Αλλόκοτος ο πρώτος αστεροειδής που εντοπίστηκε να «επισκέπτεται» το ηλιακό μας σύστημα

Αστρονόμοι επιβεβαίωσαν ότι ο αστεροειδής που πρόσφατα πέρασε κοντά από τη Γη δεν προέρχεται από το ηλιακό μας σύστημα, με συνέπεια να είναι όντως ο πρώτος διαστρικός αστεροειδής που εντοπίστηκε ποτέ.

Παράλληλα, όμως, η μελέτη του έδειξε πως δεν μοιάζει με κανένα άλλο ουράνιο σώμα που κατάγεται από την κοσμική «γειτονιά» μας. Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων παρουσιάζονται στο περιοδικό Nature και δείχνουν πως ο αστεροειδής έχει σκούρο ερυθρωπό χρώμα, όπως τα αντικείμενα από της εξωτερικές περιοχές του ηλιακού μας συστήματος. Δεν

περιβάλλεται από αέρια ή σκόνη, όπως συμβαίνει με τους κομήτες, ενώ είναι μακρύς και λεπτός.

Θεωρείται πως έχει μήκος περίπου 400 μέτρα, το οποίο είναι 10πλάσιο από το πλάτος. Κάτι που σημαίνει πως μορφολογικά δεν θυμίζει τους αστεροειδείς από το ηλιακό μας σύστημα, αφού κανένας δεν είναι τόσο επιμήκης.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν επίσης πως ταξίδεψε εκατομμύρια χρόνια, πριν φτάσει στο ηλιακό μας σύστημα. Φαίνεται να έφτασε από τη διεύθυνση του αστερισμού της Λύρας, αν και η ακριβής του προέλευση παραμένει ακόμη άγνωστη.

Περισσότερες απαντήσεις αναμένονται σύντομα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο έβαλε στο «μικροσκόπιό» του τον αστεροειδή αυτή την εβδομάδα. «Στόχος μας είναι να τον μελετήσουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς, ώστε να αξιοποιήσουμε την πιο ευνοϊκή διέλευσή του και να ανακαλύψουμε από πού προήλθε», σημειώνει στο Verge η Karen Meech από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του πανεπιστήμιο της Χαβάης και επικεφαλής των συντακτών του άρθρου στο Nature.

Site: Verge

Keywords
Τυχαία Θέματα