυνος των σχετικών ερευνών.

Οπως εξηγεί ο κ. Καραστάθης, το ραδόνιο είναι γνωστό στους κύκλους των σεισμολόγων εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο με την εξέλιξη της τεχνολογίας (ανιχνευτές ακτινοβολίας Γ) έχει βελτιωθεί αισθητά η ακρίβεια στις μετρήσεις: «Αυτό που κάνουμε είναι να μελετάμε το ραδόνιο ως πρόδρομο φαινόμενο. Απώτερος στόχος μας θα μπορούσε να ήταν το να προσεγγίσουμε την πρόγνωση. Το να φτάσουμε, όμως, να κάνουμε πρόγνωση, βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά».

Η πρώτη επιτυχία

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2016 σημειώνεται σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στην Πύλο. Λίγες ημέρες πριν από τον σεισμό επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου λαμβάνουν στα κινητά τους μηνύματα ειδοποίησης αυξημένων συγκεντρώσεων ραδονίου στην ευρύτερη περιοχή. «Είχαμε εντοπίσει μήνες πριν ότι υπήρχε μία εστία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο σεισμικό φαινόμενο. Και όταν ανέβηκε το ραδόνιο σε δύο σταθμούς της περιοχής, είχαμε ακράδαντα στοιχεία ότι θα ακολουθήσει σεισμός» σημειώνει ο κ. Καραστάθης.

Keywords
Τυχαία Θέματα