Ανησυχίες για το ιδιωτικό απόρρητο από την πρόσβαση προγραμματιστών σε δεδομένα του Face ID του iPhone X

Φόβους για το ιδιωτικό απόρρητο των κατόχων ενός iPhone X εκφράζουν ειδικοί, έπειτα από την απόφαση της Apple να επιτρέψει την πρόσβαση τρίτων προγραμματιστών σε δεδομένα αναγνώρισης του προσώπου, που καταγράφει και χρησιμοποιεί το σύστημα Face ID.

Σκοπός του Face ID είναι να ταυτοποιεί τον νόμιμο κάτοχο της συσκευής, ώστε να “ξεκλειδώνει” το τηλέφωνο αλλά και εγκατεστημένες εφαρμογές, όπως για mobile

banking.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε το Reuters, η εταιρεία θα επιτρέψει σε τρίτους προγραμματιστές να αξιοποιήσουν μέρος των δεδομένων του συστήματος. Έτσι, με τη συγκατάθεση των χρηστών, θα μπορούν να χρησιμοποιούν μία γενική εικόνα του προσώπου, όπως και περισσότερες από 50 εκφράσεις. Μάλιστα, θα μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα δεδομένα στους server τους.

Στόχος της Apple είναι να βοηθήσει τους προγραμματιστές να βελτιώσουν την εμπειρία χρήσης των εφαρμογών τους. Παράλληλα, η εταιρεία έχει θέσει αρκετούς περιορισμούς στη διαχείριση αυτών των πληροφοριών.

Έτσι, τα δεδομένα αυτά δεν θα είναι αρκετά για να ταυτοποιηθούν οι χρήστες. Επίσης, οι προγραμματιστές δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για μάρκετινγκ και διαφημιστικούς λόγους, όπως επίσης και να τα πουλήσουν.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ελέγχει όλες τις application, πριν αυτές “ανέβουν” στο App Store. Επομένως, αν κάποια εφαρμογή δεν τηρεί αυτές τις προϋποθέσεις σε σχέση με τη διαχείριση των δεδομένων από το Face ID, θα μπορεί να την αποκλείσει από το online κατάστημα.

Πάντως, παρά τις παραπάνω δικλείδες ασφαλείας, οργανώσεις όπως η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες και το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία ανησυχούν για το ενδεχόμενο τα δεδομένα να χρησιμοποιούν με αθέμιτο τρόπο, και πιο συγκεκριμένα για να διαπιστώνεται από τις εκφράσεις του προσώπου η αντίδραση των χρηστών στο περιεχόμενο και τις διαφημίσεις που τους “σερβίρονται”, ώστε όλο αυτό το υλικό να προσαρμόζεται ανάλογα.

Site: Digitaltrends

Keywords
Τυχαία Θέματα