Κατέβηκε ανεξάρτητος και σάρωσε στις φοιτητικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

15:31 18/11/2017 - Πηγή: seleo

Ο Φώτης Εμμανουήλ, είναι φοιτητής στην Πολυτεχνική Σχολή, στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης και βρίσκεται στο 5o έτος των σπουδών του. Ο ίδιος κατέβηκε στις φοιτητικές εκλογές ανεξάρτητος και κατάφερε να κερδίσει. Ο Φώτης Εμμανουήλ πέρυσι ήταν πρόεδρος στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης.

θα ήθελα να μου πεις τι σε οδηγείσαι να κατεβείς στις φοιτητικές εκλογές;

Εάν μου έλεγαν, πριν από πέντε χρόνια που πέρασα στην πολυτεχνική σχολή στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης,

ότι θα ασχοληθώ ενεργά με τον σύλλογο φοιτητών και ότι θα κερδίζαμε με ανεξάρτητο συνδυασμό την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των συναδέλφων, είναι βέβαιο ότι θα γελούσα μαζί σας.

Γιατί το λες αυτό;

Μηχανισμοί! Η πρώτη είσοδός κάθε φοιτητή στη σχολή του είναι βέβαιο πως σημαδεύεται από την επίδραση των παρατάξεων, των μηχανισμών, των συνθημάτων και των ταμπελών. Η δε επίδρασή τους επάνω στους πρωτοετείς είναι τόσο έντονη, που δημιουργεί δεδομένα. Από την πρώτη ματιά αισθάνεσαι ασήμαντος και αδύναμος και φυσικά είναι απίθανο να αντιληφθείς την ουσία και τις διαφορές μεταξύ των παρατάξεων, διαφορές ιδεολογικές και πολιτικές. Το μόνο που μπορείς να αντιληφθείς είναι διαφοροποιήσεις αισθητικής και συμπεριφοράς.

Μόλις πριν δύο χρόνια πήραμε την πρωτοβουλία ως φοιτητές να κατέβουμε στις εκλογές, ως σχήμα ανεξάρτητο από κομματικούς μηχανισμούς, κάτι καινοφανές στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, αφού όπως είναι γνωστό οι παρατάξεις που λειτουργούν στους φοιτητικούς συλλόγους αποτελούν συνήθως πολιτικές νεολαίες των κομμάτων. Γινόμασταν δέκτες καταστάσεων που δεν τιμούσαν τον ακαδημαϊκό χώρο και οραματιστήκαμε έναν ενεργό σύλλογο που θα νοιάζεται και θα προσπαθεί να βελτιώσει το περιβάλλον ανάπτυξης της επιστήμης και της διεύρυνσης γνώσεων και δεξιοτήτων.

Η παράταξη που δημιουργήσαμε δεν ταυτίζεται με κόμματα αλλά εκφέρει πολιτική άποψη μέσα από τον τρόπο λειτουργίας της. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να εμπνεύσουμε τους συμφοιτητές μας να ασχοληθούν ενεργά με δράσεις της σχολής, προάγοντας το συλλογικό και όχι το ατομικό συμφέρον. Η αντίληψη που προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε είναι ότι μέσα από τις συλλογικές δράσεις θα μπορέσουμε να φέρουμε αποτελέσματα για όλους και κατ' επέκταση και για τον καθένα προσωπικά.

Γιατί επέλεξες να κατεβείς ανεξάρτητος, και όχι με κάποια φοιτητική νεολαία;

Δεν θέλει πολύ χρόνο για να καταλάβεις πως οι ταμπέλες και τα συνθήματα όχι μόνο δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη των ιδεών αλλά υποκρύπτουν προσωπικές επιδιώξεις και βιλαέτια. Μόνο μέσα από την επιστήμη μπορείς να κατανοήσεις τις κοινωνικές επιδράσεις κάθε πολιτικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σπουδαιότητα του προγράμματος σπουδών του τμήματος των Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης μας έδωσε τα ερεθίσματα για έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Η αξία των συγκεκριμένων σπουδών δεν τυγχάνει της ανάλογης αναγνώρισης από το ευρύ κοινό σε σχέση με τις άλλες πολυτεχνικές σχολές λόγο της πιο πρόσφατης δημιουργίας του τμήματος αλλά εκεί βρίσκεται η προοπτική και το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Επιπλέον, οι πολιτικές νεολαίες λειτουργούν με πολιτικές γραμμές και κατευθύνσεις, κάτι που μας βρίσκει αντίθετους. Είναι παράλογο «πολιτικοί πατέρες» να καθοδηγούν φοιτητές, τις περισσότερες φορές σε θέματα εκτός γνωστικού αντικειμένου, ενώ θα έπρεπε να εμβαθύνουμε και να καταθέτουμε την πολιτική ή ιδεολογική μας άποψη συγκεκριμένα στα θέματα που η σχολή μας πραγματεύεται.

Θα θέλαμε να πεις περισσότερες πληροφορίες με ποια αιτήματα – επιχειρήματα κατέβηκες στις εκλογές και πότε έγιναν.

Ακοματίκ ΝΑΙ, Απολιτίκ ΟΧΙ

«Πλουραλισμός και Διάλογος. Δεν χρειάζεται να υποταχθείς σε μια ιδέα. Έλα με την άποψή σου, μάθε να την μοιράζεσαι, μάθε να διαφωνείς χωρίς να δημιουργείς εχθρούς.»

Μας εντυπωσίασε και εμάς του ίδιους η ανταπόκριση των φοιτητών στην κίνηση μας. Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση που συμμετείχαμε κερδίσαμε οριακά, μάλλον επειδή η ίδρυση της κίνησής μας πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μόνο πριν τις εκλογές. Στη δεύτερη και πιο πρόσφατη αναμέτρηση πήραμε 60%, κάτι που δείχνει πόσο διψούσε η φοιτητική κοινότητα να «απελευθερωθεί».

Σήμερα ως εκπρόσωποι των φοιτητών τι προβλήματα αντιμετωπίζετε;

Είναι αλήθεια ότι συνήθως αντιμετωπίζουμε πεζά καθημερινά προβλήματα ατομικών συμπεριφορών. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, ενώ οι ανάγκες των σχολών με καλή διάθεση θα μπορούσαν να καλυφθούν με τους υπάρχοντες χώρους του πολυτεχνείου, γινόμαστε μάρτυρες παράλογων συμπεριφορών ατόμων που αυθαίρετα και αναιτιολόγητα ιδιοποιούνται συλλογικά πράγματα.

Επίσης, οι κομματικές παρατάξεις αρνούνται να αποδεχθούν την ετυμηγορία του σώματος και παιδιαρίζουν δημιουργώντας διαδικαστικά προβλήματα, αδικώντας την ιστορία και τις ιδεολογικές τους αξίες.

Από την ενεργό ενασχόληση μας με τα κοινά της σχολής θεωρώ πως όλοι ωριμάζουμε πολιτικά, καθώς όσο πιο έντονα αλληλεπιδρά κανείς και ζει στο ακαδημαϊκό περιβάλλον τόσο ορθότερη πολιτική άποψη μπορεί να διαμορφώσει. Είναι αλήθεια ότι γίναμε πιο «καχύποπτοι» στα μηνύματα που δεχόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε το άγνωστο και το εξερευνούμε με πάθος

Keywords
Τυχαία Θέματα