Είκοσι κεράκια φέτος για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Είκοσι κεράκια φέτος για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ15.01.2018Τέχνες

Η διοργάνωση (από τις 2 έως τις 11 Μαρτίου) θα είναι επετειακή, με πολλές εκπλήξεις και εκδηλώσεις

Από την
Ελένη Σκάρπου

Γιορτάζει τα 20 χρόνια του και μαζί του θα γιορτάσει και όλη η πόλη. Είναι άλλωστε ένας θεσμός που έχει ταυτιστεί με τον πολιτισμό, τους ανθρώπους, τη Θεσσαλονίκη. Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι γεγονός και ανοίγει επισήμως τις πύλες του από τις 2 έως τις 11 Μαρτίου,

δημιουργώντας μια νέα δημιουργική συνθήκη για τη συναρπαστική τέχνη του ντοκιμαντέρ. Αυτή η διοργάνωση θα είναι επετειακή και, όπως δηλώνουν οι συντελεστές του, μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, πολλές εκδηλώσεις, πολλές εμπειρίες.

Μάλιστα, έως τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου τρέχει ο διαγωνισμός για σκηνοθέτες που θέλουν να καταθέσουν τα ντοκιμαντέρ τους στο ελληνικό πρόγραμμα, στο διαγωνιστικό τμήμα Εικονικής Πραγματικότητας, στην Αγορά Doc Market και στα Docs in Progress της Αγοράς, μια και στο φετινό φεστιβάλ τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάθε χρόνο περισσότερα από 60 ελληνικά ντοκιμαντέρ φιλοξενούνται στη διοργάνωση, αναδεικνύοντας τις τάσεις της εγχώριας παραγωγής και το έργο καθιερωμένων, καθώς και πολλά υποσχόμενων σκηνοθετών.

Virtual Reality

Το νέο διαγωνιστικό τμήμα Virtual Reality - Εικονική Πραγματικότητα επανέρχεται δυναμικά και μας εισάγει σε έναν διαφορετικό κόσμο του θεάματος, ως συνέχεια του 58ου ΦΚΘ, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία βάζοντας το σινεφίλ σε άμεση επαφή με το ίδιο το θέαμα και προκαλώντας αυθόρμητα συναισθήματα με τόσο έντονο τρόπο. Η πρόσκληση εδώ αφορά δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το VR αποτελεί γενικότερα πρωτοπορία σε παγκόσμιο επίπεδο και μόνο δυο τρία φεστιβάλ στην Ευρώπη το έχουν ενσωματώσει στο πρόγραμμά τους, ανάμεσά τους και το δικό μας.



Σίγουρα τα νέα τμήματα που θα απολαύσουμε φέτος στο 20ό ΦΝΘ θα μας καθηλώσουν και θα μας δώσουν κάτι παραπάνω από αυτό που είχαμε συνηθίσει στις προηγούμενες διοργανώσεις. Για τους ανθρώπους του φεστιβάλ, που δουλεύουν ήδη πυρετωδώς, ο στόχος της επετειακής αυτής διοργάνωσης είναι η υποστήριξη του ελληνικού κινηματογράφου και της ταινίας ντοκιμαντέρ, τα αφιερώματα σε σκηνοθέτες, χώρες και θέματα που μας αφορούν.

Πρόκειται για θέματα-προβλήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, που απασχολούν τον κόσμο σε καθημερινή βάση, αλλά και θέματα με άξονα την ψυχαγωγία, όπως η μουσική, το φαγητό και οι τέχνες. Και μπορεί το 20ό ΦΝΘ να μη μας φέρει μεγαλύτερο αριθμό ταινιών φέτος, ωστόσο έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να διεισδύσει μέσα στην πόλη, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς ιστούς.

Συνεργασίες

Μέσα από δράσεις και με έμφαση στην ελληνική παραγωγή, μέσα από παράλληλες εκδηλώσεις και με επίκεντρο τον τρόπο αναζήτησης συμπαραγωγών, το επερχόμενο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα συναντηθεί φέτος με τους φορείς πολιτισμού της πόλης μας και όχι μόνο. Συνεχίζει δε για δεύτερη συνεχή χρονιά τη συνεργασία με τους Δήμους Παύλου Μελά και Καλαμαριάς, καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, με κανονικές προβολές, καλλιεργώντας το έδαφος και για άλλους δήμους που θα θελήσουν στο μέλλον να εμπλακούν αντίστοιχα, καλύπτοντας με χώρους και μηχανήματα το φεστιβάλ.

Η «Αγορά»

Οσο για το τμήμα «Αγορά Ντοκιμαντέρ», το αναπτυξιακό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 4 έως τις 10 Μαρτίου, με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe Media. Σημειώνεται ότι οι χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η «Αγορά Ντοκιμαντέρ» και έχουν δυνατότητα να καταθέσουν ταινίες είναι οι εξής: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Παλαιστίνη, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τσεχία, Τυνησία και Τουρκία.

Συνεπώς, πρόκειται για ένα όμορφο χωνευτήρι πολιτισμών, εμπνεύσεων και δημιουργίας, που θα μας ταξιδέψει, θα μας χορτάσει με εικόνες και λέξεις, θα μας μάθει πράγματα που δεν ξέρουμε και τελικά θα διευρύνει τους ορίζοντές μας. Από τη μεγάλη αυτή γιορτή του ντοκιμαντέρ δεν θα απουσιάσουν οι λαμπεροί καλεσμένοι και τα τιμώμενα πρόσωπα, οι εθελοντές που πάντα βάζουν το αυθόρμητο λιθαράκι τους και μια ολόκληρη ομάδα που κρύβεται πίσω από κάθε λεπτομέρεια και ευθύνεται για το τελικό αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα