Ο Μητσοτάκης εκλέγει τον αρχηγό στην Κεντροαριστερά

Η περίπτωση να ματαιωθεί η εκλογή αρχηγού στην Κεντροαριστερά δεν υφίσταται. Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες να ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης για την αυτοπρόσωπη παρουσία, την on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων και την ηλεκτρονική και εξ αποστάσεως ψηφοφορία, όμως

όλοι όσοι συμμετέχουν στο εγχείρημα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να τα «σπάσουν» για διαδικαστικά θέματα.

Ακόμη κι αν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία, η εκλογή ηγεσίας στην κεντροαριστερά θα ολοκληρωθεί, ενδεχομένως όχι στις αρχές Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί, αλλά λίγο αργότερα, εφόσον ο πρόεδρος της Επιτροπής για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας Νίκος Αλιβιζάτος κρίνει ότι οι δύο εταιρείες που ανέλαβαν την on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να είναι καθ’ όλα εντάξει στην εργασία που αναλαμβάνουν.

Ούτε και είναι στις προθέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως διαβεβαιώνουν στενοί του συνεργάτες, να χρησιμοποιήσει τη διαφωνία του με τη Φώφη Γεννηματά για τον τρόπο εκλογής ως πρόσχημα για να αποχωρήσει, όπως φοβούνται κάποιοι συνεργάτες της επικεφαλής της ΔΗΣΥ.

Η δήλωση του αρχηγού του Ποταμιού («Κάποιοι μεθοδικά σαμποτάρουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Έχουν μάθει να εμπιστεύονται μόνο τους κομματικούς μηχανισμούς. Εγώ όμως θα επιμείνω και καλώ τους άλλους υποψήφιους να είναι ξεκάθαροι. Όχι «ναι μεν, αλλά». Η τεχνολογία το επιτρέπει»), δεν είναι, όπως μας λένε συνεργάτες του Σταύρου, δηλωτική αποχώρησης, αλλά πολιτική θέση, την οποίαν μάλιστα ασπάζονται οι επτά από τους δέκα υποψηφίους καθώς και ο Πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες ο επικεφαλής του Ποταμιού θα δώσει στη δημοσιότητα μια πλήρη πρόταση για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στοχεύοντας προφανώς στη στήριξη και την επιβράβευση εκείνων που θα ήθελαν την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, όχι όμως και στις ψήφους τους αφού εξ αποστάσεως ψηφοφορία, με τα σημερινά δεδομένα, έχει αποφασιστεί ότι δεν μπορεί να γίνει. Ενώ, όπως παραδέχονται, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους και οι δέκα υποψηφίοι «το κόστος εάν ναυαγήσει το εγχείρημα θα είναι τεράστιο» και κανείς, τουλάχιστον από την τετράδα (Γεννηματά, Θεοδωράκης, Καμίνης, Ανδρουλάκης) που φαίνεται να προηγείται στις προτιμήσεις των οιωνεί εκλεκτόρων, δεν μπορεί να το σηκώσει.

Ούτε βεβαίως θα ήθελαν να συμβεί και στη ΔΗΣΥ το φιάσκο που συνέβη στη ΝΔ επί γραμματείας Παπαμιμίκου, και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η εκλογή αρχηγού και όταν τελικά έγινε η ψηφοφορία αντί για τον Μεϊμαράκη, που ήταν το φαβορί, κέρδισε ο Μητσοτάκης. Σημειωτέον, ο Γιάννης Ραγκούσης έστειλε στην επιτροπή Αλιβιζάτου επιστολή προέδρου κρατικής εταιρείας που δηλώνει ότι μπορεί μεν να αναλάβει την διεξαγωγή εξ αποστάσεως ψηφοφορία όμως δεν μπορεί να κάνει και την πιστοποίηση των εκλεκτόρων όπερ σημαίνει ότι τους καταλόγους θα πρέπει να τους καταρτίσει η Επιτροπή.

Μάλιστα, μέλος της Επιτροπής Αλιβιζάτου, ο οποίος διάκειται φιλικά, είναι η αλήθεια, στη Φώφη Γεννηματά μας λέει: «Καλά όλα αυτά που λέει ο Σταύρος, αλλά ούτε ο ίδιος έχει εκλεγεί επικεφαλής στο Ποτάμι με τον τρόπο που μας υποδεικνύει ούτε τα έχει εφαρμόσει στο κόμμα του για να έχουμε ένα θετικό προηγούμενο. Αν αποτύχουν οι εταιρείες, που μας προτείνει και οι οποίες φυσικό είναι να λένε ότι μπορούν να τα καταφέρουν, θα γελοιοποιηθούν τα κόμματα και όχι οι εταιρείες».

Από την πλευρά του Ποταμιού αποκρούουν ως αβάσιμους τους φόβους του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα την ανησυχία μήπως κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι «τρύπες» της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, προβούν σε πράξεις, έστω περιορισμένης, νοθείας. «Αυτό», λένε, «ισχύει για όλους τους υποψήφιους. Ό,τι θα μπορεί να κάνει ο ένας θα μπορεί να το κάνει και ο άλλος. Το θέμα είναι να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Και κυρίως οι νέοι. Η αυτοπρόσωπη παρουσία είναι γνώρισμα των μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων. Σήμερα οι νέοι σχεδόν τα πάντα τα κάνουν εξ αποστάσεως και μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών. Η Κεντροαριστερά αν θέλει να είναι σύγχρονο κόμμα θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να μην μείνει στην εποχή του …αραμπά».

Σίγουρα, η ηλεκτρονική ή όχι ψηφοφορία είναι πρόβλημα, παραδέχονται σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των υποψηφίων στην επιτροπή Αλιβιζάτου, όμως συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου αλλά και κάποιοι της Φώφης Γεννηματά υποστηρίζουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο προσανατολισμός του νέου φορέα που θα ιδρυθεί μετά την εκλογή αρχηγού: Θα συνεργαστεί με τη ΝΔ για να σχηματισθεί κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία; Θα συμφωνήσει να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ή θα συμφωνήσει με τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν εκλογές με απλή αναλογική που θα οδηγήσει σε ένα εντελώς νέο, και εν πολλοίς άγνωστο ενδεχομένως και επικίνδυνο για την κοινωνικο-οικονομική σταθερότητα, πολιτικό τοπίο;

Το δυσμενές, για το SPD, αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία ενισχύει την άποψη όσων υποστηρίζουν πως η συγκυβέρνηση με τη Δεξιά βλάπτει σοβαρά την σοσιαλδημοκρατία. Αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά ζημίωσε πρωτίστως και καταλυτικά το ΠΑΣΟΚ προσέθεσαν, μετά τις γερμανικές εκλογές, στη φαρέτρα τους ένα ακόμη επιχείρημα -εκτός από τον αντιμητσοτακισμό και την αντιδεξιά ρητορική – για να λένε «όχι σε επανάληψη της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ».

Από την άλλη όμως είναι ισχυρό και το επιχείρημα όσων διατείνονται ότι τη ΔΗΣΥ ή τέλος πάντων όπως θα λέγεται ο νέος φορέας δεν τη συμφέρει να ανοίξει, μέσω της απλής αναλογικής, το παιχνίδι της διακυβέρνησης. Η δύναμη της κεντροαριστεράς είναι ότι σε περίπτωση αυτοδυναμίας μπορεί αυτή να εγγυηθεί το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης και επομένως να έχει αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ.

Εάν αντίθετα οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, ακόμη κι αν, λόγω του εκλογικού συστήματος, κερδίσει 4-5 επιπλέον έδρες, θα έχει μειωμένη ισχύ στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, αφού δεν θα αρκούν οι έδρες δύο κομμάτων για να σχηματισθεί κυβερνητική πλειοψηφία. Το πιθανότερο είναι να χρειασθούν τρία ή και περισσότερα κόμματα για να έχει κάποιος στη Βουλή τη δεδηλωμένη. Με το υπάρχον σύστημα αρκούν δύο κόμματα για να γίνει κυβέρνηση, με την απλή αναλογική κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Το σίγουρο είναι πως η διαπραγματευτική δύναμη της Κεντροαριστεράς θα είναι κατά πολύ μειωμένη αφού ακόμη κι αν ξεπεράσει το 10% είναι πιθανόν να μην αρκούν οι βουλευτές της για να σχηματισθεί κυβέρνηση και να καταστεί μεγαλύτερη η χρησιμότητα ενός μικρότερου τρίτου, ενδεχομένως και τέταρτου, κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις που δίδονται σ’ αυτό το, στρατηγικής υφής, πρόβλημα είναι διαφορετικές από τους δέκα υποψηφίους. Σίγουρα πάντως οι ψηφοφόροι του Θεοδωράκη, αλλά και σε μεγάλο ποσοστό και του Καμίνη προτιμούν το φλερτ με τη δεξιά. Κατά κάποιο τρόπο στην εκλογή αρχηγού της Κεντροαριστεράς συγκρούονται δύο κόσμοι. Κι αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν στην ψηφοφορία.

Αν για παράδειγμα δεν είναι η Φώφη στην τελική δυάδα είναι σίγουρο πως οι ψηφοφόροι τη δεύτερη Κυριακή θα είναι σαφέστατα λιγότεροι από την πρώτη, αφού οι ΠΑΣΟΚοι όχι μόνον δεν θα προσέλθουν, αλλά ενδεχομένως θα καταστήσουν και σαφές πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να διαλυθεί. Το ίδιο θα συμβεί και στην πιθανότερη περίπτωση που δεν είναι είτε ο Καμίνης είτε ο Σταύρος στην δυάδα. Αν για παράδειγμα στον τελικό γύρο έχουμε μια κομματική αναμέτρηση (Φώφης – Ανδρουλάκη) είναι δύσκολο να φανταστούμε τους μη ΠΑΣΟΚους και κατά βάσιν φιλελεύθερους-κεντρώους ψηφοφόρους του Ποταμιού και του δημάρχου Αθηναίων να προσέρχονται τη δεύτερη Κυριακή στις κάλπες.

Δεν είναι λίγοι λοιπόν αυτοί που πιστεύουν πως για να υπάρξει μαζική προσέλευση την πρώτη Κυριακή θα πρέπει να λυθούν κατεπειγόντως τα διαδικαστικά προβλήματα και για να υπάρξει ενδεχομένως και μεγαλύτερη προσέλευση στη δεύτερη θα πρέπει το τελικό δίδυμο να είναι η Φώφη με έναν εκ των Θεοδωράκη και Καμίνη.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι εκτιμήσεις κομματικών επιτελείων, αναλυτών και δημοσιογράφων που εντρυφούν στα …μυστήρια της Κεντροαριστεράς, η Φώφη θα είναι πρώτη και για τη δεύτερη θέση θα παλέψουν μέχρι και την τελευταία στιγμή οι Καμίνης και Θεοδωράκης. Εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 15% τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά για την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καθώς εκτός του νεαρού ευρωβουλευτή από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αντλούν ψήφους και οι Μανιάτης, Κωνσταντινίδης και Ραγκούσης.

Μάλιστα και η ίδια η Φώφη, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται ανήσυχη σε συνομιλητές της για το αποτέλεσμα επειδή «ο πόλεμος που δέχεται δεν είναι μόνον απ’ έξω, αλλά και μέσα από το ΠΑΣΟΚ». Ένας παράγων που, όπως παραδέχονται και τα επιτελεία των υποψηφίων, μπορεί να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα είναι και η στάση των στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ, επειδή το κόμμα του Γ. Παπανδρέου είναι το μόνο, μετά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που έχει υπολογίσιμη δύναμη εκλεκτόρων. Παρά τα όσα αρχικώς ελέγοντο, οι οπαδοί του Γ. Παπανδρέου κατανέμονται και στους τρεις που προηγούνται (Φώφη, Καμίνης, Θεοδωράκης) και δεν επιλέγουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τη Φώφη.

Τέλος, ένας ακόμη σοβαρός, ενδεχομένως και καθοριστικός, παράγοντας στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, τόσο στον πρώτο γύρο όσο και στον δεύτερο, είναι ο αριθμός των καλπών που θα στηθούν και οι εφορευτικές επιτροπές. Στο πρώτο υπάρχει διχογνωμία καθώς ακόμη και συνεργάτες της Φώφης υποστηρίζουν πως θα πρέπει οι κάλπες να είναι όσο το δυνατόν περισσότερες και από τις περίπου 530 που αρχικώς είχε συμφωνηθεί στην επιτροπή Αλιβιζάτου.

Σε ότι αφορά το δεύτερο, τη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών, που, ειδικά σε μαζικές κομματικές διαδικασίες, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, είναι σίγουρο πως, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ο έλεγχος θα βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ, μοιρασμένος ανάμεσα στους οπαδούς της Φώφης και του Ανδρουλάκη. Το θέμα είναι να μην υπάρξουν μεταξύ τους εχθροπραξίες, που θα αμαυρώσουν την ψηφοφορία, αφού μεταξύ των δύο μηχανισμών υπάρχει έντονη αντιπαλότητα έως και μίσος για τον έλεγχο της κομματικής εξουσίας.

Μάλιστα, παλαιός κοινοβουλευτικός, που διακρίνεται για τη θυμοσοφία του, έλεγε σε συγκέντρωση υποστήριξης τρίτου (όχι της Γεννηματά ή του Ανδρουλάκη) υποψηφίου την εξής ιστορία: Κάποτε ταξίδευαν με το ίδιο καράβι δύο άνθρωποι, ας πούμε η Φώφη και ο Νίκος, που τους χώριζε μίσος φοβερό. Οπότε, βέβαια, ο ένας κάθησε στην πλώρη και ο άλλος στην πρύμνη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έπιασε τρικυμία και το καράβι πάλευε με τα κύματα ώσπου σε μια στιγμή φάνηκε πως θα βούλιαζε. Πήγε λοιπόν ο ένας από τους δύο στον καπετάνιο και τον ρώτησε: «Ποιό μέρος θα βουλιάξει πρώτο, η πρύμνη ή η πλώρη;» «Γιατί ρωτάς;», τον ρώτησε με τη σειρά του ο καπετάνιος. «Γιατί δεν με νοιάζει τόσο να πνιγώ, όσο να δω τον εχθρό μου να πνίγεται πρώτος».

Όπως καταλαβαίνετε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Αλιβιζάτου, που πιθανότατα θα οριστεί την Τετάρτη θα έχει πολύ δουλειά για να ισορροπεί ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις και τις τακτικές των δέκα υποψήφιων αρχηγών της νέας Κεντροαριστεράς, αλλά και των κομμάτων και των κινήσεων ή των συλλογικοτήτων που τους στηρίζουν…

Γράφει ο Νίκος Φελέκης

Keywords
μητσοτακης, on line, Γιαννης Ραγκουσης, υφίσταται, ηλεκτρονική, ψηφοφορία, παπανδρεου, νεα δημοκρατια, ραγκουσης, σημαίνει, ΠΑΣΟΚ, νέα, συριζα, εκλογες, spd, σαμαρας, ισχύ, βουλη, φλερτ, δημοσκοπηση, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, καμινης, σταση εργασιας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, νεος παπας, κομματα, βουλευτες, ηλεκτρονική, το θεμα, γερμανια, δουλεια, εργασια, θεμα, ρωτησε, φλερτ, αλιβιζατος, ανδρουλακης, βρισκεται, γινει, δευτερο, δυναμη, δηλωση, δωσει, διδυμο, εγινε, εγχειρημα, υπαρχει, εποχη, επτα, τεχνολογια, ιδια, ιδιο, υφίσταται, θεοδωρακης, θετικο, κυβερνηση, κυματα, κομμα, κωνσταντινιδης, μισος, παντα, πιστοποιηση, πλωρη, προβληματα, ρητορικη, ρολο, σιγουρα, σιγουρο, σειρα, συγκεντρωση, σοσιαλδημοκρατια, συγχρονο, τρια, ισχύ, φυσικο, φιασκο, φωφη, φωφη γεννηματα, φοβερο, ψηφοφορία, αγνωστο, ιδιαιτερα, κυριακη, μεινει, on line, παιχνιδι, πληροφοριες, σημαίνει, spd, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα