Το σχόλιο της Δευτέρας - «Σπάζοντας» τις αλυσίδες μας...

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

Ι. Πρόλογος

Το ταξίδι μικρό, κυλά γρήγορα ο χρόνος. Το σήμερα γίνεται χθες και το αύριο σήμερα και πάλι χθες, αστραπιαία. Είσαι μπερδεμένος, χαμένος. Η σύγχυση των πραγματικών και των πλασματικών αναγκών στην οποία συντέλεσαν κατά μεγάλο βαθμό τα αδηφάγα Μ.Μ.Ε., το άγχος και η αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τους πνιγηρούς ρυθμούς της καθημερινότητας αποτελούν

τροχοπέδη για κάθε ρηξικέλευθη αλλαγή στη ζωή σου. Παρίας, αλλοτριωμένος θα έλεγα, στέκεσαι στο σταυροδρόμι αμφιταλαντευόμενος για το ποιον δρόμο πρέπει να διαλέξεις. Τελικά προχωράς ανοίγοντας συνεχώς μεγάλες ξύλινες πόρτες, ενώ μπροστά σε κάποιες, που είναι ερμητικά κλειστές, πραγματικά δυσκολεύεσαι. Στέκεσαι και κοιτάζεις από μια χαραμάδα με νοσταλγία το παρελθόν παίρνοντας μια ανάσα. Νοσείς, αλλά δεν το ‘χεις καταλάβει.

Τα «πρέπει» είναι οι αλυσίδες στα πόδια που σε βαραίνουν. Μοιάζεις με τον ελέφαντα που όταν ήταν μικρός τον έδεναν σ΄ ένα ξύλινο παλούκι και προσπαθούσε μάταια να ξεφύγει. Ο δυστυχής, μεγαλώνοντας πίστευε πως δεν μπορεί να δώσει μια και να πετάξει μακριά το μικρό ξύλο που κρατούσε την αλυσίδα. Δεν αμφισβήτησε ποτέ αυτήν την πραγματικότητα που βίωνε, συμβιβάστηκε με την αποτυχία. Έτσι κι εσύ. Οι αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν να κάνεις την υπέρβαση, να αλλάξεις τα πράγματα, σε στοιχειώνουν και νομίζεις πως πλέον δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Παραιτήθηκες θαρρώ και ζεις με τις αναμνήσεις των αποτυχιών σου. Όμως, τα «θέλω» σου είναι ικανά να σπάσουν όλα τα δεσμά. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να μάθεις αν μπορείς, να προσπαθήσεις ξανά και ξανά με όλη τη δύναμη της ψυχής σου μέχρι να πετύχεις. Να δώσεις μια ώθηση και να σπάσεις τις αλυσίδες που σε καθηλώνουν τόσα χρόνια. Έτσι, απελευθερωμένος πια, να κυνηγήσεις τα όνειρά σου.

Δες κατάματα την αλήθεια, πάρε μια βαθιά ανάσα και ψάξε τους τρόπους που θα σε ωθήσουν στην υπέρβαση, που θα σε απελευθερώσουν και θα σε «ανατάξουν» πνευματικά. Χρόνος υπάρχει ακόμη αρκεί να το συνειδητοποιήσεις. Λένε πως όπου υπάρχει θέληση υπάρχει πάντα και μια διέξοδος. Μην αναλώνεσαι στα ανούσια και σκότωσε επιτέλους το σαράκι της επαγγελματικής καταξίωσης που σιγοτρώει τα σωθικά σου. Ζήσε με λιγότερα και ονειρέψου περισσότερο. Ξόδεψε το χρόνο σου στα απλά, στις μικρές καθημερινές στιγμές, σε ό,τι σε κάνει να χαμογελάς. Θα είσαι πλέον καλά με τον εαυτό σου, θα λυτρωθείς και θα αποτελείς την τέλεια παρέα για τους φίλους σου. Ίσως με τη στάση σου βοηθήσεις και τους γύρω σου να σπάσουν κι αυτοί με τη σειρά τους τις δικές τους αλυσίδες. Ατένισε το μέλλον με αισιοδοξία και πάλεψε με όλες σου τις δυνάμεις. Σπάσε τώρα τις αλυσίδες.

ΙΙ. Παράταση για τα αδήλωτα εισοδήματα (ν. 4446/2016)

Παρατάθηκε μέχρι τις 15.11.2017 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων βάσει των διατάξεων του ν. 4446/2016 (δείτε την τροπολογία, καθώς και την επισήμανση του κόμβου). Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του κόμβου (δείτε σχετικά). Ο χρόνος της παράτασης είναι όχι απλά λίγος, αλλά ουσιαστικά ανύπαρκτος, αφού θα πρέπει να δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ. ο νόμος για να έχει εφαρμογή, δηλαδή εν ολίγοις μία από τα ίδια (όπως συνέβη και με την προηγούμενη παράταση μέχρι 31.10.2017). Ακόμη κι αν η Διοίκηση του υπ. Οικονομικών κοινοποιήσει σχετική εγκύκλιο σήμερα έτσι ώστε να παραλαμβάνουν οι Δ.Ο.Υ. τις εν λόγω δηλώσεις, πάλι ο χρόνος είναι πολύ λίγος. Παράταση και πάλι με το σταγονόμετρο, ενώ απ΄ ότι φαίνεται η ρύθμιση πήγε καλά για το υπουργείο (Μισό δις ευρώ τα έσοδα στα κρατικά ταμεία από την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων).

Σημείωση: Δεν είχαμε ούτε σ΄ αυτή την τροπολογία καμία εξέλιξη σχετικά με το μείζον θέμα που μας είχε απασχολήσει και πρόσφατα Ο παραλογισμός του μη συμψηφισμού παρακρατούμενων φόρων σε εκπρόθεσμες δηλώσεις, αλλά ούτε και με το ζήτημα της μη ανάκλησης δηλώσεων Ε9 που υποβλήθηκαν εκ παραδρομής με λάθος στοιχεία ή για τα υπόλοιπα στρεβλά που προέκυψαν κατά την πρακτική εφαρμογή του ν. 4446/2016.


ΙΙΙ. Ασφαλιστική ενημερότητα

Την περιμέναμε τόσο καιρό αυτή την εγκύκλιο, κόντεψε να τελειώσει σχεδόν το 2017 και να, εμφανίστηκε στο προσκήνιο και μας έκανε πιο σοφούς! Ναι, καλά καταλάβατε, στην εγκύκλιο σχετικά με την ασφαλιστική ενημερότητα αναφέρομαι.

■ Αριθμ. πρωτ.: 2128/2017 Οδηγίες χορήγησης βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητα

Περίληψη

Α. Σε περίπτωση φυσικών ή νομικών προσώπων, που αιτούνται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας ως εργοδότες, θα ακολουθείται η μέχρι σήμερα ισχύουσα διαδικασία.

Β. Σε περίπτωση φυσικών προσώπων, τα οποία αιτούνται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας για την ιδιότητά τους ως μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, χορηγείται η σχετική βεβαίωση, εξάμηνης διάρκειας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες μη μισθωτών του ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα που προηγείται της χορήγησης της βεβαίωσης. Διευκρινίζεται ότι ειδικά για το διάστημα από 1-1-2017 και μέχρι την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2016, ο ασφαλισμένος θεωρείται ενήμερος εφόσον έχει καταβάλει, κατ' ελάχιστον, το ποσό που αντιστοιχεί στην κατά περίπτωση κατώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους μήνες που προηγούνται της χορήγησης της βεβαίωσης. Στην περίπτωση αυτή, η χορηγούμενη βεβαίωση δεν θα ισχύει για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος, για την οποία απαιτείται η καταβολή του πλήρους ποσού, όπως αυτό έχει υπολογιστεί στα οικεία ειδοποιητήρια.

Γ. Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που κατά το έτος 2017 απασχολούνται παράλληλα και ως μισθωτοί, θα λαμβάνουν βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας για την μη μισθωτή τους δραστηριότητα, εφόσον δεν βαρύνονται με οφειλές προηγούμενων ετών, χωρίς τον έλεγχο των επιπρόσθετων προϋποθέσεων της παρ. Β, δεδομένου ότι καταβάλουν ήδη την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά από την μισθωτή απασχόληση. Προκειμένου δε να είναι ο δυνατός ο έλεγχος διατήρησης της μισθωτής απασχόλησης και επομένως της κατ' ελάχιστον καταβολής της κατώτατης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, η χορηγούμενη στα πρόσωπα αυτά βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας θα είναι μηνιαίας διάρκειας.

Δ. Στις περιπτώσεις που ο αιτών βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας έχει υπαχθεί και σε ρύθμιση οφειλών (ως εργοδότης ή ως μη μισθωτός ασφαλισμένος), η βεβαίωση θα χορηγείται μόνο εφόσον τηρείται η οικεία ρύθμιση.

ΙV. Το briefing της ημέρας

Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Να σημειώσω ότι δεν γίνεται πλήρης ανάλυση των θεμάτων μέσα από το briefing, όμως δίνουμε το στίγμα της επικαιρότητας και συχνά κάνουμε έναν μικρό σχολιασμό ορισμένων θεμάτων ή κάνουμε μια γενικότερη συζήτηση.

Το briefing της ημέρας - Ασφαλιστική ενημερότητα, ρύθμιση οφειλών, μεταφορά φορολογικής κατοικίας κ.ά. (30.10.2017)Το briefing της ημέρας - Σχετικά με την παράταση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων - Προβλήματα στην εφαρμογή του άρθρου 39α του ΦΠΑ κ.ά. (31.10.2017)Το briefing της ημέρας - Παράταση για τα αδήλωτα εισοδήματα, φορολογητέα αξία δασών και δασικών εκτάσεων κ.ά. (01.11.2017)Το briefing της ημέρας - ΑΚΑΓΕ, τέλος πλόων κ.ά. (02.11.2017)

¤


V. Επισημάνσεις

Πρόστιμο απώλειας στοιχείων

Διαβάστε με προσοχή την επισήμανση της επιστημονικής ομάδας του κόμβου γιατί είμαι σίγουρος ότι σας ενδιαφέρει. Σύνηθες φαινόμενο η απώλεια στοιχείων. Δείτε σε ποιες περιπτώσεις μπορείτε να αποφύγετε το υπέρογκο πρόστιμο των 2.500,00 ευρώ.

VI. Νέα από Σ.ΛΟ.Τ.

■ Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1413 ΕΞ 12.7.2017 Ταμείο υποκαταστήματος - Ταμείο έδρας

Ερώτηση/Απάντηση

Ερώτηση: Ανώνυμη Εμπορική εταιρία έχει υποκαταστήματα στην ημεδαπή. Οι πωλήσεις των υποκαταστημάτων της ενημερώνουν σε καθημερινή βάση το Ταμείο της Έδρας, χωρίς όμως τα διαθέσιμα να μεταφέρονται σε αυτό την ίδια μέρα. Θα θέλαμε να μας γνωρίσετε αν η ακολουθούμενη διαδικασία είναι η ενδεδειγμένη και αν θα πρέπει σύμφωνα με τις καθιερωμένες λογιστικές πρακτικές, να παρακολουθείται το ταμείο υποκαταστήματος σε ξεχωριστό λογαριασμό από το ταμείο της έδρας.

Απάντηση: Η μεταφορά ή όχι χρημάτων από μια επιχειρηματική εγκατάσταση σε άλλη επιχειρηματική εγκατάσταση μιας οντότητας, δεν αφορά θέμα λογιστικού χειρισμού για το οποίο απαιτείται η έκδοση γνωμάτευσης. Από το ν. 4308/2014 δεν προβλέπεται η τήρηση ιδιαίτερων λογαριασμών για την παρακολούθηση των ταμιακών διαθεσίμων κάθε υποκαταστήματος. Η υποχρέωση της επιχείρησης εξαντλείται στην ύπαρξη δικλείδων για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του λογιστικού της συστήματος, βάσει της παραγράφου 7 του άρθρου 5 του ν. 4308/2014.

■ Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1435 ΕΞ 12.7.2017 Επιστροφή από χρηματοδοτική μίσθωση

Ερώτηση/Απάντηση

Ερώτηση: Εταιρεία που κάνει χρηματοδοτική μίσθωση μηχανών προβαίνει σε σύμβαση με πελάτη τον Απρίλιο του 2016. Τον Απρίλιο του 2018 ο πελάτης ζητά την ακύρωση της σύμβασης. Ο εξοπλισμός επιστρέφει στην κυριότητα της εταιρείας ως εμπόρευμα. Η εταιρεία θα αναγνωρίσει την κυριότητα του εξοπλισμού σε ποια χρονική στιγμή; Τι εγγραφές πρέπει να γίνουν; Σε περίπτωση που η εταιρεία έκανε δικαστικές ενέργειες στον πελάτη λόγω αδυναμίας πληρωμής αυτού, θα άλλαζε κάτι;

Απάντηση: Ο εκμισθωτής που εκμισθώνει πάγια με χρηματοδοτική μίσθωση, αναγνωρίζει απαίτηση από τον μισθωτή η οποία μειώνεται κατά τη διάρκεια της μίσθωσης με το κεφάλαιο που ενσωματώνεται στα εισπραττόμενα μισθώματα και καταβάλλεται από τον μισθωτή στον εκμισθωτή. Κατά την επιστροφή του παγίου από τον μισθωτή στον εκμισθωτή και την αποδοχή του από αυτόν (εκμισθωτή), χρεώνεται η αξία του παγίου ή εμπορεύματος με την εύλογη αξία του κατά το χρόνο εκείνο και πιστώνεται το ανεξόφλητο υπόλοιπο της απαίτησης και ενδεχομένως της απαίτησης από τόκους που δεν έχουν εισπραχθεί και εμφανίζονται ως απαίτηση. Η διαφορά αναγνωρίζεται ως κέρδος ή ζημία στην κατάσταση αποτελεσμάτων.

■ Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1449 ΕΞ 12.7.2017 Ιδιοπαραγωγή Ά υλών

Ερώτηση/Απάντηση

Ερώτηση: Εταιρεία με διπλογραφικά βιβλία έχει αντικείμενο επεξεργασία και πώληση κατεργασμένων τροφίμων. Όλες οι πρώτες ύλες της προέρχονται από τα δικά της αγροτεμάχια τα οποία και καλλιεργεί. Πώς θα εμφανίζονται οι ιδιοχρήσεις της εταιρείας για να μπορεί να φαίνεται στα βιβλία η χρήση των υλών αυτών; Για την ώρα το μόνο παραστατικό που χρησιμοποιεί η εταιρεία είναι δελτίο αποστολής των καρπών από το χωράφι προς την μονάδα επεξεργασίας. Το ερώτημα είναι πώς θα εμφανιστεί στις αγορές της η αξία των πρώτων υλών αφού πλέον δεν έχει σχεδόν καθόλου αγορές πρώτων υλών παρά ελαχίστων αναλωσίμων και κατά συνέπεια η εταιρεία εμφανίζεται να μην έχει αγορές αλλά μόνο πωλήσεις.

Απάντηση: Το κόστος παραγωγής των προϊόντων που παράγονται από αγροτική επιχείρηση, προκύπτει από τα έξοδα που διενεργούνται για την παραγωγή των αγροτικών αγαθών τα οποία στη συνέχεια μπορεί να πωλούνται είτε αυτούσια είτε κατόπιν επεξεργασίας. Τα έξοδα αυτά περιλαμβάνουν καλλιεργητικές δαπάνες, όπως αμοιβές εργαζομένων, λίπανση, άρδευση και κλάδεμα, αποσβέσεις χρησιμοποιούμενων παγίων και τόκους αν η επιχείρηση έχει επιλέξει τη μέθοδο κεφαλαιοποίηση των τόκων. Προσοχή: Καλό είναι να διαβάσετε ολόκληρη την απάντηση διότι έχει και παράδειγμα.

VII. Θέματα Φ.Π.Α.

■ Δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ μετά την πάροδο παραγραφής από την παράδοση του αγαθού στην περίπτωση που η χρέωση του ΦΠΑ έγινε μεταγενέστερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ MANUEL CAMPOS SÁNCHEZ-BORDONA: Τα άρθρα 167, 168 και 178 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, καθώς και οι αρχές της φορολογικής ουδετερότητας και αναλογικότητας αντιτίθενται στη μη αναγνώριση του δικαιώματος υποκειμένου στον φόρο, ο οποίος έχει ενεργήσει καλή τη πίστη, να εκπέσει τον φόρο αυτόν, εφόσον συντρέχουν περιστάσεις κατά τις οποίες θεωρήθηκε, εσφαλμένως, ότι η παράδοση αγαθών δεν υπέκειτο στον ΦΠΑ, μερικά, όμως, έτη αργότερα έλαβε χώρα διακανονισμός και καταβολή του.

ΔΕΕ - Υπόθεση C-262/16 Κοινό κατ' αποκοπήν καθεστώς αγροτών – Εξαίρεση από το κοινό καθεστώς – Προϋποθέσεις – Έννοια του όρου κατηγορία αγροτών

Το άρθρο 296, παράγραφος 2, της οδηγίας ΦΠΑ έχει την έννοια ότι οι αγρότες ως προς τους οποίους διαπιστώθηκε ότι το ποσό το οποίο εισπράττουν λόγω της υπαγωγής τους στο κοινό κατ’ αποκοπήν καθεστώς είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το ποσό το οποίο θα εισέπρατταν αν είχαν υπαχθεί στο κανονικό καθεστώς ή στο απλουστευμένο καθεστώς του φόρου προστιθέμενης αξίας δεν είναι δυνατό να συνιστούν κατηγορία αγροτών υπό την έννοια της εν λόγω διατάξεως.

VIII. Αρθρογραφία, μελέτες κ.α.

Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Κάποια παλαιότερα άρθρα επανήλθαν στο προσκήνιο προκειμένου να τα μελετήσουν όσοι δεν είχαν προλάβει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά προστέθηκαν και νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

■ Δεκαπενθήμερο εκπτώσεων 1η έως και 15η Νοεμβρίου - Τι ισχύει για όσους εργαστούν Κυριακές [του συναδέλφου Ανδρέα Σακελλαριάδη]

■ Οδηγός έκπτωσης επιχειρηματικών δαπανών (Επικαιροποίηση μέχρι και το Ν. 4485/2017) [του Μιχάλη Μαυρομάτη, ελεγκτή Δ.Ο.Υ. Χολαργού ]

■ Παραγραφή φορολογικών υποθέσεων - Διατήρηση βιβλίων - Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων (ν. 4446/2016) [του συναδέλφου Γιώργου Δαλιάνη, με τη συνεργασία του Φίλιππου Ζήρα]

■ Φάκελος Ενδοομιλικών Συναλλαγών: Εισαγωγή - Αρχικοί Προβληματισμοί (Μέρος 1ο) [του συναδέλφου Κωστή Ντρούκα]

■ Η εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών με απλά λόγια

■ (Upd 17) Σημαντικά θέματα της τελευταίας περιόδου που πρέπει να γνωρίζετε


Οικειοθελής αποχώρηση - παραίτηση χωρίς διατυπώσεις, εξώδικα και άλλα σχετικά στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ


IX. Μεταφορά φορολογικής κατοικίας και υποβολή ξεχωριστής δήλωσης με την σύζυγο

Το ζήτημα της υποβολής ξεχωριστής δήλωσης από έγγαμο που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό ενώ η σύζυγός του αρχικά παρέμενε στη χώρα μας εξέτασε και πάλι η Δ.Ε.Δ. Αθήνας. Διαβάστε την παρακάτω περίληψη γιατί μπορεί να σας χρειαστεί σε κάποια υπόθεσή σας.

■ ΔΕΔ Αθήνας αποφ. 3950/2017 Φορολογική κατοικία - Μεταφορά φορολογικής κατοικίας και υποβολή ξεχωριστής δήλωσης με την σύζυγο

Περίληψη

Ο προσφεύγων υποστήριζε ότι κατά το έτος 2013 η παραμονή του στην Ελλάδα δεν υπερέβη τις 183 ημέρες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 εργαζόταν αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο προσκομίζοντας ορισμένα δικαιολογητικά, συνεπώς για τα δύο αυτά έτη το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο όπου κατοικεί και εργάζεται μέχρι σήμερα με τη σύζυγό του, η οποία τότε παρέμεινε στην Ελλάδα για να φροντίζει τους υπερήλικες γονείς της.

Η απόφαση της Δ.Ε.Δ αναφέρει τα ακόλουθα:

■ Για το ημερολογιακό έτος 2013, ο προσφεύγων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υποσυστήματος Μητρώου του συστήματος TAXIS προκύπτει ότι προέβη σε διακοπή εργασιών στην Ελλάδα στις 31.03.2013 και σύμφωνα με τα ως άνω προσκομισθέντα στοιχεία ξεκίνησε να εργάζεται στο ως άνω πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 21/07/2013, συνεπώς το χρονικό διάστημα όπου διέμενε και εργαζόταν στο εξωτερικό για το 2013 υπολείπεται των 183 ημερών, ενώ και η φορολογική αρχή του Η.Β. αναγνωρίζει ότι είναι κάτοικος Η.Β. για φορολογικούς σκοπούς από 21.07.2013 και εντεύθεν,

■ Για το ημερολογιακό έτος 2014, ο προσφεύγων εργαζόταν με μόνιμη, πλήρους απασχόλησης σύμβαση στο ως άνω νοσοκομείο, προσκόμισε δικαιολογητικά βάσει των οποίων προκύπτει το εισόδημα που έλαβε και το φόρο εισοδήματος που πλήρωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μόνο το γεγονός ότι η σύζυγός του διέμενε ακόμη στην Ελλάδα και εργαζόταν ως μισθωτή σε δημόσιο νοσοκομείο (χωρίς να προκύπτει ότι είχαν ανήλικα τέκνα να διαμένουν μαζί της) σύμφωνα με την ως άνω απόφαση 1445/2016 του ΣτΕ, προκύπτει ότι δύναται ο σύζυγος να έχει διαφορετική φορολογική κατοικία από τη σύζυγο και άρα να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, και

■ Σύμφωνα με τα στοιχεία του υποσυστήματος Μητρώου του συστήματος TAXIS, από 01/01/2015 και ο προσφεύγων και η σύζυγός του, η οποία μετέβη κι αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταφέρθηκαν από τη Δ.Ο.Υ. ΧΟΛΑΡΓΟΥ στη Δ.Ο.Υ. ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ με χώρα κατοικίας το Ηνωμένο Βασίλειο όπου διαμένουν μέχρι και σήμερα.
Αποφάσισε:
την μερική αποδοχή της με ημερομηνία κατάθεσης 29.03.2017 και αριθμό πρωτοκόλλου .. ενδικοφανούς προσφυγής του.... (ΑΦΜ..) και συγκεκριμένα:
α) την αποδοχή αυτής ως προς την μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας στο εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο) από την 01.01.2014 και άρα τη δυνατότητα υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014 (01/01 - 31/12/2014) ως κάτοικος εξωτερικού, και
β) την απόρριψη αυτής ως προς το ίδιο αίτημά του για το οικονομικό έτος 2014 (01/01 - 31/12/2013), καθώς δεν πληροί τα κριτήρια ώστε να θεωρείται κάτοικος εξωτερικού για το εν λόγω έτος.


X. Ενδιαφέρουσες αποφάσεις, ειδήσεις, κ.α.

■ Αριθμ. πρωτ.: 22557/434/2017 Πρόσθετη αμοιβή σε περίπτωση παροχής από τον εργαζόμενο πρόσθετης εργασίας

Περίληψη

Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 361, 648, 649, 652, 653 και 659 του Αστικού Κώδικα προκύπτει ότι, εάν κατά τη διάρκεια της εργασιακής συμβάσεως συμφωνηθεί μεταξύ των συμβαλλομένων μερών η παροχή από τον εργαζόμενο, εντός του νόμιμου ωραρίου της απασχόλησής του, προσθέτου, διαρκούς φύσεως, εργασίας, η οποία κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και της λογικής, δεν είναι συναφής προς την αρχικά συμφωνηθείσα, δηλαδή δεν είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη από την φύση της ή από τον τόπο και το χρόνο της παροχής με τα κύρια καθήκοντα του, ούτε περιλαμβάνεται μεταξύ των προβλεπομένων από π.χ. κανόνα του δικαίου καθηκόντων του εργαζομένου, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται, ως αντάλλαγμα για την πρόσθετη αυτή εργασία, προσθέτου αναλόγου αμοιβής (ΑΠ 245/2012, ΑΠ 18/2011, ΑΠ 336/2009, ΑΠ 1062/2001, ΑΠ 915/1995 κ.λ.π.).

¤

■ Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. 215/2017 Φορολογητέα αξία δασών και δασικών εκτάσεων

Περίληψη

Μετά την κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 6 και την αντικατάσταση της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν.998/79 με τις διατάξεις των παρ. 5 και 6 του άρθρου 32 του ν.4280/2014, αντιστοίχως, ο υπολογισμός της φορολογητέας αξίας δασών και δασικών εκτάσεων, όπως και των εκτάσεων των περιπτώσεων α' και β" της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν.998/1979, εκτάσεων δηλαδή που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του v. 998/1979 και της εν γένει δασικής νομοθεσίας, γίνεται σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν.998/1979, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει [Άρθρον 6.Υπολογισμός αξίας δασών και δασικών εκτάσεων.«1. Σε κάθε περίπτωση που είναι απαραίτητο να προσδιορισθεί η αξία δάσους, δασικής έκτασης ή των εκτάσεων των περιπτώσεων α` και β` της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του παρόντος για οποιαδήποτε αιτία, ο προσδιορισμός αυτός ενεργείται με βάση τη θέση τους, τις παραγωγικές, προστατευτικές, υδρονομικές, αισθητικές και λοιπές λειτουργίες τους, λαμβανομένης υπ` όψιν, προκειμένου περί δάσους ή δασικής έκτασης, της, κατά νόμο, αδυναμίας χρησιμοποιήσεως τους για οικιστικούς σκοπούς ή άλλη εκμετάλλευση ξένη προς τον προορισμό τους. Για τον εν λόγω προσδιορισμό δεν δύναται να ληφθούν υπ` όψιν συγκριτικά στοιχεία αναφερόμενα σε γειτονικές οικοπεδικές εκτάσεις ή έτερα στοιχεία εμφανίζοντα το δάσος ή τη δασική έκταση ή τις εκτάσεις των περιπτώσεων α` και β` της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του παρόντος, ως έχοντα οικοπεδική αξία»].

Αντιθέτως, όταν πρόκειται να προσδιορισθεί η αξία εδαφικής εκτάσεως που δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της δασικής νομοθεσίας, τότε, ο προσδιορισμός αυτής γίνεται με τις οικείες διατάξεις του ν. 1249/1982 (σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων με αντικειμενικό τρόπο) και του ν. 2961/2001, όπως ισχύει (προκειμένου για προσδιορισμό φόρου κληρονομιών ή δωρεών).

Μιας που αναφέρθηκα σε θέματα δασών, δείτε και την είδηση σχετικά με την Παράταση των προθεσμιών για την επεξεργασία αντιρρήσεων και την κύρωση δασικών χαρτών.

¤

■ ΑΚΑΓΕ

Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 είχε κοινοποιηθεί η Αριθμ. πρωτ.: Φ80000/οικ.40461/1743/2017 Παροχή συμπληρωματικών οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 36 παρ. 1 και 2 του ν. 4387/2016, ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές των εκπαιδευτών που απασχολούνται στους φορείς του αρ. 31 του ν. 4186/2013 που έδινε διευκρινίσεις σχετικά με το περίφημο πλέον ΑΚΑΓΕ. Την προηγούμενη Πέμπτη κοινοποιήθηκε από τον ΕΦΚΑ η εγκύκλιος με αριθ. πρωτ.: Δ.ΑΣΦ.1094/1433479 Ασφάλιση απασχολούμενων σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και Κολέγια κλπ. του άρθρου 31 ν.4186/2013, όπως ισχύει που ουσιαστικά λέει τα ίδια ακριβώς πράγματα. Είθισται να εκδίδει πρώτα το υπ. Εργασίας μια εγκύκλιο κι έπειτα να ακολουθεί ο ΕΦΚΑ.

Αφορά όπως είναι γνωστό την ασφάλιση απασχολούμενων σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και Κολέγια: Από 01/09/2017 και εφεξής, για τους απασχολούμενους, που παρέχουν τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες στους φορείς αυτούς, ως μισθωτοί εκπαιδευτικοί και για τους οποίους κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το προϊσχύον καθεστώς στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καταβάλλουν πλέον τις ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του άρθρου 38 του ν.4387/2016 (ασφάλιση μισθωτών).

Συμβάσεις που θα συναφθούν μετά την 01/09/2017 μεταξύ των εκπαιδευτών και των φορέων θα πρέπει να απεικονίζουν την ορθή εργασιακή σχέση απασχόλησης, έτσι ώστε να προκύπτει ορθή ασφαλιστική τακτοποίηση.
• Κατ' αντιστοιχία συμβάσεις που έχουν συναφθεί πριν την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα, ώστε από 01/09/2017, να προβλέπουν την καταβολή των ορθών, κατά των ανωτέρω ασφαλιστικών εισφορών.
• Το καθεστώς ασφάλισης του λοιπού προσωπικού, δεν θίγεται από τις ανωτέρω οδηγίες.
• Οι απασχολούμενοι ως μισθωτοί (εξαρτημένη εργασία) δηλώνονται στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» της Επιθεώρησης Εργασίας

¤

■ Νέες τιμές για τη Β' και ΣΤ ζώνες της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού

Περίληψη

Για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των μεταβιβαζομένων με οποιαδήποτε αιτία ακινήτων, επανακαθορίζουμε τις τιμές ζώνης της αριθμ. ΠΟΛ.1009/18.1.2016 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 48/Β΄/20.1.2016), κατά το μέρος της που αφορά τις Β΄ και ΣΤ΄ Ζώνες της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου τομέα Αθηνών, ως εξής:
α) για την Β΄ ζώνη Ψυχικού σε τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ.
β) για την ΣΤ΄ ζώνη Ψυχικού σε τρεις χιλιάδες οκτακόσια πενήντα (3.850) ευρώ.
Η απόφαση αυτή θα ισχύσει από 8.6.2016.

¤

■ Αντιμετώπιση στα πλαίσια των Ε.Λ.Π. ιδιοχρησιμοποιούμενων παγίων, για τα οποία έχει προαποφασισθεί η πώλησή τους, μετά από προκαθορισμένο διάστημα χρήσης (από το τεχνικό γραφείο της ΣΟΛ ΑΕ)

XΙ. Νομολογία

■ΣτΕ 2477/2016 Εκπιπτόμενες δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδα των μη κερδοσκοπικού σκοπού νομικών προσώπων με τον ΚΦΕ 2238/1994

Περίληψη

(Αφορά σε υποθέσεις του ν. 2238/1994): Τα κοινωφελή ιδρύματα φορολογούνται για το εισόδημα τους από ακίνητα σύμφωνα με τα ισχύοντα στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, ήτοι ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος τους από ακίνητα γίνεται μετά την αφαίρεση από το σχετικό ακαθάριστο εισόδημά τους (στο ποσοστό 50% που ορίζει ο νόμος) των δαπανών που συμβάλλουν στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης κατηγορίας εισοδήματος (πηγής), και, συνεπώς, δεν νοείται, κατά το ισχύον κατά τον κρίσιμο χρόνο για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύστημα προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος, έκπτωση από το ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων δαπανών μη συναφών προς την απόκτηση του εν λόγω εισοδήματος, όπως οι δαπάνες εκπληρώσεως των κοινωφελών σκοπών των εν λόγω νομικών προσώπων.

¤

■ ΣτΕ 2476/2016 Εκπιπτόμενες δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδα των μη κερδοσκοπικού σκοπού νομικών προσώπων

Περίληψη

(Αφορά στον ν. 4172/2013): Οι εκπιπτόμενες «κάθε είδους δαπάνες», στις οποίες αναφέρεται το εν άρθρο 39 του ν. 4172/2013, είναι οι κάθε είδους δαπάνες που βαρύνουν -και στην έκταση που βαρύνουν- την απόκτηση της συγκεκριμένης κατηγορίας εισοδήματος από ακίνητα, ενώ δεν εκπίπτουν, κατά την έννοια των ως άνω διατάξεων, δαπάνες μη συνδεόμενες με την πραγματοποίηση του εν λόγω εισοδήματος, όπως είναι οι δαπάνες που δεν αντιστοιχούν σε έσοδα υποκείμενα σε φορολογία, καθώς και οι δαπάνες που συνάπτονται με την πραγματοποίηση των λοιπών υποκειμένων σε φόρο εσόδων των εν λόγω νομικών προσώπων, οι οποίες εκπίπτουν χωρίς τον περιορισμό του 75%.

¤

■ ΣτΕ 1867/2016

Περίληψη

Ως τεχνικό έργο για την κατασκευή του οποίου απαιτείται οικοδομική άδεια νοούνται και τα κτίσματα από κόντρα πλακέ ή λαμαρίνα, η κολώνα στήριξης καλωδίων, και η υπέργεια δεξαμενή πετρελαίου, διότι ανεξαρτήτως του ότι δεν έχουν θεμελίωση, είναι πακτωμένα στο έδαφος και δεδομένου του όγκου, του βάρους και των υλικών τους προσιδιάζουν προς την έννοια της κατασκευής που βρίσκεται σε ακινησία.

¤

■ ΑΠ 1174/2017 Οικειοθελείς παροχές εργοδότη. Διάκριση όταν η παροχή χορηγείται με την "επιφύλαξη ελευθεριότητας" και με "ρήτρας ανακλήσεως"

Περίληψη

Η διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων έγκειται στο ότι στην πρώτη ("επιφύλαξη ελευθεριότητας") δεν γεννιέται αξίωση του εργαζόμενου για να λάβει την παροχή, ενώ στη δεύτερη ("ρήτρα ανακλήσεως") γεννιέται τέτοια αξίωση, η οποία απόλλυται για το μέλλον, μετά την άσκηση του δικαιώματος ανακλήσεως).

XΙI. Λοιπές ειδήσεις, εγκύκλιοι κ.α.

■ Ανακοίνωση ΕΦΚΑ για την παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 των ασφαλισμένων του π. ΕΤΑΑ και π. ΟΓΑ

Η προθεσμία καταβολής εισφορών για: α) του έτους 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, β) του Β΄εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του τ. ΕΤΑΑ- ΤΣΑΥ, γ) του Β΄εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (αυτοτελώς απασχολούμενων και εργοδοτών) παρατάθηκε έως την 31-1-2018. Σημείωση:Για τους τέως τομείς του ΕΦΚΑ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, στην έννοια της παράτασης εμπίπτει και η εξαμηνιαία δόση έναντι αναδρομικών οφειλών που προβλέπονται από τον ν.3586/2011 και καταβάλλονται σύμφωνα με την αριθ.398/Θ:20/18-05-2016 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ. (δείτε σχετικά).

■ Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και επικαιροποίηση των ήδη παρεχόμενων από την ΑΑΔΕ

■ Ποιοι φόροι και ποια ποσά πρέπει να εισπραχθούν από την ΑΑΔΕ - Οι στόχοι εσόδων για το έτος 2017

■ Από 1-12-2017 νέες ρυθμίσεις για το τέλος πλόων των πλοίων αναψυχής

■ Έμμισθοι δικηγόροι: Αίτηση ακύρωσης κατά των «εγκυκλίων» του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου

■Δάνεια του τέως Ο.Ε.Κ: Ολόκληρο το σχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανειοληπτών τέως ΟΕΚ (επίσης δείτε και α: Αχτσιόγλου για δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ: «Εξοφλημένα τα δάνεια με οφειλή έως 6.000 ευρώ» & Ρυθμίσεις ουσιαστικής ανακούφισης για 81715 δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ).

■ ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: Αναδρομικές διαφορές από ασφαλιστικές κατηγορίες για Νέους Ασφαλισμένους Α' Εξάμηνο 2013

■ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.: Παράταση συμψηφισμών rebate-clawback έως 06 Νοεμβρίου

■ Ρύθμιση για την εγκατάσταση συστήματος Ελέγχου Εισροών Εκροών και συστήματος GPS στα πλωτά μέσα


XΙII. Συνήθης ερώτηση πελατών για τις ρυθμίσεις

Μία συχνή ερώτηση που κάνουν οι πελάτες μας αναφορικά με τις ρυθμίσεις είναι η εξής: Πλήρωσα εκ παραδρομής μικρότερο ποσό δόσης. Έχασα τη ρύθμιση;

■ Απάντηση: Για λόγους χρηστής διοίκησης και προστασίας της εύλογης εμπιστοσύνης του Διοικούμενου, απώλεια ρύθμισης δεν επέρχεται όταν ο φορολογούμενος εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή εν γένει εξαιτίας ποσών μικρού ύψους που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα από παραδρομή. Οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ./ Ελεγκτικών Κέντρων/ Ε.Μ.ΕΙΣ/ Τελωνείων, παρακαλούνται για τις ενέργειές τους σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε τα εκ παραδρομής μη καταβληθέντα ποσά να καλύπτονται από το φορολογούμενο, οι δε ρυθμίσεις να μην θεωρούνται απωλεσθείσες (βλ. ΠΟΛ. 1226/2015, Δ.ΕΙΣΠΡ. Α 1115345 ΕΞ 2017 Προϋποθέσεις απώλειας της ρύθμισης του ν.4321/2015).



ΧIV. Οι προθεσμίες στη ζωή μας...

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Νοεμβρίου 2017

XV. Μικρά Κατάστιχα - Η ιστορία της Λογιστικής και της φορολογίας

Ο φίλος και έγκριτος συνάδελφος Κωστής Νιφορόπουλος μας ταξίδεψε πάλι πίσω στο χρόνο μέσα από τη στήλη του κόμβου «μικρά κατάστιχα», αυτή τη φορά σχετικά με τα πρώτα λογιστικά γραφεία στην Ελλάδα (1920). Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο Τα πρώτα «Λογιστικά Γραφεία» στην Ελλάδα (1920). [Δικηγόροι και Ιερείς μεταξύ των «αδειούχων»].

XVI. Αυτοί που φεύγουν

Φαντάζομαι θα θυμάστε την Βέτα Μπετίνη από τις ταινίες της δεκαετίας του 80. Η ηθοποιός «έφυγε» από τη ζωή στις 18.10.2017. Λίγοι βέβαια θυμούνται πως ήταν και στιχουργός. Πολλοί από μας έχουμε σιγοτραγουδήσει το τραγούδι «Μη γυρίσεις» που ερμήνευσαν οι αδερφοί Κατσιμίχα. Οι στίχοι αυτού του τραγουδιού ήταν αποκλειστικά δικοί της (σ.σ. και όχι σε συνεργασία με τον Χ. Κατσιμίχα). Δείτε όσα έλεγε για το θέμα αυτό.

Εκτός από αυτό το τραγούδι είχε γράψει και άλλους στίχους.

ΧVI. Επίλογος

Πέρα από τα λογιστικά και τα φορολογικά δρώμενα σκέφτομαι πολλές φορές την ανθρώπινή μας διάσταση που δυστυχώς νιώθω να την απεμπολούμε απορροφημένοι καθώς είμαστε από την καθημερινότητα, το άγχος της δουλειάς και την πίεση των προθεσμιών. Κάποιες άλλες φορές αναλογίζομαι τι μπορείς να ευχηθείς σε κάποιον πέραν της υγείας. Τελικά, η ευχή μου από δω και πέρα θα είναι μία (μετά τη υγεία), «Να διαρκεί το κάθε λεπτό της μέρας όσο ο όλος ο χρόνος». Έτσι, θα ναι σαν να ζούμε περισσότερο την κάθε στιγμή, αρκεί βέβαια να δίνουμε πολλά λεπτά της μέρας σε όσα μας ευχαριστούν! Και κάπως έτσι φτάσαμε αισίως στο τέλος και του σημερινού σχολίου. Λίγα ή πολλά, καλά ή άσχημα, σημαντικά ή αδιάφορα, αυτά ήταν τα νέα της περασμένης εβδομάδας. Καλή συνέχεια σε όλες και όλους.

Keywords
εν λόγω, ρηξικέλευθη, σωθικά, δις, βεβαίωση, εφκα, γνώμονα, ΦΠΑ, νέα, εταιρεία, vii, δεε, viii, εκπτωσεις, εργανη, αθηνα, ελλαδα, taxis, αφμ, ειδήσεις, διευκρινίσεις, ιεκ, κεκ, φεκ, σολ, ήτοι, πετρελαιο, εταα, ογα, τσαυ, φοροι, ααδε, οεκ, οφειλή, gps, xvi, κινηση στους δρομους, βιβλια, σταση εργασιας, ικα, ωραριο καταστηματων, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, διακοπη ρευματος, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, εισφορα αλληλεγγυης, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, taxisnet, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, δικαιολογητικα, φορολογικες δηλωσεις, ξανα, ήτοι, ρυθμιση οφειλων, ημερομήνια, αμοιβες, το θεμα, αδεια, αιτηση, ακινητα, δανεια, εμπορικη, εργασια, εταα, ηθοποιος, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, ιεκ, καθημερινη, κοντρα, ξυλο, ογα, ονειρα, πιεση, στιχοι, τα νεα, ταινιες, τσμεδε, τσαυ, ωθηση, ωρα, gps, taxis, αγροτικη, αγχος, αρθρα, αρθρο, αισιοδοξια, αναμνησεις, αποκαλυψη, απλα, απωλεια, αρδευση, αφαιρεση, βεβαίωση, βετα, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, γινονται, γνώμονα, γονεις, γραφεια, δασος, δεε, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δηλωσεις, διευκρινίσεις, διοικηση, δικη, δις, δωσει, δρωμενα, εγινε, εγγραφες, εδαφος, ευρω, υπαρχει, εκκαθαριση, εκμεταλλευση, εβδομαδα, ενημερωση, ενημεροτητα, εν λόγω, εννοια, εξελιξη, εξοδα, εταιρεία, εταιρια, εταμ, ετη, ετων, ετος, ζημια, ζησε, ζωη, ζητα, ζωνη, ζωνες, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υποθεση, ισχυει, κεκ, κεφαλαιο, κυρια, κλαδεμα, λαθος, λογια, μακρια, μειζον, μηνες, μια απο τα ιδια, μικρο, μπορεις, μπορειτε, παντα, οδηγος, ουσιαστικα, παρουσιαση, πεδιο, πεμπτη, πιστη, πορτες, προβληματα, πωλησεις, ρυθμισεις, ρηξικέλευθη, ρυθμιση, σιγουρος, συγκεκριμενα, συζητηση, συζυγο, συνεχεια, σειρα, σολ, στιγμα, σχεδιο, σωθικά, τεως, φυση, φορολογικη, φορολογια, φορα, χρονος, ψαξε, οφειλή, αγορες, αλυσιδα, δικαιωμα, δωσεις, εφαρμογη, εξοπλισμος, φακελος, χωρα, υπουργειο, μπροστα, νοσοκομειο, πληροφοριες, ποδια, πωληση, ταξιδι, θεματα, υγειας, υπολογισμος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα