«Το Σύνολο συντηρεί τη Σιωπή, το ίδιο την ανατρέπει»

19:54 11/1/2018 - Πηγή: efsyn
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ mother-of-millions-.jpg Οι Mother of Millions μας αναλύουν τραγούδι τραγούδι το νέο τους δίσκο «Sigma» 11.01.2018, 19:13 | Ετικέτες: μουσικοί, συναυλίες, rock, metal, ψυχεδέλεια Συντάκτης: efsyn.gr

«Μια ιστορία για την πορεία αποτίναξης της Σιωπής, ως αδρανούς κατάστασης του ανθρώπου» ήθελαν να αφηγηθούν οι Mother of Millions συνθέτοντας, ηχογραφώντας και κυκλοφορώντας

το νέο τους δίσκο «Sigma».

Και τα κατάφεραν με τρόπο εντυπωσιακό, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικής εντός και εκτός Ελλάδας και στρέφοντας το βλέμμα τους και προς την αγορά του εξωτερικού.

Λυρικοί, αλλά και ιδιαίτερα ηλεκτρικοί όταν χρειάζεται οι Mother of Millions έχουν την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στις progressive φόρμες και τις πιο σκοτεινές επιρροές τους.

Αλλά αρκετά γράψαμε εμείς. Ας τους αφήσουμε να διηγηθούν με τα δικά τους λόγια την ιστορία πίσω από το εξαιρετικό «Sigma» τραγούδι τραγούδι.

Το Sigma είναι το αρχικό γράμμα της Σιωπής και σύμβολο του αθροίσματος. Είναι μια ιστορία για την πορεία αποτίναξης της Σιωπής, ως αδρανούς κατάστασης του ανθρώπου. Το Σύνολο συντηρεί τη Σιωπή, το ίδιο την ανατρέπει. Άνθρωποι που αντιστέκονται μπορούν με το προσωπικό τους παράδειγμα να εμπνεύσουν τους υπόλοιπους να μιλήσουν, να σταθούν ως παράδειγμα για τους επόμενους.

Emerge

Μια «γεωγραφική» εισαγωγή στο concept του δίσκου. Αφηγητής στο Emerge (όπως και στο Spiral) είναι ο Νίκος Βέβες, καθηγητής Αγγλικών, ειδήμων της μπύρας και καλός μας φίλος από την αρχή της πορείας της μπάντας. Ο Νίκος μας βοήθησε και στην επιμέλεια των στίχων.

Shine

Η πρώτη στιχουργική ανάπτυξη της θεματολογίας με κάποιες θρησκευτικές αναφορές. Στο τραγούδι ακούγεται το απόσπασμα από τον Χερουβικό Ύμνο, «Mortal flesh keep silence». Η Ελληνική του εκδοχή, «Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία…» είναι το κείμενο που διαβάζει από το βιβλίο Σ, ο Δημήτρης Καταλειφός στο βίντεο κλιπ του Collision.

Silence

Το πρώτο από τα κομμάτια του Sigma που συνθέσαμε, και παίζαμε για αρκετό καιρό και στα live με τρόπο… θνησιγενή. Οι μόνοι στίχοι που υπήρχαν τότε ήταν το “In Silence” της αρχής με αποτέλεσμα ο τραγουδιστής μας, Γιώργος Προκοπίου, να τζαμάρει διαφορετικούς στίχους σε κάθε εμφάνιση. Σε ένα από εκείνα τα live είδαμε κόσμο να τραγουδάει τους στίχους που κι εμείς δεν ξέραμε κι αισθανθήκαμε λίγο απατεώνες.

Rome

Ένα από τα αγαπημένα μας ρεφρέν κι ένα κομμάτι που έχει άλλη φόρτιση για τον καθένα μας για διαφορετικούς λόγους. Ρώμη, όπως αιώνια πόλη, αιώνιο καταφύγιο της ηρωικής εκδοχής του εαυτού μας. Ίσως γι’ αυτό να διαφέρουν και οι εικόνες μας.

Their Passage, The Light

Πριν περίπου 2 χρόνια έπαιζε μια εξαιρετική παράσταση με τίτλο «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» στο Θέατρο Επί Κολωνώ. Η ιστορία μιας 17χρονης, μέλους της ΕΠΟΝ, που συλλαμβάνεται λίγο πριν την απελευθέρωση από τους Ναζί και τους Έλληνες συνεργάτες τους, κι εκτελείται γιατί δεν κατέδωσε άλλους αντιστασιακούς. Η έμπνευση για αυτό το κομμάτι αντλήθηκε από μια σιωπή διαφορετική από αυτήν που περιγράφουμε στο δίσκο, που είναι τελικά μια δήλωση για το πραγματικό μπόι του ανθρώπου.
Guest μουσικός στο βιολί είναι ο Χαράλαμπος Παρίτσης.

Collision

Αυτό που κρατάμε ως συσχέτιση με το συγκεκριμένο κομμάτι, είναι η συνεργασία μας με τον Δημήτρη Καταλειφό για το βίντεο κλιπ. Έναν σπουδαίο ηθοποιό και πολύ γοητευτικό άνθρωπο, που μας τίμησε με τη συμμετοχή του.

The Rapture

Εδώ o ντράμερ μας, Γιώργος Μπουκαούρης, υλοποίησε ιδέες που είχε αρκετό καιρό και πειραματίστηκε με κρουστά, παιγμένα με τρόπο ανορθόδοξο. Πιατίνια με δοξάρι, lollipop μπαγκέτα σε gong και μπεντίρ, για να χτιστεί σε επίπεδα η πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα που υπάρχει στο δίσκο. Είχαμε και μερικές ανατριχίλες την ώρα που τα ηχογραφούσαμε, αφού μερικοί ήχοι που προέκυπταν είχαν true horror αναφορές.

Spiral

Το Spiral of Silence είναι μια θεωρητική προσέγγιση που αναφέρεται στην τάση του ανθρώπου να εντάσσεται πλήρως στις πρακτικές του συνόλου προκειμένου να μην απομονωθεί. Ακόμα κι όταν το σύνολο έχει στάση που δεν συνάδει με τον προσωπικό του κώδικα αξιών, ακόμα δηλαδή κι όταν εμείς οι ίδιοι αξιολογούμε τη στάση μας ως λάθος κι έπειτα ντρεπόμαστε γι’ αυτήν.
Οι στίχοι της απαγγελίας, που απευθύνεται στη Σιωπή, στο τελευταίο μέρος του κομματιού, είναι οι πρώτοι που γράφτηκαν για το άλμπουμ.

Sigma

Το ομώνυμο κομμάτι είναι ένα outro, ψυχαναγκαστικά συνδεδεμένο με την εισαγωγή, το οποίο εμπεριέχει πολλά από τα κύρια μουσικά θέματα του δίσκου. Το αμέσως επόμενο (από την αφήγηση του Spiral), τετράστιχο που γράφτηκε, είναι αυτό που τραγουδιέται σε αυτό το κομμάτι χορωδιακά, και ηχογραφήθηκε από φίλους και μέλη άλλων συγκροτημάτων, ένα καλοκαιρινό βράδυ με αρκετή μπύρα στο ψυγείο του στούντιο.

Οι Mother of Millions παρουσιάζουν ζωντανά το «Sigma» στις 20 Ιανουαρίου στο Temple (Ιάκχου 17, Γκάζι, Αθήνα).

[ad-slot]

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Rock 'n' roll υψηλής... ενέργειας Ένας μουσικός αποχαιρετισμός στο 2017 από την «ΕΦ.ΣΥΝ.» StarWound: «Ο καθένας μας κουβαλάει τις δικές του επιρροές»
Keywords
Τυχαία Θέματα