Στο εδώλιο ο δουλέμπορος για τους πρόσφυγες στην Ιεράπετρα

Την Πέμπτη (27/7) αναμένεται να καθίσει τελικά στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης ο 40χρονος Τούρκος, ο οποίος φέρεται ως ο δουλέμπορος, που μετέφερε παράνομα δεκάδες μετανάστες στην Ελλάδα, με σκάφος το οποίο εντοπίστηκε ακυβέρνητο στ’ ανοικτά της Ιεράπετρας, τον περασμένο Νοέμβριο. Ο κατηγορούμενος επρόκειτο να δικαστεί σήμερα Τετάρτη (26/7), ωστόσο η δίκη διακόπηκε για την Πέμπτη (27/7), λόγω παρέλευσης του ωραρίου.

Πρόκειται

για την υπόθεση διακίνησης συνολικά 41 ατόμων, όλοι τους μετανάστες από το Πακιστάν, ηλικίας από 16 έως 33 ετών, οι οποίοι άφησαν την πατρίδα τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μεταναστών, βρισκόταν μάλιστα και μια έγκυος γυναίκα. Η υπόθεση είχε διαδραματιστεί στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου του 2016, ο καπετάνιος του πλοιαρίου Amore Mio εξέπεμψε SOS.

Όπως είπε ο ίδιος στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το ιστιοφόρο σκάφος, έμεινε ακυβέρνητο λόγω βλάβης που υπέστη. Ειδικότερα, το σκάφος βρέθηκε ακυβέρνητο πολύ κοντά στο Κουφονήσι, περίπου 35 μίλια νοτιανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας.

«Το πλωτό Λ.Σ. 138 του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας προσέγγισε το στίγμα που μας είχε δώσει ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, κατάφερε να παραλάβει με ασφάλεια τους 42 αλλοδαπούς, αφήνοντας ακυβέρνητο στο πέλαγος το ιστιοφόρο. Μας ενδιέφερε να σώσουμε πρώτα τις 42 ανθρώπινες ζωές και μετά ενημερώσαμε το Θάλαμο Επιχειρήσεων, προκειμένου να εκδοθεί ναυτιλιακή οδηγία προς τα παραπλέοντα σκάφη για την ανεξέλεγκτη πλεύση και παράσυρση από τα θαλάσσια ρεύματα τού ακυβέρνητου ιστιοφόρου, 40 μίλια περίπου νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάποιο ναυτικό ατύχημα», είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο ο λιμενάρχης Ιεράπετρας, πλωτάρχης Λ.Σ., κ. Γιάννης Παπαδάκης.

Οι 41 μετανάστες, μαζί με τον Τούρκο φερόμενο δουλέμπορο αποβιβάστηκαν από το σκάφος του Λιμενικού, το οποίο τους παρέλαβε από το ιστιοφόρο, στο λιμάνι της Ιεράπετρας το πρωί της 25ης Νοεμβρίου. Οι πρόσφυγες, επιβιβάστηκαν αμέσως σε λεωφορεία του Δήμου κι εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στο μικρό σχολικό κλειστό γυμναστήριο, όπου στο μεταξύ είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για την υποδοχή και τη φιλοξενία των ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας.

Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, το ξύλινο ιστιοφόρο «Amore Mio», μήκους 19 μέτρων είχε αποπλεύσει από τα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας με καπετάνιο τον 40χρονο Τούρκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο 40χρονος φέρεται να προσποιήθηκε ενώπιον των Αρχών, ότι είναι Σύριος. Ωστόσο, από την καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών, διαπιστώθηκε ότι ούτε ένας εκ των 42 επιβαινόντων στο σκάφος, δεν ήταν Σύριος.

Από το προανακριτικό έργο του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, είχε προκύψει, εξάλλου, ότι το πλοίο είχε προορισμό λιμάνι της νότιας Ιταλίας. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι Πακιστανοί μετανάστες, ταξίδεψαν οδικώς με λεωφορείο από την Κωνσταντινούπολη στα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας, από όπου απέπλευσαν με προορισμό την Ιταλία.
«Πληρώσαμε 4.500 ευρώ ο καθένας»

Στη «Νέα Κρήτη» είχε μιλήσει τότε ο 25χρονος Ισμαήλ, ο οποίος ήταν ένας εκ των 41 Πακιστανών μεταναστών που επέβαιναν στο ιστιοφόρο. «Έχουμε συγγενείς και φίλους στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που μας περιμένουν. Πληρώσαμε 4.500 ευρώ ο καθένας για να ταξιδέψουμε από την Τουρκία προς την Ιταλία. Ταλαιπωρηθήκαμε πολλές μέρες για να φτάσουμε από την Κωνσταντινούπολη στη νότια Τουρκία με λεωφορείο.

Στην Ιεράπετρα από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε μας συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ καλά. Ευχαριστούμε το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, τον ΕΕΣ, το Δήμο Ιεράπετρας, την τοπική Εκκλησία, το νοσοκομείο και όλους τους ανθρώπους που μας φρόντισαν, προσφέροντάς μας ζεστή φιλοξενία. Τώρα εμείς δε θέλουμε να γυρίσουμε στο Πακιστάν. Θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα, μέχρι να μπορέσουμε να βρούμε τους συγγενείς μας», είχε δηλώσει στη «Νέα Κρήτη» ο 25χρονος Ισμαήλ.

Πηγή: neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα