Αύξηση κρουσμάτων Γρίπης στην Ελλάδα

Αν και η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και στη χώρα μας δεδομένης της αυξημένης δραστηριότητας που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη γρίπη.

Ενδεικτικό

της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες του 2018 σχεδόν επτά εκατομμύρια Ιταλοί αναζήτησαν ιατρική βοήθεια λόγω συμπτωμάτων της γρίπης.
Επτά σοβαρά κρούσματα και ένας θάνατος

Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι και την εβδομάδα 25–31 Δεκεμβρίου 2017, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 39 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 37 από νοσοκομεία και 2 από τα δίκτυα Sentinel.

Τα 3 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα το 1 ήταν τύπου Α και τα 2 ήταν τύπου Β.

Συνολικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στη χώρα μας είχαν καταγραφεί 7 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας θάνατος.

Επρόκειτο για 4 άνδρες και 3 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 79 έτη. Τα 5 από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 2 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 4 από τα 7 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ άνηκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά με τον θανόντα από γρίπη, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ επρόκειτο για άνδρα 79 ετών, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί αν και ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου. Από το κρούσμα που απεβίωσε απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α (Η3Ν2).

The post Αύξηση κρουσμάτων Γρίπης στην Ελλάδα appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα