Επιμένει o Eρντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης - Ο διάλογος με Τσίπρα

15:45 7/12/2017 - Πηγή: seleo
«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του "ποτηριού" και να μπορέσουν να παραμερίσουν το κενό του "ποτηριού". Χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη», επισήμανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά

κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος νωρίτερα έσπασε το πρωτόκολλο σε ένα πρωτοφανή «καυγά» με τον Προκόπη Παυλόπουλο, επιμένοντας για ακόμη μία φορά για… αλλαγές στην Συνθήκη της Λωζάνης.

Ερντογάν: Οι ιδεολογικές εμμονές και οι «ομογενείς του»

Ο ίδιος συνέχισε: «Εμείς ως χώρα, ως Τουρκική Δημοκρατία, ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο χώρες, δύο λαοί, οι οποίοι συνυπήρξαν, έζησαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας, στα ελληνικά εδάφη.Και εσείς έχετε τους ομογενείς σας, οι οποίοι ζουν στα τουρκικά εδάφη. Εύχομαι και λέω, μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Αλλά θεωρώ ότι τα σφάλματα και τα λάθη που διαπράχθηκαν είναι πια κομμάτι της Ιστορίας. \

Και κάποτε πρέπει να κτίσουμε το μέλλον, όπως είπατε, σε πολύ γερά θεμέλια. Για αυτό νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε αυτά τα γερά θεμέλια. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, κοινού λόγου, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα», εκτίμησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αλέξης Τσίπρας: «Ως μηχανικός ξέρω ότι για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να χτίσουμε γερά θεμέλια»

«Η ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο, και να βρούμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, σε σύνθετες προκλήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο σκοπός της πρόσκλησής σας είναι να επιδιώξουμε να κτίσουμε «γέφυρες» μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε «τείχη». Και θέλω να πιστεύω πως αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός», είπε ο κ. Τσίπρας στο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Και πρόσθεσε: «Ως μηχανικός που είμαι, ξέρω καλά ότι για να κτίσουμε «γέφυρες» πρέπει να τις κτίσουμε σε σταθερά θεμέλια, και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δύο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στις διεθνείς Συνθήκες, στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, υπάρχουν και σήμερα, οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας άλλωστε είναι γνωστές και σαφείς. Αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές, να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις αλλά και τις διαφορές μας, τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο χωρίς υπερβολές, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη».

Ερντογάν: «Κατηγορώ» για… διάκριση των Τούρκων στην Θράκη

«Αν κοιτάξουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι γύρω στα 18.000 $, ενώ στη Δυτική Θράκη ο αριθμός είναι γύρω στα 2.200 $. Δεν υπάρχει απαραίτητη στήριξη στον τομέα των επενδύσεων για τους εκεί ανθρώπους και υπάρχει μια διάκριση εκεί. Στην Τουρκία δεν μπορείτε να δείτε μία τέτοια εφαρμογή εναντίον των Ρωμιών πολιτών. Δεν υπάρχει η παραμικρή διάκριση σε ό,τι αφορά τους χώρους προσευχής. Στην Δυτική Θράκη όμως δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη ούτε τη λέξη «τουρκική» να γράφει σε μία πινακίδα ενός σχολείου ή κάποιου συλλόγου. Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση (της Συνθήκης της Λοζάνης), εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το ΝΑΤΟ και το Κυπριακό

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε: «Όταν αποχωρήσατε εσείς από το ΝΑΤΟ, εμείς σας στηρίξαμε να γίνεται ξανά μέλος. Αν το είχαμε εμποδίσει εμείς τότε δεν θα μπορούσατε να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ. Εμείς σας είδαμε σαν γείτονες. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Κόφι Ανάν ο κ. Ερντογάν είπε ότι «δυστυχώς οι αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ», ενώ σημείωσε ότι στο δημοψήφισμα που ακολούθησε στην Κύπρο, «οι Τουρκοκύπριοι είπαν κατά 60% «ναι», ενώ οι Ρωμιοί είπαν «όχι»». Επίσης τόνισε ότι «η Ε.Ε. δεν έθεσε σε εφαρμογή καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε στον οικονομικό τομέα, ούτε έχουν εκπληρωθεί ακόμα και σήμερα». Και πρόσθεσε: «Εμείς βέβαια τηρούμε τη δέσμευσή μας σε όλα αυτά τα θέματα. Ο στόχος μας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο. Το ίδιο να πράξουμε και στο Αιγαίο».

Ερντογάν: Επιμένει για την Συνθήκη της Λοζάνης

Σχετικά με τη Συνθήκη της Λοζάνης, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι μολονότι «δεν είναι εύκολο», μετά από 94 χρόνια, «υπάρχουν διάφορα θέματα», σύμφωνα με τη διατύπωσή του επισημαίνοντας: «Τώρα πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα». Και πρόσθεσε: «Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα (…) πιστεύω ότι και οι πλευρές θα αποδεχτούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Και το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στην Δυτική Θράκη είναι ένα θέμα με ύψιστη προτεραιότητα για εμάς».

Ερντογάν: Τι είπε για την Ελλάδα

Τέλος ο κ. Ερντογάν εξέφρασε ως δική του επιθυμία για την επίσκεψή του στην Ελλάδα «να έχει πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα» δηλώντας ότι «πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις που έχουμε στο στρατιωτικό, στον πολιτικό, στον οικονομικό, στον πολιτιστικό τομέα, δίνοντας έμφαση στον τουρισμό». Υπογράμμισε δε, ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τη στήριξη που δίνουμε στο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».Κλείνοντας, «η επιθυμία μου ως Προέδρου Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι εμείς να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του «ποτηριού», να κοιτάξουμε στο γεμάτο μέρος και να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Και πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα αφήσει πίσω τα 65 χρόνια σε ένα μέρος και μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά».

Keywords
Τυχαία Θέματα