13 Δεκεμβρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

13 Δεκεμβρίου 1943: Οι Ναζί κατακτητές καταστρέφουν ολοκληρωτικά τα Καλάβρυτα κι εκτελούν και τους 1101 άνδρες κατοίκους.

1818: Ο Κύριλλος ΣΤ΄ παραιτείται από τη θέση του ως Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1937: Δεύτερος Σινοϊαπωνικός Πόλεμος: Μάχη της Ναντσίνγκ. Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη Ναντσίνγκ και ακολουθεί η σφαγή της Ναντσίνγκ, στην οποία οι Ιάπωνες στρατιώτες βιάζουν και σφαγιάζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

1939: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ναυμαχία

του Ρίβερ Πλέιτ. Ο πλοίαρχος Χανς Λάνγκσντορφ του γερμανικού θωρηκτού Άντμιραλ Γκραφ Σπέε συμπλέκεται με τα καταδρομικά του Βασιλικού Ναυτικού Έξετερ, Αχιλλέας και Αίας.

1803: Το ολοκαύτωμα στο Κούγκι. Ο ιερομόναχος Σαμουήλ με πέντε Σουλιώτες, μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθούν από τους Tούρκους, βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα και ανατινάσσονται.

1943: Οι Ναζί κατακτητές καταστρέφουν τα Καλάβρυτα κι εκτελούν και τους 1.101 άνδρες κατοίκους. Η σφαγή των Καλαβρύτων αναφέρεται στην εξολόθρευση του ανδρικού πληθυσμού και την ολική καταστροφή της πόλης των Καλαβρύτων στην Ελλάδα, από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στις 13 Δεκεμβρίου του 1943. Η πράξη αυτή ήταν μαζικά αντίποινα στην εκτέλεση 77 Γερμανών αιχμαλώτων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τους αντάρτες πριν από την έναρξη της «επιχείρησης Καλάβρυτα». Οι σφαγές ξεκίνησαν από την παράκτια περιοχή της Αχαΐας στη βόρεια Πελοπόννησο, όταν τα στρατεύματα της Βέρμαχτ στην πορεία τους έκαψαν χωριά και δολοφόνησαν τους πολίτες στο δρόμο τους. Η σφαγή των Καλαβρύτων είναι η πιο βαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

1967: Μετά την αποτυχία του βασιλικού κινήματος για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος διαφεύγει με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.

1990: Ψηφίζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο λεγόμενος «τρομονόμος», που απαγορεύει τη δημοσίευση προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων.

2002: Μία ιστορική μέρα ξημερώνει για την Κύπρο, καθώς εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με άλλες εννέα χώρες. Οι 15 ηγέτες αποφασίζουν, επίσης, την υπό όρους ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το Δεκέμβριο του 2004. Όσον αφορά στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, δεν υπάρχει καμία πρόοδος, λόγω της αδιαλλαξίας και των υπεκφυγών της τουρκοκυπριακής πλευράς. Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη.

2003: Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν συλλαμβάνεται κοντά στην γενέτειρα πόλη του, το Τικρίτ.

2007: Υπογράφεται η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λισαβόνα από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ.

The post 13 Δεκεμβρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα