Οι σεισμόπληκτες περιοχές και το κοινωνικό μέρισμα



Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός

Ομολογουμένως το όμορφο νησί της Λέσβου τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από πολλά και διάφορα προβλήματα. Οι μεταναστευτικές ροές δημιούργησαν μεγάλα ζητήματα, ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε το χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε νέα προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Τα ίδια προβλήματα αντιμετώπισε και το επίσης πανέμορφο νησί
της Κω. Όμως, στα πολύπαθα νησιά τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, αφού τα «απόνερα» από τον μεγάλο σεισμό σε συνδυασμό με την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία είχαν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το κοινωνικό μέρισμα χιλιάδες πολίτες των περιοχών των νησιών αυτών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά το μεγάλο σεισμό και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε, το υπ. Οικονομικών παρέτεινε για τις πληγείσες περιοχές μια σειρά από προθεσμίες φορολογικών υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων ήταν και η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (σ.σ. η παράταση δόθηκε μέχρι τις 29.9.2017). Οι δηλώσεις αυτές υπεβλήθησαν χειρόγραφα στις Δ.Ο.Υ. με αποτέλεσμα να μην έχουν εκκαθαριστεί από τους υπαλλήλους των αρμοδίων Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 31.10.2017, ημερομηνία εκκαθάρισης που ως γνωστόν λαμβάνεται υπόψη σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα.

Ο φόρτος εργασίας για τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. αυτών των περιοχών ήταν τεράστιος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης, οι υπάλληλοί της εκτός από τις 2.500 περίπου δηλώσεις εισοδήματος (φορ. έτους 2016) που υπεβλήθησαν χειρόγραφα είχαν να εκκαθαρίσουν και τις χιλιάδες δηλώσεις που υπεβλήθησαν βάσει των διατάξεων του ν. 4446/2016. Παρόλα αυτά όμως, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ανωτέρω Δ.Ο.Υ. —υπό της οδηγίες και το συντονισμό του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.— ξεπερνώντας τις δυνάμεις τους και προκειμένου να μην χάσουν το κοινωνικό μέρισμα οι πολίτες, κατόρθωσαν και εκκαθάρισαν τις περίπου 2.500 φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων του φορ. έτους 2016, με ημερομηνία εκκαθάρισης όμως μεταγενέστερη της 31ης Οκτωβρίου 2017. Πραγματικά ήταν ένας άθλος. Τώρα απομένει να βρεθεί ο τρόπος από την Α.Α.Δ.Ε. έτσι ώστε για τους εν λόγω φορολογούμενους να μην αποτελέσει τροχοπέδη η εκκαθάριση των δηλώσεων μετά την 31η Οκτωβρίου 2017, που έγινε λόγω των γεγονότων που προαναφέραμε. Η λύση αυτή πρέπει να αφορά και το νησί της Κω που επλήγη επίσης από τον καταστροφικό σεισμό του καλοκαιριού, αλλά και όλες γενικότερα τις πληγείσες περιοχές.

Επί τη ευκαιρία πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα σε όλους τους υπαλλήλους των ανωτέρω Δ.Ο.Υ. που έκαναν τα πάντα για να βοηθήσουν από τη δική τους πλευρά ώστε να ξεπεραστούν τα εν λόγω προβλήματα, καθώς επίσης και σε όλους τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. ανά την Ελλάδα που πιστοί στο καθήκον τους προσπαθούν πάντα να συνδράμουν σε κάθε περίπτωση, δείχνοντας συνάμα και το ανθρώπινό τους πρόσωπο. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν συνειδητοποιημένοι υπάλληλοι.

Κλείνοντας, ευελπιστούμε να δοθεί λύση από την ΑΑΔΕ τόσο για το ανωτέρω ζήτημα, όσο και για το θέμα του ΕΝΦΙΑ που προέκυψε για τις ανωτέρω περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα