«Το οροπέδιο της μουσικής, της συλλογικότητας, της ελευθερίας»

14:44 23/8/2017 - Πηγή: efsyn
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ziria-fest-ekd.png Μια κουβέντα με την ομάδα του Ziria Music Festival λίγο πριν ροκάρουμε στα 1.500 μέτρα 23.08.2017, 14:41 | Ετικέτες: φεστιβάλ, συναυλίες, rock Συντάκτης: Χρήστος Καλλιμάνης

Τι μπορεί να συμβεί όταν η μεγάλη παρέα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής μαζεύεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων; Πώς στήνεται ένα φεστιβάλ υψηλού επιπέδου βασισμένο στις αρχές της συλλογικότητας και συμμετοχικότητας; Τι χρειάζεται

κάποιος στην κορυφή του βουνού; Τις απαντήσεις μας δίνει η ομάδα του Ziria Music Festival, το οποίο ξεκινάει αύριο Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο.

Εδώ και αρκετά καλοκαίρια αρκετοί άνθρωποι περιμένουν με ανυπομονησία όχι την αρχή, αλλά το... τέλος του καλοκαιριού. Ο λόγος; Το μουσικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στα 1.500 μέτρα στη Ζήρεια, πάνω από τα Τρίκαλα Κορινθίας.

Είναι μια διαδικασία οργάνωσης που απαιτεί πολύ χρόνο, κόπο, ενώ έχει και αρκετές δυσκολίες, όπως μας ενημερώνουν τα παιδιά από την ομάδα του Ziria Music Festival.

Το αποτέλεσμα, όμως, είναι πάντα ικανοποιητικό και η δυναμική του φεστιβάλ βασίζεται στη συμμετοχικότητα, την αλληλεγγύη και την κοινή οπτική που έχουν διοργανωτές, καλλιτέχνες και επισκέπτες.

Το φετινό line up είναι ένα από τα πιο δυνατά και από αύριο Πέμπτη έως και το Σάββατο στα βουνά της περιοχής θα αντηχούν πολλά ντεσιμπέλ.

«Το δυνατό χαρτί δεν είναι μόνο οι μουσικοί, είναι η τοποθεσία, η συλλογικότητα, η ελευθερία» μας λέει η ομάδα του Ziria Music Festival και εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε.

Και το καλύτερο tip από τους ειδικούς: Πάρτε ζεστά, χειμωνιάτικα ρούχα

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ το πρόγραμμα του Ziria Music Festival.

Η efsyncity θα φωνάξει από το οροπέδιο «παρών» και αυτή τη χρονιά και θα σας ενημερώσει για τα τεκταινόμενα με βίντεο, φωτογραφίες και live ανταπόκριση.

Γιατί βουνό λοιπόν; Τετριμμένη ερώτηση, αλλά πάντα ενδιαφέρουσα η απάντηση.

Θα απαντήσουμε με τους στίχους του ποιητή

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ

Προς τα ελάτια τις κορφές και τον ήλιο
ούτε ματιά παρακάτω
είναι τα πλαστικά

του Τάκη Μιχόπουλου

Πως περνάει ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι να έρθουν ξανά οι μέρες του φεστιβάλ; Και πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να διατηρηθεί ο εναλλακτικός (και δωρεάν) χαρακτήρας του;

Όταν περάσουν οι εκδηλώσεις μιας χρονιάς ακολουθεί μια περίοδος μεταφεστιβαλικής χαρμολύπης και όταν περάσει κι αυτή αρχίζει η περίοδος προετοιμασίας των επόμενων εκδηλώσεων. Εχει τόσο μεγάλη εσωτερική δύναμη όλο αυτό που δε σε αφήνει ποτέ να νοιώσεις ότι «τελειώνει». Από το 2009 που ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι, ίσως να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα που να μην είναι στο μυαλό μας! Ο εναλλακτικός χαρακτήρας του Ziria Festival και η «δέσμευσή» μας για το «Όλα ελεύθερα»
σίγουρα δημιουργεί πολλές και μεγάλες δυσκολίες που δεν αντιμετωπίζουν άλλα φεστιβάλ που έχουν εισιτήριο. Για να στηθεί κάθε χρόνο το Ziria Festival απαιτείται μια τεράστια για τα μεγέθη μας συσπείρωση δυνάμεων. Είναι μια πρόκληση συμμετοχικότητας και είμαστε ευλογημένοι που δεκάδες υποστηρικτές, εθελοντές και φίλοι εργάζονται και προσφέρουν με πραγματική αγάπη ανεκτίμητες υπηρεσίες για έναν κοινό μη κερδοσκοπικό σκοπό. Δε γίνονται όλα για τα χρήματα και τα πιο όμορφα πράγματα δεν αγοράζονται.

Το Ziria Music Festival στηρίζει τους εναλλακτικούς καλλιτέχνες. Πώς μπορούν αυτού του είδους τα φεστιβάλ να συμβάλουν στη δημιουργία και ενδυνάμωση της ανεξάρτητης σκηνής; Σκέψεις για περαιτέρω κινήσεις; Ίσως μια κυκλοφορία ( CD, βινύλιο) με live εμφανίσεις από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ;

Πέρα από το μικρό λιθαράκι που προσφέρει το φεστιβάλ στην εναλλακτική μας σκηνή, μας απασχολεί και εμάς πως θα μπορούσαμε να συμβάλουμε περισσότερο. Το 2011 κάναμε την παραγωγή ενός DVD με επιλογές από το φεστιβάλ, σε πολύ περιορισμένα αντίτυπα. Δεν το επαναλάβαμε αλλά ψάχνουμε τι θα ήταν εκείνο που θα μπορούσε να προσφέρει πραγματικά, κάτι που θα ήταν υλοποιήσιμο, με διάρκεια και υψηλές προδιαγραφές. Ίσως η απάντηση να έρθει και πάλι μέσα από τη συνεργασία και γιατί όχι, με «διαφεστιβαλική» συνεργασία. Θα δούμε!

Τελικά, το δυνατό χαρτί είναι οι καλλιτέχνες, το φυσικό τοπίο ή η δυνατότητα συνεύρεσης και επικοινωνίας τόσων ανθρώπων στα 1.500 μέτρα;

Είναι η τοποθεσία και η ενέργεια του βουνού, ο καθαρός αέρας, η σχεδόν άγρια φύση, οι κορφές που σε τραβάνε ψηλά, είναι ο ανοιχτός ορίζοντας, είναι ο μύθος, είναι η συνεύρεση τόσων ανθρώπων που έρχονται επί τούτου και όχι επειδή «είδαν φως και μπήκαν», είναι η αγάπη με την οποία συμμετέχουν οι μουσικοί, είναι η συλλογικότητα, είναι η ελευθερία, είναι, είναι... Δεν υπάρχει ένα δυνατό χαρτί. Είναι όλα μαζί!

Πολλοί μουσικοί, πολλή μουσική, εκδρομές και αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις. Υπάρχει και κάποια κοινωνική (ενδεχομένως και πολιτική) πρόταση πίσω από το φεστιβάλ της Ζήρειας;

Πιστεύουμε πως κάθε εναλλακτικό μουσικό φεστιβάλ οφείλει να κάνει προτάσεις. Η ίδια η οργάνωση του Ziria Festival, που στηρίζεται στη συμμετοχικότητα και στο εθελοντισμό, με την ευθύνη της κοινωνικής επιχείρησης «Σύθας», νομίζουμε πως εκπέμπει το πρώτο βασικό, δυνατό μήνυμα. Και αυτό εκπέμπεται σταθερά από το 2009! Αλλά κάθε χρονιά έχει και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μπορεί στο Ziria Festival να μην βάζουμε ταμπέλες αν όμως κανείς δει τις επιλογές των συγκροτημάτων, τις προσπάθειες και τις δράσεις του φεστιβάλ θα βρει και τα μηνύματα και τις προτάσεις!

Υπάρχει περίπτωση το φεστιβάλ να κατέβει ποτέ πιο... χαμηλά; Ίσως σε μια πιο «επίγεια» εκδοχή του;

Το Ziria Festival ανήκει στον τόπο που μας φιλοξενεί και στους ανθρώπους που το στηρίζουν και δουλεύουν για να το κάνουν κάθε χρόνο πραγματικότητα. Έτσι το Ziria Festival δε μπορεί να μετακινηθεί από τη Ζήρεια. Επεξεργαζόμαστε όμως ιδέες για άλλες εκδηλώσεις στα πλαίσια του φεστιβάλ ή και ανεξαρτήτως. Θέλουμε να βρούμε κάτι που να έχει ιδιαιτερότητα και κάτι νέο να προτείνει και τότε θα προχωρήσουμε!

Ώρα για... tips. Πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να έχει μαζί του κάποιος ανεβαίνοντας στη Ζήρεια;

Ζεστά χειμωνιάτικα ρούχα για το βράδυ και εφόσον διανυκτερεύσει στο βουνό, σκηνή, στρώμα και sleeping bagΑθλητικά παπούτσια ή μποτάκια για να μπορεί να απολαύσει χωρίς περιορισμούς το βουνό και τις δράσεις του φεστιβάλ.Την οικολογική του συνείδησηΤο καλό του χαμόγελο, ανοιχτή και συμμετοχική διάθεση.

Αυτά τα τέσσερα αρκούν για να περάσει κανείς υπέροχα και να είναι μέρος της γιορτής.

[ad-slot]

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πιο... high φεστιβάλ στα 1.500 μέτρα υψόμετρο Πέντε φεστιβάλ που ορίζουν το συναυλιακό καλοκαίρι
Keywords
Τυχαία Θέματα