Την άμεση εξέταση των ενστάσεων των πτυχιούχων οικονομολόγων - μελών του ΟΕΕ για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας, ζητά ο Κωνσταντίνος Κόλλιας



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα - Τηλ.: 2132141800, FAX: 2132141873, e-mail: [email protected]

Αθήνα, 16-11-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την άμεση εξέταση των ενστάσεων των πτυχιούχων οικονομολόγων - μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σχετικά με τη μοριοδότηση του συναφούς δεύτερου τίτλου σπουδών οικονομικής κατεύθυνσης για τους

Πίνακες κατάταξης υποψηφίων για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Ιωάννη Καραβοκύρη, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Όπως αναφέρει, "στα μόρια, που έχουν λάβει, δεν συμπεριλαμβάνονται τα 100 μόρια, που αναφέρονται στη σελίδα 117 της Προκήρυξης στην περίπτωση 7, «Τίτλος πτυχίου σχετικός με τη Διοίκηση Μονάδων Υγείας ή με τη Διοίκηση και τα Οικονομικά». Παρά το ότι διευκρινίζεται στη σελίδα 119 ότι τα 100 μόρια αφορούν στον δεύτερο τίτλο σπουδών, κατά την διατύπωση του καθορισμού των κριτηρίων της προκήρυξης υπάρχει απαράδεκτη ερμηνευτική ασάφεια γεγονός που θεωρείται ότι δημιουργεί σύγχυση σχετικά με την μοριοδότηση και κατ' επέκταση, κατά κανόνα, θίγει και αδικεί τους υποψηφίους οικονομολόγους".

Το Επιμελητήριο ζητά να ληφθεί υπόψη στη βαθμολόγηση και ο δεύτερος τίτλος σπουδών στα οικονομικά, λαμβάνοντας ως κριτήριο τη συνάφεια των σπουδών τους, όπου στις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί το αντικείμενο είναι αμιγώς λογιστικό ή οικονομικό.

Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2132141866
2132141882
2132141870

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ.10563, Αθήνα, τηλ. 213 2141810, fax: 210 5227300

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2017
Αρ. Πρωτ.: Φ/1/8339

Προς:
Υπουργό Υγείας
κ. Ανδρέα Ξανθό

Κοιν:
Πρόεδρο ΑΣΕΠ
κ. Ιωάννη Καραβοκύρη

Θέμα: Πίνακες κατάταξης υποψηφίων για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.)

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Α2β/Γ.Π.οικ48427/23-6-2017 απόφασή σας με θέμα «Καθορισμός κριτηρίων, μοριοδότησης και προσόντων κατά κλάδο και ειδικότητα που αφορούν στη διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού των Τοπικών Ομάδων Υγείας, όπως ορίζεται στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 106 του Ν. 4461/2017», εκδόθηκε η Α2β/Γ.Π. οικ.60261 «Προκήρυξη θέσεων για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.)», η οποία εγκρίθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.). Στην προκήρυξη αναφέρονται αναλυτικά οι Τ.ΟΜ.Υ., η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, ο αριθμός και οι κλάδοι του προσωπικού που προσλαμβάνεται και τα καθήκοντά τους.
Για τις θέσεις ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, πολλοί οικονομολόγοι, μέλη του ΟΕΕ, που υπέβαλαν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι στους πίνακες κατάταξης όλων των υποψηφίων με βάση τα στοιχεία που οι ίδιοι έχουν δηλώσει ανά κωδικό θέσης, στα μόρια που έχουν λάβει δεν συμπεριλαμβάνονται τα 100 μόρια που αναφέρονται στη σελίδα 117 της Προκήρυξης στην περίπτωση 7 «Τίτλος πτυχίου σχετικός με τη Διοίκηση Μονάδων Υγείας ή με τη Διοίκηση και τα Οικονομικά». Παρά το ότι διευκρινίζεται στη σελίδα 119 ότι τα 100 μόρια αφορούν στον δεύτερο τίτλο σπουδών, κατά την διατύπωση του καθορισμού των κριτηρίων της προκήρυξης υπάρχει απαράδεκτη ερμηνευτική ασάφεια γεγονός που θεωρείται ότι δημιουργεί σύγχυση σχετικά με την μοριοδότηση και κατ' επέκταση, κατά κανόνα, θίγει και αδικεί τους υποψηφίους οικονομολόγους.
Ο όρος της μοριοδότησης του συναφούς δεύτερου τίτλου σπουδών οικονομικής κατεύθυνσης αποδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξης της συγκεκριμένης επαγγελματικής κατηγορίας, η οποία έπρεπε να ληφθεί υπόψη με πρόβλεψη στην Προκήρυξη θέσεων της κατηγορίας ΠΕ Οικονομικού. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΠΔ 50/2001 «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα» όπως ισχύει, προβλέπεται ότι όταν ο κλάδος είναι αμιγώς λογιστικός ή οικονομικός περιορίζονται με την προκήρυξη τα προσόντα διορισμού σε πτυχία ή διπλώματα οικονομικών μόνο σπουδών.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι οικονομολόγοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων πτυχιούχων που αποκτούν δεύτερο τίτλο σπουδών στα οικονομικά και αποβλέπουν στις προοπτικές που ανοίγονται με την άσκηση του οικονομολογικού επαγγέλματος. Ως αποτέλεσμα του κριτηρίου βαθμολόγησης του δεύτερου τίτλου σπουδών είναι η αφαίρεση του δικαιώματος μοριοδότησης των κατόχων κύριων τίτλων σπουδών οικονομικής κατεύθυνσης, δημιουργώντας απορία με την ακατανόητη αυτή λογική αντίφαση.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, λόγω του ότι έχει δεχθεί τις διαμαρτυρίες πολλών μελών του για την βαθμολόγηση του δεύτερου τίτλου σπουδών στα οικονομικά, βαθμολόγηση που τους αποκλείει από την πρόσληψη, ζητεί την εξέταση των ενστάσεών τους λαμβάνοντας ως κριτήριο τη συνάφεια των σπουδών τους όπου στις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί το αντικείμενο είναι αμιγώς λογιστικό ή οικονομικό.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας

Keywords
Τυχαία Θέματα