Καλαμαριά και Σταυρούπολη φιλοξενούν ταινίες του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

12:15 3/11/2017 - Πηγή: seleo

Στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και των FILM IN TOWN, θα προβληθούν ταινίες και δυτικά της πόλης, στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρ.Τσακίρης, στο Δήμο Παύλου Μελά, με ελεύθερη είσοδο.

Την είδηση είχε ανακοινώσει στη συνέντευξη τύπου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ,

Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Οι προβολές στα Δυτικά της Θεσσαλονίκης (Σταυρούπολη) από 7-10 Νοεμβρίου, ξεκινούν και τελειώνουν με την υπογραφή της τολμηρής Αγγλίδας IDA LUPINO (αγαπημένη σκηνοθέτιδα του Μάρτιν Σκορσέζε), που θεωρείται πρωτοποριακή κυρίως για τον κοινωνικού χαρακτήρα κινηματογράφο της, για την προβολή ζητημάτων που η κοινωνία απέφευγε να μιλάει συχνά, όπως τον βιασμό, την πολιομυελίτιδα, τον σεξισμό, την άσκηση βίας, το ακραίο έγκλημα και τη διγαμία.

Ανιχνεύοντας τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ψυχής, η Αϊντα Λουπίνο άλλαξε τους όρους του κοινωνικού μελοδράματος.«Μέσα μου έχω έναν μικρό μαύρο διάβολο» έλεγε η ίδια και «Μερικές φορές πρέπει να τον πολεμώ». Πολέμησε το αλκοόλ, την κατάθλιψη και τον καρκίνο. Η ζωή της υπήρξε πραγματικά συναρπαστική και τελείωσε στο Λος Αντζελες το 1995 σε ηλικία 77 ετών. Θα προβληθούν οι ταινίες Ο δολοφόνος της λεωφόρου (1953) και Ποτέ μη φοβηθείς (1949).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στη Βαλκανική Λογοτεχνία και Σινεμά, θα προβληθεί Ο Επαγγελματίας του Σέρβου σεναριογράφου, σκηνοθέτη και θεατρικού συγγραφέα DUSAN KOVACEVIC που έγινε ευρύτερα γνωστός με το σενάριο της ταινίας Underground του Εμίρ Κουστουρίτσα, όταν αυτή κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, το 1995. Το 2003 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, πάνω σε δικό του σενάριο, με τίτλο Ο Επαγγελματίας, ενώ το ομότιτλο θεατρικό του έχει ανεβεί σε τριάντα τρία θέατρα ανά τον κόσμο. Είναι μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου παρουσιάζεται η ρετροσπεκτίβα (καλλιτεχνικός όρος αφιερώματος, αντιπροσωπευτική επιλογή ταινιών) του επίτιμου καλεσμένου του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, RUBEN STLUND, μεγάλου νικητή του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, με το The Square.

Ο Σουηδός δημιουργός, αν και εμφανίζει στα έργα του επιρροές από Iνγκμαρ Μπέργκμαν, Λουίς Μπουνιουέλ, Λαρς φον Τρίερ, Ρόι Aντερσον, έχει τόσο δυνατή, διακριτή ταυτότητα, χτίζει έναν κόσμο εγκεφαλικό και μαζί σωματικό, που εντυπώνεται στα ένστικτα και το μυαλό μας. Με την κάμερά του σπάει το παγωμένο τοπίο του Βορρά σε χίλια κομμάτια. Τα καταγράφει μεθοδικά, με υπόγειο χιούμορ, σαν σεισμογράφος της ατελούς ανθρώπινης φύσης. Οι ήρωές του είναι γεμάτοι ψεγάδια, παθιασμένοι, αναποφάσιστοι, ανθρώπινοι. Τους βάζει αντιμέτωπους με οριακές καταστάσεις, πάνω απ όλα όμως, με τις πιο κρυφές τους αδυναμίες.

Στην ταινία Άσε τους άλλους ν ασχολούνται με την αγάπη (2000) εμφανίζονται Νέοι άνθρωποι, που παρά την επώδυνη ενηλικίωσή τους προσπαθούν να διατηρήσουν την αθωότητά τους, ενώ μια διαφορετική πλευρά του σκηνοθέτη θα ανακαλύψουμε μέσα από το ντοκιμαντέρ του, Οικογένεια ξανά (2002), στο οποίο φέρνει κοντά τους γονείς του, 23 χρόνια μετά το διαζύγιό τους, ώστε να συμφιλιωθούν μπροστά στην κάμερα.

Η καλλιτεχνική συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Παύλου Μελά, ξεκίνησε το Σεπτέμβρη 2016 στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, με την ανοιχτή προβολή της ανατρεπτικής κωμωδίας Φρανκενστάιν Τζούνιορ του Μελ Μπρουκς και συνεχίστηκε το φετινό Μάρτιο με το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τις Ειδικές προβολές Ντοκιμαντέρ DOC IN TOWN στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης.

Ειδικές προβολές και στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στο Δήμο Καλαμαριάς

Το Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» ανοίγει τις πύλες του φέτος για πρώτη φορά, για να φιλοξενήσει τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη ταινία με τίτλο «΄Εγκλειστοι» σε σκηνοθεσία Armand Gatti (διάρκειας 104΄- ασπρόμαυρη) θα προβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ.

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο Καρλ, ένας Γερμανός πολιτικός κρατούμενος, καταδικάζεται σε θάνατο επειδή στενογραφούσε απαγορευμένα ραδιοφωνικά προγράμματα. Ένας άλλος κατάδικος, o Νταβί, είναι ένας ταπεινός ωρολογοποιός από το Παρίσι, ο οποίος μέχρις στιγμής επιβιώνει, επειδή μπορεί και επισκευάζει τα ρολόγια των Ες- Ες. Οι δύο ναζιστές διοικητές του στρατοπέδου σκαρφίζονται ένα νοσηρό στοίχημα: θα κλειδώσουν τους δύο κατάδικους σε έναν χώρο περιφραγμένο με λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα και θα απελευθερώσουν όποιον σκοτώσει πρώτος τον άλλον μέχρι το τέλος της νύχτας. Σύμφωνα με τον Ζαν Κοκτώ: «H αίσθηση της αιχμαλωσίας μάς επιβάλλεται αμείλικτα Μας αρπάζει απ τον λαιμό. Μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε μια απειλητική πραγματικότητα διατηρώντας το σθένος και την ακεραιότητά μας.

Η δεύτερη ταινία με τίτλο «Ο δίγαμος» σε σκηνοθεσία Ida Lupino θα προβληθεί την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ .

Πρόκειται για μια αμερικάνικη ασπρόμαυρη ταινία (διάρκειας 79΄) η οποία αναφέρεται σε ένα μοναχικό άνδρα ο οποίος καταλήγει παντρεμένος και ερωτευμένος με δύο διαφορετικές γυναίκες: μια καριερίστα και μια νοικοκυρά. Μία από τις συζύγους του τον υποψιάζεται και μαθαίνει το μυστικό του. Η Λουπίνο είναι η μοναδική σκηνοθέτης της εποχής της που θα μπορούσε να αναλάβει με τόση επιτυχία μια ταινία που διερευνά την ψυχοσύνθεση ενός άνδρα τον οποίο η Λουπίνο αντιμετωπίζει με συμπάθεια, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυρίαρχη ανδρική ιδεολογία της δεκαετίας του 50.

Η τρίτη ταινία «Ο εικοστός αιώνας μου» σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ildikό Enyedi θα προβληθεί την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ.

Η υπόθεση αφορά δύο δίδυμες τη Nτόρα και την Λίλι οι οποίες γεννήθηκαν στη Bουδαπέστη το 1880, το ίδιο βράδυ που ο Έντισον εφηύρε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Λίγα χρόνια αργότερα χωρίζουν κάτω από περίεργες συνθήκες και υιοθετούνται από διαφορετικές οικογένειες. Η Ντόρα καταλήγει ερωτική συνοδός, ενώ η Λίλι γίνεται αναρχική φεμινίστρια. Στην αρχή του έτους 1900 συναντιούνται στο Όριεντ Εξπρές, χωρίς όμως να γνωρίζει η μία για την ύπαρξη της άλλης Πρόκειται για μια πνευματώδη και εκθαμβωτική αλληγορία για τη γυναικεία ταυτότητα στην εποχή της μηχανικής αναπαραγωγής.

Είναι μια ταινία ουγγρικής παραγωγής 1989, έγχρωμη και έχει διάρκεια 100΄.

Η τέταρτη και τελευταία ταινία έγχρωμη με τίτλο «Δεν είμαι μάγισσα» θα προβληθεί επίσης την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 10 το βράδυ.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Rungano Nyoni και είναι συμπαραγωγή Ηνωμένου Βασίλειου και Γαλλίας, παραγωγής 2017 και έχει διάρκεια 92΄.

Η υπόθεση αφορά ένα ασήμαντο καθημερινό περιστατικό που εξελίσσεται σ ένα χωριό της Αφρικής και έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλεισμό μιας οχτάχρονης ορφανής σ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μαγισσών καταμεσής της ερήμου. Σ αυτόν τον καταυλισμό, που είναι κάτι ανάμεσα σε άβατο, φυλακή και τουριστική ατραξιόν, είναι υποχρεωμένη να μένει δεμένη με μια μακριά, λευκή κορδέλα σ ένα δέντρο αλλιώς απειλείται να μεταμορφωθεί μαγικά σε κουνέλι. Έπειτα από προσωπική βιωματική έρευνα και μακρά παραμονή σ ένα αντίστοιχο στρατόπεδο, μια γενναία πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτης μιλά για το δίλημμα της γυναικείας χειραφέτησης: Να παραμένεις ζωντανή με κάθε τρόπο; Ή να παλεύει για την ελευθερία με κάθε τίμημα; ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα