Σε ποιον “ανήκουν” τα battle royale games;

Το PlayerUnknown’s BattleGrounds ή PUBG εν συντομία έχει εξελιχθεί σε φαινόμενο στον χώρο του gaming.

Έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τα 20 εκατ. –ψηφιακά- αντίτυπα μέσα στους οκτώ μήνες στους οποίους διατίθεται στα PC, δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος υποστήριζε πως μπορεί να φτάσει –και να αφήσει πίσω του- σε πωλήσεις τίτλους από τα ισχυρότερα franchises στο gaming όπως το Call of Duty και το Grand Theft Auto. Το παιχνίδι της Bluehole άλλωστε δεν

έχει κυκλοφορήσει καν στην τελική του μορφή επισήμως: στο Steam διατέθηκε μέσω Early Access και στο Xbox μέσω Game Preview, οπότε έχει ακόμα κάμποσο δρόμο μπροστά του.

Η επιτυχία του PUBG έστρεψε την προσοχή του κοινού και –κυρίως- της βιομηχανίας σε ένα καινούριο είδος παιχνιδιών, τα λεγόμενα battle royale. Πρόκειται για παιχνίδια επιβίωσης που ξεκινούν με έναν μεγάλο αριθμό παικτών οι οποίοι έχουν έναν και μόνο στόχο: να είναι οι τελευταίοι (ή να ανήκουν στην τελευταία ομάδα) που θα μείνουν ζωντανοί σε έναν χάρτη που διαρκώς μικραίνει. Το όνομα του είδους δε, προέρχεται από την ιαπωνική ταινία Battle Royale –βάλτε τη στη λίστα σας.

Ποιος ήταν ο πρώτος;

Το είδος των battle royale τίτλων, δεν μετρά παρά ελάχιστα χρόνια ζωής. Για την ακρίβεια, ξεκίνησε σαν mod και mode για ήδη υπάρχοντα παιχνίδια όπως το Minecraft (!), το DayZ, το Ark: Survival Evolved, το The Culling ακόμα και το Grand Theft Auto Online, έπειτα από την επιτυχία της ταινίας The Hunger Games το 2012.

Ο Μπρένταν Γκριν, γνωστός ως PlayerUnknown, εμπνευσμένος και από την ιαπωνική ταινία που αναφέραμε πιο πριν, δημιούργησε ένα mod για τα ARMA 2/DayZ το οποίο και λάνσαρε το 2013. Συνέχισε να το υποστηρίζει και επί ARMA 3, μέχρι που προσελήφθη από την κορεάτικη Bluehole η οποία και του έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσει το πλήρες παιχνίδι που ήθελε ο ίδιος.

Η συνέχεια, γνωστή. Ακόμα κι αν το PUBG δεν ήταν ο πρώτος τίτλος που πειραματίστηκε με το battle royale, με την επιτυχία που σημείωσε και την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνει ήδη, είναι αδιαμφισβήτητα αυτός που καθορίζει τα στάνταρ του είδους –κάτι σαν το World of Warcraft στα MMO, το Grand Theft Auto στα open world, το FIFA στα sports.

Ποιος είναι ο πατέρας;

Από τα πραναφερθέντα παιχνίδια με battle royale modes ή mods, αφήσαμε εκτός σκοπίμως ένα: το Fortnite. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του PUBG και έναν τίτλο που φροντίζει να απαντήσει σε καθετί καινούριο παρουσιάζει η Bluehole. Η τελευταία μάλιστα έχει αρκετούς λόγους για να βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς το Fortnite των 30 εκατ. παικτών ανήκει στην Epic Games, τη δημιουργό της Unreal Engine που έχει χρησιμοποιήσει και η ίδια για το PUBG! Οι πρόσφατες τοποθετήσεις/κατηγορίες της Bluehole περί αντιγραφής της δουλειάς της από την Epic (με το λανσάρισμα του Battle Royale mode για το Fortnite) έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου αναφορικά με την προέλευση του είδους των battle royale.

Η κουβέντα στο διαδίκτυο έφτασε μέχρι και τα πνευματικά δικαιώματα και την προστασία τους, διαβάζοντας τα σχόλια που έκανε εν εξάλλω ο δημιουργός του PUBG, Μπρένταν Γκριν στο Reddit, χαρακτηρίζοντας το Fortnite: Battle Royale ένα “καρμπόν αντίγραφο” του δικού του τίτλου! Εδώ είναι που περιπλέκεται ελαφρώς η κατάσταση. Από νομικής πλευράς, οι ευρεσιτεχνίες ή πατέντες δεν δύνανται να προστατέψουν τη Bluehole, αφ’ ενός διότι αφορούν εφευρέσεις και δημιουργίες που είναι εντελώς πρωτότυπες και όχι προφανείς και αφ’ ετέρου γιατί δεν ασχολούνται με ιδέες ή ανακαλύψεις –αντίθετα, εστιάζουν σε βιομηχανικές εφαρμογές.

Το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει τη δουλειά της Bluehole, είναι τα σήματα κατατεθέντα (trade marks) τα οποία όμως αφορούν κατά βάση στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα brand όπως λογότυπα, γραμματοσειρές και σλόγκαν. Και πάλι όμως, αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει άλλες εταιρείες να “πατήσουν” επάνω στη δουλειά της, δημιουργώντας τις δικές τους υλοποιήσεις. Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αλλάξει ελαφρά τα τελευταία χρόνια ως προς τα σήματα κατατεθέντα (αρχίζουν να αναγνωρίζονται ως τέτοια ήχοι, χρώματα, κινήσεις κλπ) όμως και πάλι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο εφ’ όσον η Bluehole προσφύγει στη δικαιοσύνη να πετύχει κάτι ουσιαστικό.

Gaming: μια αγορά κλώνων

Η περίπτωση του PUBG δεν θα είναι η πρώτη. Το gaming άλλωστε έχει μάθει δεκαετίες τώρα να ζει με κλώνους. Ποιος δεν θυμάται τα DOOM clones; Τα Diablo clones; Τα rhythm games που κυρίευσαν την αγορά με την επιτυχία του Guitar Hero; Τα zombie modes που έκαναν την εμφάνισή τους μέχρι και σε τίτλους τύπου Call of Duty και Red Dead Redemption; Τον χαμό που γίνεται τώρα με τα card games;

Ανέκαθεν στο gaming τα επιτυχημένα κόνσεπτ δημιουργούσαν τάσεις τις οποίες οι εταιρείες που μπορούσαν να βρουν τους απαραίτητους πόρους, έσπευδαν να εκμεταλλευτούν –στην εποχή του ατελείωτου shovelware σε Google Play και App Store θα περίμενε κανείς ότι άπαντες θα ήταν εξοικειωμένοι πλέον με τη νόρμα. Το ίδιο θα συμβεί και με τα battle royale, μια εξέλιξη που εμμέσως θα ευνοήσει και τη Bluehole αφού έτσι ακόμα περισσότεροι παίκτες θα ενδιαφερθούν για το είδος του PUBG. Στο χέρι της είναι να τους τραβήξει στο παιχνίδι της πριν το κάνει κάποιος ανταγωνιστής της.

Keywords
Τυχαία Θέματα