Ποιοι άνδρες και ποιες γυναίκες κάνουν περισσότερο σεξ;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, αν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για να είμαστε πιο ενεργοί στο κρεβάτι, τότε το μυστικό είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Ο αλτρουισμός είναι ένα χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους το οποίο προβληματίζει τους επιστήμονες. Με βάση τη θεωρία της εξέλιξης μέσω φυσικής επιλογής, έχει προταθεί ότι για να έχει εξελιχθεί στους ανθρώπους ο αλτρουισμός μεταξύ μη συγγενών, οι αλτρουιστές πρέπει να λαμβάνουν πλεονεκτήματα μεγαλύτερης αξίας από το κόστος των γενναιόδωρων πράξεων τους.

Προς πενταετίας, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστήριξαν ότι η αλτρουιστική γενναιοδωρία εξελίχθηκε επειδή είναι πάντα καλύτερο να υποθέτουμε ότι θα ξαναδούμε κάποιον, άρα θα βιώσουμε τις επιπτώσεις των πράξεών μας, παρά να κάνουμε λάθος υποθέτοντας το αντίθετο, με αποτέλεσμα να συμπεριφερόμαστε γενναιόδωρα, ακόμα και σε ξένους.

Τώρα, ερευνητές ψυχολόγοι από καναδικά Πανεπιστήμια, σε μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Psychology, υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο αλτρουισμός εξελίχθηκε ως χαρακτηριστικό που ευνοεί την αναπαραγωγή και προσφέρουν στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι «ο αλτρουισμός είναι ένα δαπανηρό σήμα επιθυμητών δυνατοτήτων».

Ειδικότερα, στη σχετική δημοσίευση, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι αλτρουιστές είναι πιο ενεργοί στην κρεβατοκάμαρα από τους μη αλτρουιστές, είναι πιο επιθυμητοί στο αντίθετο φύλο, έχουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους συνολικά, περισσότερους περιστασιακούς συντρόφους και κάνουν πιο συχνά σεξ αν είναι σε σχέση.

Για να καταλήξει στο παραπάνω συμπέρασμα, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε δύο πειράματα, με τη συμμετοχή περίπου 800 ανδρών και γυναικών, ελεύθερων και σε σχέση, ώστε να διερευνηθεί η σύνδεση του σεξουαλικού ιστορικού με τις πράξεις καλοσύνης και αλτρουισμού.

Η σχέση αλτρουισμού και αριθμού σεξουαλικών παρτενέρ

Στο πρώτο πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις σχέσεις τους, όπως πόσο συχνά έκαναν σεξ και πόσους παρτενέρ είχαν και την τάση τους να βοηθάνε άλλους, όπως το κατά πόσο προσφέρουν σε φιλανθρωπίες, κάνουν δωρεές αίματος ή βοηθούν συνανθρώπους τους (π.χ. έναν ηλικιωμένο να διασταυρώσει τον δρόμο).

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν υψηλό σκορ αλτρουισμού, ανέφεραν ότι ήταν πιο επιθυμητοί στο αντίθετο φύλο, είχαν περισσότερους σεξουαλικούς παρτενέρ και έκαναν πιο συχνά σεξ. Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι για τους άνδρες ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ο αλτρουισμός έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο στον αριθμό των σεξουαλικών παρτενέρ.

Το δεύτερο πείραμα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες οι οποίοι όταν ρωτήθηκαν σχετικά, απάντησαν πως ήταν πιο ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να δωρίσουν τα πιθανά κέρδη από μία οικονομική πράξη, είχαν περισσότερους σεξουαλικούς παρτενέρ τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους συνολικά όσο και κατά τον τελευταίο χρόνο. Οι περισσότερο αλτρουιστές άνδρες μάλιστα, είχαν και περισσότερες σχέσεις.

Πιο αποτελεσματικό σήμα για τους άνδρες ο αλτρουισμός

Η μελέτη υποστηρίζει προηγούμενες δουλειές οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στις κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών οι άνδρες οι οποίοι μοιράζονταν το φαγητό που κυνηγούσαν είχαν μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία.

Τα αποτελέσματα επέμεναν, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλα στοιχεία, όπως τον ναρκισσισμό, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και την κοινωνικά επιθυμητή συμπεριφορά.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι ο αλτρουισμός έχει εξελιχθεί επειδή χρησιμεύει ως ένα σήμα άλλων, δυσδιάκριτων επιθυμητών ιδιοτήτων, βοηθώντας τα άτομα να αποκτήσουν σεξουαλικούς συντρόφους και να αναπαραχθούν, γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη μελέτη.

Πηγή: pathfinders.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα