16 Ιανουαρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

06:01 16/1/2018 - Πηγή: Armynow

16 Ιανουαρίου 1996: Κρίση των Ιμίων: Το Υπουργείο Εξωτερικών ζητά αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

27 π.Χ.: Ο τίτλος Αύγουστος απονέμεται για πρώτη φορά από τη Ρωμαϊκή Σύγκλητο στο Γάιο Ιούλιο Καίσαρα Οκταβιανό.

550: Γοτθικός Πόλεμος (535-552): Οι Οστρογότθοι, υπό το βασιλιά Τοτίλα, κατακτούν τη Ρώμη μετά από μακρά πολιορκία, δωροδοκώντας τη φρουρά.

1493: Ο Χριστόφορος Κολόμβος παίρνει το δρόμο της επιστροφής για την Ισπανία από το πρώτο του ταξίδι στο νέο κόσμο.

1547: O Ιβάν ο Τρομερός

στέφεται τσάρος της Ρωσίας, σε ηλικία 16 ετών.

1581: Το αγγλικό Κοινοβούλιο θέτει εκτός νόμου το Ρωμαϊκό Καθολικισμό.

1809: Οι Βρετανοί νικούν τους Γάλλους στη Μάχη της Λα Κορούνια.

1829: Ελληνικός στολίσκος υπό τον Ανδρέα Τενεκέ κυριεύει δύο τουρκικές κανονιοφόρους στο λιμάνι της Πρέβεζας και αιχμαλωτίζει το διοικητή τους Χασάν Πασά μαζί με 24 Τούρκους.

1878: Εθελοντικά σώματα από την ελεύθερη Ελλάδα εισέρχονται στην Κεντρική Θεσσαλία και υψώνουν στο χωριό Βρύνια τη Σημαία της Επαναστάσεως, παρουσία του πολιτικού αρχηγού της περιοχής, Δ. Οικονομίδη.

1920: Τίθεται σε ισχύ η Ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ.

1929: Με το νόμο 3786 συγκροτείται η Ελληνική Γερουσία.

1933: Μετά την οξεία συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή για την εξαγγελθείσα πολιτική της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, ο Παναγής Τσαλδάρης οδηγείται σε παραίτηση. Νέα κυβέρνηση συγκροτεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος, την τελευταία της πολιτικής του καριέρας.

1944: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, αναλαμβάνει την αρχηγία των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

1945: Ο Χίτλερ μετακινείται στο υπόγειο καταφύγιό του στην Καγκελαρία του Βερολίνου.

1980: Η “17 Νοέμβρη” δολοφονεί στο Παγκράτι τον υποδιοικητή των MAT Παντελή Πέτρου και τον οδηγό του Σωτήρη Σταμούλη.

1983: Η ελληνική κυβέρνηση δημοσιοποιεί την πρόθεσή της να αγοράσει 120 αεροσκάφη τρίτης γενιάς για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας (η αγορά του αιώνα).

1991: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση προς το Σαντάμ Χουσεΐν για αποχώρηση των ιρακινών στρατευμάτων από το Κουβέιτ, λίγο πριν από την εκπνοή σχετικού τελεσιγράφου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

1995: Η Βουλή αποφασίζει την αναστολή των διώξεων για την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής και των τηλεφωνικών υποκλοπών, με κατηγορούμενους τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Ιωάννη Παλαιοκρασά και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο.

1996: Κρίση των Ιμίων: Το Υπουργείο Εξωτερικών ζητά αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

2003: Το Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια εκτοξεύεται για την τελευταία προγραμματισμένη αποστολή του στο Διάστημα προτού αποσυρθεί.

2005: Την ίδια μέρα, η ρουμάνα Αντριάνα Ιλιέσκου γίνεται σε ηλικία 66 ετών και 230 ημερών η γηραιότερη γυναίκα στο κόσμο που γεννά παιδί, μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

The post 16 Ιανουαρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα