Χανιά | Το «γεράκι» της ομάδας ZEUS Λουκάς Θεοχαρόπουλος μιλά για τη γιορτή της Αεροπορίας

«Πρέπει να υπενθυμίζουμε στους Έλληνες ποιοι είναι. Για να μην ξεχνούν μέχρι πού μπορούν να φτάσουν» αυτό είναι το μήνυμα του σμηναγού Λούκα Θεοχαρόπουλου που μίλησε στον SUPER FM 89,6 και στην Βίκυ Κόλλια, με την αφορμή των σημερινών επιδείξεων της ομάδας ZEUS στην 115 Π.Μ. με το ακροβατικό F-16 block 52+.

«Πάντα οι Έλληνες είχαν ανάγκη από κάποιους να τους υπενθυμίζουν το ποιοι είναι. Εμείς πιστεύουμε πάρα πολύ σε αυτό και είναι και ένας από τους αντικειμενικούς σκοπούς της ομάδας

επιδείξεων» τόνισε.

Ο Θεοχαρόπουλος, αποφοίτησε το 2002 από την Σχολή Ικάρων και είναι μέλος της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων από την αρχή της σύστασή της, μετά την σχετική εκπαίδευση από την αντίστοιχη Αμερικανική Ομάδα, το 2009-10.

«Η πτήση επίδειξης είναι μία πτήση κατά την οποία φέρνουμε το αεροπλάνο στα άκρα του αλλά ως πτητική μηχανή μόνο. Οι επιχειρησιακές πτήσεις που γίνονται πάνω από το Αιγαίο είναι να μάθεις να χρησιμοποιείς το αεροπλάνο σαν όπλο -για την περίπτωση που χρειαστεί-.» εξηγεί στον SUPER FM 89,6.

«Δεν τον βλέπουμε σαν ένα απλό επάγγελμα για βιοποριστικούς λόγους. Οι περισσότεροι κάνουμε και το κάτι παραπάνω γι’ αυτό και έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο» λέει, για τις πολλές διακρίσεις της ομάδας στο εξωτερικό.

Μεγαλωμένος στον τόπο της μητέρας του, τη Λήμνο, θυμάται όλη του τη ζωή μέσα στα αεροπλάνα. «Το χωριό μου ήταν δίπλα στο αεροδρόμιο, τα αεροπλάνα ήταν ένας ήχος με τον οποίον ήμουν εξοικειωμένος από μικρός. Σε κάθε γιορτή της Αεροπορίας το σχολείο μας πήγαινε εκδρομή εκεί. Γενικά μου ήταν πολύ οικείο και γνώριμο αυτό το περιβάλλον» θυμάται και συμπληρώνει πως παρόλο που στη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, ήθελε -όπως όλα τα παιδιά- να ακολουθήσει πολλά και διάφορα επαγγέλματα, «κοιτώντας το μηχανογραφικό, δεν έβλεπα κάτι άλλο που θα μπορούσα να κάνω… Η μόνη μου επιλογή ήταν η Σχολή Ικάρων».

Όπως εξομολογείται, οι γονείς του έκαναν αρκετές προσπάθειες για να του αλλάξουν γνώμη, όμως ήταν αποφασισμένος.

Όσο για τα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα, εύχεται «να είναι υγιείς, υπομονετικοί, επίμονοι και να έχουν και γερό στομάχι».

Ο Λουκάς Θεοχαρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ακριτική Λήμνο, σε μικρή απόσταση από την 130 Σμηναρχία Μάχης και το αεροδρόμιο της ΠΑ και εισήχθη το 1998 στη Σχολή Ικάρων από την οποία αποφοίτησε το 2002 και ορκίστηκε Ανθυποσμηναγός (Ιπτάμενος).

Μετά την εκπαίδευσή του στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, το 2004, τοποθετήθηκε στην ιστορική 335 Μοίρα «Τίγρης» της 116 Πτέρυγας Μάχης στην Αεροπορική Βάση του Αράξου, όπου πετούσε τα επιθετικά αεροσκάφη A-7E Corsair II.

Το 2007 τοποθετήθηκε στην 115 πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στο Σμήνος Μετεκπαίδευσης F-16 Block.52+ (ΣΜΕΤ F-16 Block.52+).Από το 2008 ο Σμηναγός (Ι) Θεοχαρόπουλος υπηρετεί στην επίσης ιστορική 343 Μοίρα «Αστέρι», η οποία εδρεύει επίσης στην 115 ΠΜ της Σούδας και έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 1500 ώρες πτήσης, από τις οποίες περισσότερες από 1100 είναι στα F-16 Block.52+.

Το «γεράκι» της ελληνικής αεροπορίας συγκαταλέγεται στους καλύτερους «πολεμιστές» του ΝΑΤΟ, αφού κέρδισε το 2ο βραβείο, πίσω από τον επίσης Έλληνα πιλότο υποσμηναγό Χαράλαμπο Νίκου, στα στρατιωτικά γυμνάσια που γίνονταν το 2011 στην Ισπανία μεταξύ αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ο Λουκάς Θεοχαρόπουλος διακρίθηκε με τον τίτλο του «2ου καλύτερου πολεμιστή».

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα