Πολάκης: Προτεραιότητα μας η ανάταξη του ΕΣΥ

Ο Παύλος Πολάκης είχε συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου και με το σωματείο των εργαζομένων ενώ στη συνέχεια έδωσε στοιχεία για την κατάσταση του συστήματος υγείας μιλώντας στο προσωπικό στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Ο κ. Πολάκης τόνισε ότι η άμεση πρόσληψη 100 ατόμων στο νοσοκομείο θα δώσει ανάσα στο νοσοκομείο και πρόσθεσε ότι “μέχρι την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου, τα νοσοκομεία θα στελεχώνονται και μέσω

του ΟΑΕΔ για να υποστηριχθεί το σύστημα υγείας”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το νοσοκομείο ενισχύθηκε με 66 άτομα νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΑΕΔ με την παράταση επικουρικού προσωπικού, και με επιπλέον 20 επικουρικούς γιατρούς. Παράλληλα, όπως τόνισε, εγκρίθηκαν και 16 θέσεις μόνιμων γιατρών.

Δήλωσε εντυπωσιασμένος από την λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που λειτουργεί, όπως είπε, με χαμηλό κόστος και έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα αν και λειτουργεί με τα 13 από τα 20 κρεβάτια λόγω έλλειψης νοσηλευτικoύ προσωπικού η οποία θα αντιμετωπιστεί με τις προσλήψεις που θα γίνουν.

Η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε τον υπουργό ότι με βάση τα στοιχεία της 3ης ΥΠΕ το νοσοκομείο καλύπτει το 40% του κύκλου εργασιών της “με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του να αντιστοιχεί στο 20% του συνόλου του προσωπικού της Περιφέρειας, που σημαίνει πως παράγεται διπλάσιο έργο”.

Η διοίκηση έθεσε ως προτεραιότητα στα αιτήματά της την έγκριση τροποποίησης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας καθώς και την έγκριση πρόσληψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για την κάλυψη 150 κενών οργανικών θέσεων. Η έγκριση της τροποποίησης του εσωτερικού κανονισμού θα γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό, άμεσα.

Η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε επίσης την καταβολή μέρους των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για παρασχεθείσες υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του, οι οποίες ανέρχονται στο σύνολό τους σε 232.991.441 ευρώ και κάλυψη του συνόλου της μισθοδοσίας των εργαζομένων με επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Πολάκης άκουσε τα αιτήματα της διοίκησης, απαντώντας ότι το υπουργείο θα εξετάσει με προσοχή τα θέματα που το αφορούν ώστε να δώσει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν.

Μετά τη συνάντηση με την Διοίκηση, ο κ. Πολάκης επισκέφτηκε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και άκουσε τα αιτήματα και τις προτάσεις τους.

Να σημειωθεί ότι η κρατική επιχορήγηση προς το νοσοκομείο αυξήθηκε από τα 35 εκ. ευρώ στα 37 εκ. ευρώ, ενώ δόθηκαν 67 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων και εξοφλήθηκαν οι προμηθευτές. Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο εξετάζει την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων χωρίς πληρωμή εκ μέρους των πολιτών που τα επισκέπτονται αλλά από τον ΕΟΠΥΥ.
Κατά την ομιλία του στο προσωπικό του νοσοκομείο ο υπουργός δήλωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια και παρά το καθεστώς σκληρής επιτροπείας η κυβέρνηση οργάνωσε το ΕΣΥ σε διαφορετική βάση με γνώμονα την έγκαιρη ισότιμη, αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών υγείας όλου του πληθυσμού.

“Παραλάβαμε ένα σύστημα όπου από το 2010 γινόταν ένα απερίγραπτο φαγοπότι ύψους 81 δις μαύρου χρήματος με πολιτική επιλογή σε υπερτιμολογήσεις υλικών, φαρμάκων, υπηρεσιών αντιδραστηρίων. Έτσι δημιουργήθηκε το 1/4 του δημόσιου χρέους. Επιπλέον παραλάβαμε ένα σύστημα όπου επί 5 χρόνια γινόταν οριζόντιες περικοπές λόγω μνημονιακών μέτρων και με φυγή προσωπικού από το σύστημα λόγω συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώνονταν. Βιώσαμε την διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας και την υποχρηματοδότηση του κύκλου εφοδιασμού των νοσοκoμείων” σημείωσε μεταξύ άλλων και συνέχισε: “Με όλους τους τρόπους καταφέραμε να προσληφθεί προσωπικό στο ΕΣΥ έτσι ώστε να ισορροπήσει το σύστημα και να στηριχθεί και ο κόσμος που τόσα χρόνια έκανε υπερπροσπάθεια για να το κρατήσει όρθιο. Καλύψαμε τις υγειονομικές ανάγκες όλου του πληθυσμού και των ανασφάλιστων πολιτών που δεν είχαν πρόσβαση στο ΕΣΥ και πριν λίγο καιρό ολοκληρώσαμε την διαγραφή των χρεών τους προς την εφορία (30 εκατ. Ευρώ) και των χρεών που θα βεβαιώνονταν (150 εκ. Ευρώ)”. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέθηκαν διαφορετικά προτάγματα στο σύστημα για να χτυπηθεί η διαφορά.

“Ανακαινίσαμε τον γερασμένο εξοπλισμό και τις υποδομές των νοσοκομείων. Στο ΕΣΥ έγιναν από το 2015 μέχρι σήμερα προσλήψεις 9.450 ατόμων εκ των οποίων 5.000 μόνιμου προσωπικού κι αναμένεται και η ολοκλήρωση των προσλήψεων 9.000 ατόμων. Παράλληλα μένει να προκηρυχθούν 1.400 θέσεις γιατρών ενώ το προηγούμενο διάστημα έγιναν προσλήψεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ” τόνισε ακόμη.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στην δημιουργία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην χώρα με την δημιουργία 239 ΤΟΜΥ και την εγκαθίδρυση διαφορετικής λογικής στο σύστημα υγείας αλλά και στην “έξωση” των εργολάβων από τα νοσοκομεία.

“Αυτή ήταν μια πολιτική επιλογή καθώς δεν θέλουμε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και επιπλέον να υπάρχει υπερκοστολόγηση των υπηρεσιών” σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δηλώνοντας ότι η έξωση των εργολάβων θα δρομολογηθεί και για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Σε εξέλιξη είναι ακόμη η εκταμίευση 100 εκατ. Ευρώ για ανακαίνιση εξοπλισμού εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό προέρχεται από ιδίους πόρους των Περιφερειών, των αποθεματικών του Υπουργείου και του ταμείου δημόσιων επενδύσεων.

Στο πρόγραμμα αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα 120 εκατομμύρια ευρώ από μεταφερόμενα έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ τα οποία θα υλοποιηθούν σε αυτή την προγραμματική περίοδο.

Ικανοποιείται επίσης ένα αίτημα δεκαετιών για δημιουργία νοσοκομείου Παίδων στην Θεσσαλονίκη με δωρεά από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και η ανακαίνιση του νοσοκομείου Κομοτηνής.

Ο κ. Πολάκης συνεχάρη τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την προμήθεια εξοπλισμού από ιδίους πόρους και τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε το παράδειγμα του ΓΝ Παπαγεωργίου να μπορέσουν να το ακολουθήσουν και άλλα νοσοκομεία τα οποία διαθέτουν αποθεματικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδειξε ενδιαφέρον και για τις λίστες χειρουργείων, ενός θεσμού που εφαρμόζεται ήδη στο Νοσοκομείο.

Πριν αποχωρήσει, περιηγήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στο Πανεπιστημιακό Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής, που διαθέτει το υπερσύγχρονο μηχάνημα pet- scan για την πρώιμη διάγνωση και την παρακολούθηση ογκολογικών και άλλων ασθενών. Ο κ. Πολάκης ενημερώθηκε για την ήδη υποβληθείσα πρόταση του Νοσοκομείου σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού για την παραγωγή του απαιτούμενου ραδιοφαρμάκου.

Ο υφυπουργός Υγείας, τέλος, συζήτησε για τη δυνατότητα παραγωγής του ραδιοφαρμάκου, το οποίο σήμερα προσκομίζεται καθημερινά, οδικώς, από την Αθήνα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη, τόσο στο ΓΝ Παπαγεωργίου όσο και στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα