Συναγερμός στο Λονδίνο μετά το αιματηρό χτύπημα του ISIS στο Μετρό | Συνέλαβαν και δεύτερο ύποπτο

Μετά τη σύλληψη ενός 18χρονου άνδρα, η βρετανική αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό ενδεχομένως και άλλων υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο δεύτερος άνδρας, που είναι 21 ετών, συνελήφθη στο προάστιο Χάουνσλοου του δυτικού Λονδίνου λίγο πριν από

τα μεσάνυχτα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία.

Κρατείται βάση του Τρομοκρατικού Νόμου της Βρετανίας και έχει μεταφερθεί σε αστυνομικό τμήμα του νότιου Λονδίνου, προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας

Η αντιτρομοκρατική κάνει εκτεταμένες έρευνες σε σπίτια υπόπτων. «Στην παρούσα φάση, συνεχίζουμε να εξετάζουμε την πιθανότητα να μην ήταν μόνο ένα πρόσωπο υπεύθυνο για την επίθεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Νιλ Μπάσου, αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας.

«Προτεραιότητά μας είναι (…) να αναγνωρίσουμε και να εντοπίσουμε και άλλους πιθανούς υπόπτους», πρόσθεσε.

Το Σάββατο η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα 18 ετών ως ύποπτο . Η σύλληψη χαρακτηρίστηκε από την αστυνομία «πολύ σημαντική».

Η επίθεση –η πέμπτη μέσα σε έξι μήνες στη Βρετανία– που έγινε την Παρασκευή σε βαγόνι του Μετρό , στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, σε μια πλούσια συνοικία του νοτιοδυτικού Λονδίνου προκάλεσε 30 τραυματισμούς. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο ISIS ήθελε ένα πολύνεκρο μακελειό στο Λονδίνο, αφού αν ο μηχανισμός είχε λειτουργήσει σωστά θα θρηνούσαμε σίγουρα αρκετά θύματα. Περιείχε το εκρηκτικό TATP γνωστό και ως η «μητέρα του Σατανά». Είναι ένα ιδιαιτέρως ασταθές υλικό και μπορεί να αυτοαναφλεγεί ακόμη και κατά την προετοιμασία της βόμβας, σκοτώνοντας πολλούς επίδοξους τρομοκράτες.

«Στη βόμβα του Parsons Green χρησιμοποιήθηκε ένα είδος εκρηκτικού παρόμοιο με αυτό (που χρησιμοποιήθηκε) στο Μάντσεστερ, αλλά δεν εξερράγη», δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας στο BBC. «Επιχειρούμε να εντοπίσουμε αυτόν που την κατασκεύασε, είτε είναι βομβιστής είτε βομβιστές… υπάρχει ένα ή πολλά επικίνδυνα άτομα εκεί έξω και πρέπει να τους βρούμε».

Με τον φόβο μιας «επικείμενης» επίθεσης, το βρετανικό κέντρο ανάλυσης τρομοκρατικού κινδύνου διατήρησε το επίπεδο συναγερμού στην κατηγορία «κρίσιμο», όπου είχε αυξηθεί την Παρασκευή, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες.

Σε τηλεοπτικό βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που μεταδόθηκε την Παρασκευή, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατιωτών σε σημαντικά σημεία όπου δεν έχει πρόσβαση το κοινό, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία αστυνομικών σε δημόσιους χώρους, κυρίως στις μεταφορές, σε πολυσύχναστα σημεία και σε τουριστικά αξιοθέατα.

Συνολικά, 1.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα, ενώ άλλοι τόσοι στρατιώτες φρουρούν από χθες στρατηγικά σημεία όπως πυρηνικούς σταθμούς και σημαντικές υποδομές, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πηγή: real.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα