Τη μέρα δολοφονίας του Κένεντι η CIA προσπάθησε να σκοτώσει με… στυλό τον Κάστρο! (pics)

Την ίδια μέρα που ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ στο Ντάλας του Τέξας, η CIA προωθούσε το σχέδιο της δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο μ’ ένα δηλητηριασμένο στυλό διαρκείας.

Οι μηχανορραφίες της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας κατά του κομμουνιστή ηγέτη της Κούβας αποκαλύπτονται σε μια νέα δέσμη αποχαρακτηρισμένων εγγράφων σχετικά με τη δολοφονία του Κένεντι, που

δίνουν στη δημοσιότητα τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ.

Ο JFK δολοφονήθηκε το 1963, αλλά ο Κάστρο επέζησε του σχεδίου δολοφονίας της CIA κι έζησε πάνω από πέντε δεκαετίες.

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, αξιωματούχος της CIA στο Παρίσι έδωσε στις 22 Νοεμβρίου του 1963 σ’ έναν Κουβανό το στυλό, που περιείχε μια σύριγγα για υποδόρια ένεση με δηλητήριο, την ώρα που ο JFK έπεφτε νεκρός.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη την ώρα που πυροβολήθηκε ο πρόεδρος Κένεντι», αναφέρει το ντοκουμέντο.

Πέραν όμως από την εντυπωσιακή χρονική συγκυρία, η προσπάθεια δολοφονίας του Κάστρο δεν ήταν η μόνη. Σύμφωνα με το έγγραφο του 1967 υπό τον τίτλο «Έκθεση για τα σχέδια δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο», η εξόντωση του Κουβανού ηγέτη είχε γίνει έμμονη ιδέα στον Αμερικανό πρόεδρο.

«Δεν αρκούν τα λόγια για να περιγραφεί η πίεση που ασκούσαν μέλη της κυβέρνησης Κένεντι σε αξιωματούχους της Υπηρεσίας [CIA] να κάνουν κάτι αναφορικά με τον Κάστρο και το καθεστώς του», αναφέρει η έκθεση.

Μεταξύ των άλλων σχεδίων συνωμοσίας που περιγράφονται, περιλαμβάνεται και μια προσπάθεια δηλητηρίασης του Φιντέλ Κάστρο με χάπια, που δόθηκαν σε μέλη μιας συμμορίας, η οποία εργαζόταν για λογαριασμό της CIA, και τα οποία κατέληξαν τελικά στα χέρια ενός εξόριστου Κουβανού τη Φλόριντα, ώστε να τα ρίξει στο ποτό του «λίδερ μάσιμο». Ακόμη περιλαμβάνεται ένα σχέδιο δωρεάς στον Κάστρο μιας δηλητηριασμένης στολής κατάδυσης.

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν λάτρης των καταδύσεων και το σχέδιο της CIA ήταν να γεμίσει το εσωτερικό της στολής με έναν μύκητα ο οποίος προκαλεί χρόνιες ασθένειες του δέρματος. Επίσης να μολύνουν την στολή με το μικρόβιο της φυματίωσης, μέσω της αναπνευστικής συσκευής.

Ένα άλλο σχέδιο προέβλεπε να παγιδεύσουν με εκρηκτικά ένα εντυπωσιακό κοχύλι και να το αφήσουν στον βυθό μιας περιοχής, όπου έκανε συχνά καταδύσεις ο Κουβανός ηγέτης με στόχο να το ανακαλύψει και να γίνει έκρηξη τη στιγμή που θα το πιάσει στα χέρια του.

Ορισμένα από τα σχέδια συνωμοσίας εξυφάνθηκαν πριν το φιάσκο της εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων, όπως εκείνο που προέβλεπε τη δηλητηρίαση του αέρα σ’ έναν ραδιοθάλαμο που χρησιμοποιούσε ο Κάστρο, ή τη δηλητηρίαση ενός πούρου που θα κάπνιζε ο Κάστρο πριν την εκφώνηση μιας ομιλίας του.

Το πούρο θα τον έκανε να ζαλιστεί και να μην ξέρει τι λέει, υπονομεύοντας έτσι την αξιοπιστία του καθώς θα γινόταν «περίγελως».

Ο Κάστρο δεν ήταν ο μόνος ηγέτης που είχε βάλει στο μάτι η CIA. Μια περίληψη «Εμπλοκής της CIA σε σχέδια δολοφονίας ηγετών», που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, αποκάλυψε ότι στο στόχαστρό της ήταν και ο Δομηνικανός ηγέτης Ραφέλ Τρουχίλο.

Διαβάστε επίσης: Κάθετος ο Λευκός Οίκος: «Δεν υπάρχει ραντεβού με τον Πούτιν, μπορεί να συναντηθεί τυχαία με τον Τραμπ στο Βιετνάμ»

BLUE SKY | Τα καλύτερα έρχονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα