Ντόρα: Στους ουραγούς της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα

Όπως σημειώνει η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ η Ελλάδα βρίσκεται σε κλίμα αβεβαιότητας και επενδυτικής άπνοιας λόγω της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση.

Το κλίμα αβεβαιότητας και επενδυτικής άπνοιας που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, λόγω της ατέρμονης διαπραγμάτευσης, της μεγάλης καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης και φυσικά της παράτασης της ισχύος των capital controls σημειώνει η τομεάρχης Οικονομίας

και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτηση που έκανε προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου.

Όπως αναφέρει η κ. Μπακογιάννη, η ελληνική οικονομία έχασε ακόμα μία θέση στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, υποχωρώντας για το έτος 2017 στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών της σχετικής κατάταξης του International Institute for Management Development (IMD).

Το γεγονός αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό, σημειώνει η βουλευτής της ΝΔ, «καθώς έρχεται σε συνέχεια της περσινής βουτιάς έξι θέσεων, βυθίζοντας κι άλλο τη χώρα μας στους ουραγούς της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας» και συμπληρώνει πως η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, ενδεικτικό της οποίας είναι, με βάση τα ευρήματα του διεθνούς ινστιτούτου, η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας στους δείκτες «Εγχώρια Οικονομία» (60ή θέση από 54η), «Διεθνές Εμπόριο» (40ή από 34η) και «Φορολογική Πολιτική» (59η από 55η). Ως χαρακτηριστικό στοιχείο γι’ αυτό, σημειώνει ότι το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας βρίσκεται πάνω μόνο από χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Ουκρανία, η Βραζιλία, η Μογγολία και η Αργεντινή.

Κατόπιν αυτών, η κ. Μπακογιάννη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, αν σχεδιάζονται δράσεις για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ποιο είναι το πλάνο για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, σχεδιασμό και υλοποίηση οικονομικού προγράμματος αναπτυξιακής εξισορρόπησης και αύξηση επενδύσεων, που κρίνονται απαραίτητα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και αν υπάρχει σχέδιο για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, «ο οποίος αντέχει, έστω και οριακά, ακόμη και μετά τα capital controls, την απουσία ρευστότητας, την αδυναμία χρηματοδότησης της δραστηριότητάς του και την απίστευτη φοροεπιδρομή» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα