Ο Σύλλογος Δασκάλων πραγματοποιεί στάση εργασίας στις 29 Σεπτεμβρίου

Κινητοποίηση για τα προβλήματα του κλάδου, την έλλειψη δασκάλων, τις προσλήψεις αναπληρωτών και όχι μόνιμων εκπαιδευτικών και παράλληλα στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας, πραγματοποιεί ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

«Για 8η συνεχή χρονιά η Δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται στη μέγγενη των μνημονιακών δεσμεύσεων με την κυβέρνηση

να αρνείται να κάνει τον παραμικρό μόνιμο διορισμό. Χιλιάδες αναπληρωτές προσλήφθηκαν για να καλύψουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων.

Η πολιτική των μηδενικών διορισμών στην εκπαίδευση έχει ολέθριες συνέπειες για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στο ελληνικό σχολείο.

Τείνει να μετατρέψει την Δημόσια Εκπαίδευση σε ένα κάτεργο ελαστικής κακοπληρωμένης εργασίας στην οποία σχεδόν το ¼ του προσωπικού δουλεύει σε συνθήκες εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας. Δημιουργεί ένα κλίμα ανασφάλειας και έλλειψης σταθερότητας στα σχολεία, στους μαθητές αλλά και στους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι κάθε χρονιά δεν ξέρουν ποιον και αν θα έχουν δάσκαλο τα παιδιά τους. Έχει τραγικές συνέπειες για τομείς της εκπαίδευσης όπως είναι η ειδική αγωγή και η παράλληλη στήριξη όπου η σταθερότητα του εκπαιδευτικού αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο του εκπαιδευτικού έργου.

Η κατάσταση αυτή όμως έχει ολέθριες συνέπειες για τη ζωή δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων μας αναπληρωτών οι οποίοι κάθε χρόνο είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας. Με τη βαλίτσα στο χέρι κάθε χρόνο περιμένουν να δουν σε ποια από τις εσχατιές της νησιωτικής ή της ηπειρωτικής χώρας θα τους στείλουν οι γραφειοκρατίες του Υπουργείου για να εξασφαλίσουν την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Κακοπληρωμένοι και άστεγοι, αναγκασμένοι να κοιμούνται έως και στις παραλίες και στα κάμπινγκ, ζουν με την αγωνία της επόμενης πρόσληψης.

Αν και καλύπτουν μόνιμα κενά το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να τους προσλάβει μόνιμα με μόνη στην πραγματικότητα αιτιολόγηση το μισθολογικό κόστος. Η μόνιμη εργασία κοστίζει ακριβότερα για τους δανειστές, τους τοκογλύφους της ΕΕ. Οι υποσχέσεις τις κυβέρνησης για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς έχουν μπει στις ελληνικές καλένδες μετά την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις επιταγές των μνημονίων.

Η εφαρμογή του ΠΔ 79 πρόκειται να περιστείλει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τις θέσεις εργασίας τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στη Δημοτικό. Θα οδηγήσει σε εξαφάνιση τμημάτων, σε παγίωση πληθωρικών τμημάτων σε μείωση οργανικότητας, σε κλείσιμο τμημάτων του ολοήμερου. Όπως ακριβώς λειτούργησε η επιβολή του ελάχιστου αριθμού 14 μαθητών για τη δημιουργία τμήματος νηπιαγωγείου έτσι θα βρεθούμε μπροστά σε αλλαγή του εργασιακού χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η νεκρανάσταση της αξιολόγησης που επιχειρείται από την κυβέρνηση τίποτε καλό δεν προμηνύει για τους αναπληρωτές. Το αντίθετο μάλιστα θα χρειαστεί να περάσουν από ακόμη μεγαλύτερα κόσκινα προκειμένου να εξασφαλίσουν μια εννεάμηνη σύμβαση εργασίας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 29/9 και ώρα 13:30 μ.μ στα γραφεία της Διεύθυνσης .

Κηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12μ – 2μμ για τον πρωινό κύκλο και 2μμ – 4μμ για τον απογευματινό κύκλο.

Ζητάμε:

Μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των αναγκών με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου. Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.

Κάλυψη όλων των κενών με ισάριθμους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών τώρα! Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας! Καμιά μείωση οργανικών θέσεων – οργανικές τοποθετήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς.Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού εκτός της Διεύθυνσης της οργανικής του θέσης.Πρόσληψη αναπληρωτών σε ΟΛΑ τα κενά στην α΄ φάση, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στις πρώτες περιοχές προτίμησής τους.Οι αναπληρωτές να βρίσκονται στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου. Νέες φάσεις πρόσληψης μόνο για έκτακτα λειτουργικά κενά.Καμιά απόλυση – κανένας αναπληρωτής χωρίς δουλειά.Κοινοποίηση του συνόλου των κενών ανά σχολείο από τις Διευθύνσεις.Ένας εκπαιδευτικός ανά μαθητή στην παράλληλη στήριξη με βάση τις γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ.Έγκαιρη καταβολή του μισθού κάθε 1η του επόμενου μήναΑκώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους.Επίδομα ανεργίας για όλους τους συμβασιούχους μετά τη λήξη της σύμβασής τους.Πλήρης εξομοίωση όλων των αδειών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (κανονικές, αναρρωτικές, μητρότητας, επαπειλούμενης κύησης, φοιτητικές κλπ.) με αποδοχές, προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων.Κατάργηση του ενδεχομένου απόλυσης των αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης της δεκαπενθήμερης αναρρωτικής άδειας λόγω ασθένειας ή προβλημάτων.Απόσυρση του Π.Δ.79 και των Υπουργικών Αποφάσεων για το Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο.Μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τμήμα στο 1/20 και 1/15 στο Νηπιαγωγείο και τις μικρές τάξεις του Δημοτικού.Καμιά συγχώνευση – κατάργηση τμήματος δημοτικού και νηπιαγωγείου.Υπερασπιζόμαστε τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο.Πρόσληψη – τοποθέτηση εκπαιδευτικών των υπαρχουσών ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία.Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί στην ειδική αγωγή με βάση το χρόνο λήψης του πτυχίου και την προϋπηρεσία.Κατάργηση της τροπολογίας για τα τμήματα ένταξης – ενίσχυση της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης, δημιουργία νέου τμήματος ένταξης μετά τα 12 παιδιά.Ίδρυση Τ.Ε. σε κάθε σχολείο (νηπιαγωγείο – δημοτικό) με απαραίτητο εξοπλισμό και εποπτικό υλικό.Στελέχωση των ειδικών σχολείων και των τμημάτων ένταξης με το απαραίτητο προσωπικό».

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα