Τεντ Σαράντος: Ο Έλληνας του Netflix που «καθάρισε» τον Κέβιν Σπέισι

00:46 14/11/2017 - Πηγή: seleo

Με μπάτζετ

οχτώ δισ. δολαρίων ο διευθυντής προγράμματος της διάσημης πλατφόρμας ετοιμάζει επίθεση στο Χόλιγουντ

Ο Τεντ Σαράντος έκλεισε το τηλέφωνό του και πιθανότατα αναστέναξε. Το μέλλον του «House of Cards» είχε αποφασιστεί λίγα 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις για τον σταρ της σειράς Κέβιν Σπέισι και την σεξουαλική παρενόχληση στον Άντονι Ραπ.

Η πιο επιτυχημένη σειρά του Netflix

θα έκλεινε το 2018 με τον τελευταίο κύκλο της, μια χρονιά καθοριστική για την πλατφόρμα με τα 110.000.000 συνδρομητές και τον έλληνα διευθυντή προγράμματος που «κύρηξε» τον πόλεμο στο Χόλιγουντ.

Πλέον μετά τα τελευταία δημοσιεύματα και την εν μια νυκτί αποδόμηση του Κέβιν Σπέισι, ο οποίος βάλλεται από παντού, ο έλληνας διευθυντής προγράμματος του Netflix, φέρεται να «τελείωσε» τον ηθοποιό απο την σειρά που σημαδεύτηκε από την ερμηνεία του.

Αυτό όμως είναι ένα μόνο από τα θέματα που απασχολούν τον δαιμόνιο διευθυντή προγράμματος της πασίγνωστης πλεόν τηλεοπτικής πλατφόρμας.
Με ένα μπάτζετ 8.000.000.000 δολαρίων στα χέρια του για την χρονιά που έρχεται, ο Σαράντος καλείται να επενδύσει όχι μόνο σε νέες τηλεοπτικές παραγωγές, αλλά και σε ταινίες που θα έχουν την σφραγίδα του Netflix.

Στα πενήντα τρία του χρόνια, ο μετανάστης τρίτης γενιάς που μεγάλωσε στο Φοίνιξ της Αριζόνα και ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος σε βίντεο κλαμπ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη ως τώρα πρόκληση της καριέρας του.

Καλείται να βρει το κατάλληλο υλικό ώστε το Netflix να αυξήσει τους συνδρομητές του και το κυριότερο, να τους καθηλώνει στον καναπέ όπως έκανε με κάθε νέο κύκλο του House of Cards.

Μόνο που θα πρέπει να ανακαλύψει ποιος ή ποια θα συνεχίσει με μια καινούργια σειρά, τον μύθο που άφησε ο «σκοτεινός» τηλεοπτικός πρόεδρος των ΗΠΑ Φρανκ Άντεργουντ
Κι αυτό μόνο εύκολο δεν είναι για τον 53χρονο Θεόδωρο-Αντώνιο Κυριαζάκη όπως είναι το πραγματικό όνομα του Σαράντος...

Από την Σάμο στο Φοίνιξ της Αριζόνα

Ο Τεντ όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του εδώ και χρόνια, δεν μιλάει καθόλου ελληνικά, ενώ ο παππούς του-ήταν ο πρώτος που πάτησε το πόδι του στην Αμερική-δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά, όταν έφυγε από την Σάμο, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στις ΗΠΑ.

Όταν έφτασε στο Φοίνιξ της Αριζόνα, πιθανόν να αναστέναξε με το θέαμα μιας πόλης, η οποία τα καλοκαίρια ιδίως βράζει, όμως δεν το έβαλε κάτω.
Εκεί γεννήθηκε ο πατέρας του Σαράντος, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, που εκτός από τον μετέπειτα διευθυντή προγράμματος του Netflix, απέκτησε άλλα τέσσερα παιδιά.
Οξυδερκής, ευφυής και διορατικός ο μικρός Τεντ μεγάλωσε στους κόλπους μιας αγαπημένης οικογένειας και από το γυμνάσιο κιόλας εντρύφησε με πάθος στην δημοσιογραφία.

Η συνέντευξη με τον διάσημο τότε ηθοποιό Έντ Άσνερ για την σχολική εφημερίδα, τον άφησε με μια καλή γνωριμία, η οποία του χρησίμευσε αργότερα, όταν ο πρωταγωνιστής τον σύστησε σε άλλους ανθρώπους του θεάματος και της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Όμως αυτό που σημάδεψε την ζωή του χωρίς φυσικά να το γνωρίζει ο ίδιος, ήταν η δουλειά του από τα γυμνασιακά του χρόνια σε αλυσίδα βίντεο κλαμπ.

Ξεκίνησε ως υπάλληλος το 1979 και σε τέσσερα χρόνια ήταν διευθυντής σε τέσσερα καταστήματα της Arizona Cassettes West, λόγω της εξαιρετικής δουλειάς που έκανε.
Οι σπουδές δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, πέρασαν αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα, όταν στα είκοσι τέσσερα χρόνια του ο Τεντ Σαράντος έγινε περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων & μάρκετινγκ σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες διανομής βιντεοκασετών στην Αμερική.
Το 1988 είναι μια από τις πιο ωραίες περιόδους της ζωής του.

Είναι πλέον εμπορικός αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για τα πεντακόσια καταστήματα της αλυσίδας Video City/West Coast Video, ενώ χειρίζεται αποκλειστικά τις συμφωνίες για την μετάβαση της εταιρίας από το format του βίντεο στην νέα εποχή του dvd.

Αμείβεται πολύ καλά, λατρεύει την δουλειά του και όπως λένε αυτοί που τον ξέρουν περίμενε την επόμενη επαγγελματική πρόκληση, αγνοώντας ότι θα την έβρισκε στην γνωριμία του με τον ιδρυτή της πλατφόρμας του Netflix.

Η εκτόξευση στην κορυφή

Η πρώτη του συνάντηση με τον Ριντ Χάστλινγκς θα γίνει το 1999 και εκτός από την πρώτη γνωριμία δεν προκύπτει κάτι περισσότερο από μια φιλική κουβέντα ανάμεσα σε δύο επαγγελματίες.

Η Netflix τότε ενοικιάζει μέσω διαδικτύου βιντεοκασέτες σε όλη την Αμερική και θα χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος για να πειστεί ο Τεντ Σαράντος να ενταχθεί ως στέλεχος σε αυτή. Η δουλειά του αρχικά είναι να ασχοληθεί και να επεκτείνει την δραστηριότητα και τα προϊόντα της εταιρίας στα digital media, σταδιακά όμως την επόμενη δεκαετία αναλαμβάνει να τρέξει τις πρώτες παραγωγές με την υπογραφή του Netflix.

Τον Μάϊο του 2011 αγοράζει το «House Of Cards» έναντι εκατό εκατομμυρίων δολαρίων, πιστεύοντας ακράδαντα ότι θα είναι τεράστια επιτυχία, κάτι που φάνηκε από τον πρώτο κιόλας κύκλο.

Το αυτό θα συμβεί και με το «Narcos», την σειρά που σκιαγραφεί την άνοδο και την πτώση του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ, η οποία σαρώνει επίσης σε θεαματικότητα.
Είναι αυτός που αγοράζει πολλούς κύκλους σειρών, έχοντας αντιληφθεί ότι ο εθισμένος σε μια, δεν μπορεί να περιμένει μια εβδομάδα για να δει το επόμενο επεισόδιο, αλλά θέλει να το δει άμεσα.

Η λογική του έκανε εκατομμύρια ανθρώπους, μόνους, ζευγάρια, παρέες να κολλάνε ώρες ολόκληρες με το Narcos βλέποντας μια κι έξω όλα τα επεισόδια του κύκλου.
Πως το κάνει;
Όπως έχει πει ο ίδιος χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να προβλέψει ποια «προϊόντα» θα κάνουν τον τηλεθεατή να μην σηκώνεται για ώρες από τον καναπέ του.
Το 30% αυτών αντανακλά την προσωπική του εκτίμηση και το 70% την εκτίμηση μιας τεράστιας βάσης δεδομένων ενώ όπως έχει πει επιτυχημένη είναι μια σειρά που όταν ολοκληρώσει τον κύκλο της ακολουθεί μια φρενήρης δραστηριότητα από θεατές και ειδικούς με κρίσεις και σχολιασμούς στα social media και στα ΜΜΕ.

Οι δύο γάμοι και ο κολλητός του φίλος Ομπάμα

saraobama.jpg

Κατά καιρούς ακούει πολλά για τις επιλογές του, όπως την συνεργασία που έκλεισε με τον κωμικό Άνταμ Σάντλερ για μια σειρά ταινιών αποκλειστικά από την πλατφόρμα του Netflix.

Απάντησε ψύχραιμα ότι οι αριθμοί μετράνε και ότι η ταινία «The ridiculus six» του Σάντλερ ήταν η πιο δημοφιλής από όλες για τους συνδρομητές της πλατφόρμας τον πρώτο μήνα της κυκλοφορίας της.

Στην προσωπική του ζωή μετράει δύο γάμους και ένα διαζύγιο.

Με την πρώτη του γυναίκα, την Μισέλ απέκτησε δύο παιδιά,τον Τόνι και την Σάρα, πριν χωρίσουν λίγο μετά τα μέσα της περασμένης δεκαετίας.
Το 2009 ο Τεντ ήταν σαράντα πέντε ετών όταν αποφάσισε να παντρευτεί για δεύτερη φορά την Νικόλ Αβάντ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στις Μπαχάμες τότε και προσωπική φίλη του Μπάρακ Ομπάμα.

Η γνωριμία του με τον πλανητάρχη γέννησε μια πολύ καλή σχέση, με συχνές προσκλήσεις του ζεύγους στον Λευκό Οίκο αλλά και συχνές εξόδους μετά το τέλος της θητείας του Ομπάμα.
Μένουν στο Λος Άντζελες στην συνοικία του Hancock Park και πριν τρία χρόνια αγόρασαν και ένα εξοχικό στο Μαλιμπού, πάνω στην θάλασσα, όπου δραπετεύουν, κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Αυτή την περίοδο ο Τεντ Σαράντος δουλεύει πολλές φορές πάνω από δώδεκα ώρες, σχεδιάζοντας προσεχτικά τις κινήσεις για το πρόγραμμα του Netflix και τις ταινίες που θα γυριστούν αποκλειστικά για την πλατφόρμα του.

Τα οχτώ δισ. δολάρια που καλείται να διαχειριστεί του δίνουν την ευχέρεια να χτυπήσει πολύ μεγάλα ονόματα πρωταγωνιστών και σκηνοθετών για τα νέα project.
Αυτά που τον φέρνουν αντιμέτωπο με το Χόλιγουντ σε έναν πόλεμο που μόλις άρχισε...

Keywords
Τυχαία Θέματα