Παρουσιάστηκε στο κοινό των Χανίων «Η κυρία Έλενα Βενιζέλου» της Ζωής Μητσοτάκη | Photos

Σε πτυχές της προσωπικότητας και του βίου της δεύτερης συζύγου του Ελευθερίου Βενιζέλου, Έλενας, αναφέρεται το τελευταίο βιβλίο της αείμνηστης Ζωής Μητσοτάκη που εκδόθηκε από το ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και παρουσιάστηκε χθες στο κοινό των Χανίων.Η παρουσίαση έγινε στον αύλειο χώρο του ιδρύματος, στην Χαλέπα με τη συμπλήρωση δύο ετών από τον θάνατο της συγγραφέως ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων αναγορεύτηκε σε Εταίρο του Ιδρύματος.

Για το βιβλίο μίλησε ο ακαδημαϊκός

Άγγελος Δεληβορριάς που τόνισε την αγωνία της Ζωής Μητσοτάκη να προλάβει να ολοκληρώσει το βιβλίο όταν η υγείας της έβαινε επιδεινούμενη και έκανε λόγο για μια «επίπονη και χρονοβόρα δουλειά», «υπόδειγμα ερευνητικού ήθους».

Από την πλευρά της η αρχιτέκτονας και συγγραφέας Αιμιλία Κλάδου-Μπλέτσα, με πρόδηλη την συγκίνησή της, αναφέρθηκε στην Ζωή Μητσοτάκη αλλά και στην Έλενα Βενιζέλου όπως σκιαγραφείται μέσα στο στο βιβλίο, για όσα την χώριζαν και για όσα την ένωσαν με τον Βενιζέλο: «Ο ένας προερχόταν από την Ανατολή και η άλλη από την Δύση, δύο άνθρωποι, δύο κόσμοι, ο κόσμος του Έλληνα – Κρητικού και ο κόσμος της Ευρωπαίας Ελληνίδας. Η Έλενη Σκυλίτση, μια αριστοκράτισσα, μοναχοθυγατέρα, αναθρεμμένη στο αυστηρό περιβάλλον της Δύσης και που την είχε μάθει να τηρεί στο έπακρον όλα τα κοινωνικά προσχήματα (…) κι ο Βενιζέλος γεννημένος και μεγαλωμένος σε έναν τόπο τραχύ, τρικυμισμένο, ανήσυχο. (..) Τους συνέδεσε η αγάπη, η ευγένεια και η μεγαλοσύνη. Με εντελώς διαφορετική νοοτροπία διέθεταν τις ίδιες εθνικές αξίες και είχαν τις ίδιες επιδιώξεις.» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Για το βιβλίο μίλησε και η φιλόλογος και επιμελήτρια της έκδοσης Ελένη Κεχαγιόγλου, ενώ τον συντονισμό είχε ο Γιώργος Κουκουράκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος. Μια συνοπτική αναφορά στο έργο της Ζωής Μητσοτάκη έκανε η Αργυρώ Χανιωτάκη – Σμυρλάκη, γραμματέας του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος.

Η βραδιά έκλεισε μουσικά με την Αφροδίτη Μητσοτάκη (πιάνο) και τη Χρυσούλα Περάκη στο τραγούδι.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα