Νεφς Αμάρι: Ένα κρητικό πανηγύρι διαφορετικό από τα υπόλοιπα | Photos

Αν πας μια φορά… σίγουρα κάθε Αύγουστο θα είσαι και πάλι εκεί, στην «καρδιά» της Κρήτης

25 Αυγούστου: Μια ημερομηνία που στην Κρήτη και ειδικότερα στο Ρέθυμνο, όσοι την ακούν, το μυαλό τους, αμέσως πάει στο πανηγύρι του χωριού Νέφς Αμάρι. Ένα πανηγύρι διαφορετικό από τα υπόλοιπα, ένα πανηγύρι που έχει γίνει θεσμός και το οποίο «σπάει» κάθε χρόνο όλα τα ρεκόρ.

Με αφορμή την γιορτή του Αγίου Τίτου, οι εκδηλώσεις στο γραφικό χωριό του Ρεθύμνου ξεκινούν πέντε ημέρες νωρίτερα. Ο δραστήριος σύλλογος με όρεξη και περίσσια

δημιουργικότητα, φροντίζει με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων να κάνει το Νέφς Αμάρι, σημείο αναφοράς.

Παραδοσιακά οι εκδηλώσεις κλείνουν το βράδυ της 25ης Αυγούστου με το μεγάλο πανηγύρι στην όμορφη πλατεία του χωριού, μπροστά από το παλιό δημοτικό σχολείο και κάτω από το φωτισμένο καμπαναριό.

Η Κρήτη τα καλοκαίρια είναι συνυφασμένη με τα πανηγύρια. Όλα τα χωριά, μικρά και μεγάλα, συνήθως με αφορμή την γιορτή κάποιου Αγίου, ξαναζωντανεύουν και όλοι μαζί οι κάτοικοι γιορτάζουν υπό τους ήχους της κρητικής μουσικής.

Αυτό όμως που γίνεται στο Νέφς Αμάρι κάθε καλοκαίρι στις 25 Αυγούστου, είναι κάτι μοναδικό. Το γλέντι ξεκινά από νωρίς το μεσημέρι στην πλατεία, όπου παρέες με κρητικά όργανα στα χέρια δίνουν το σύνθημα. Από εκείνη την ώρα το πανηγύρι έχει αρχίσει.

Σταδιακά, με αποκορύφωμα το βράδυ, χιλιάδες κόσμου από όλη την Κρήτη φτάνει στο χωριό. Το γλέντι ξεκινά περίπου στις εννέα το βράδυ και διαρκεί περισσότερες από 12 ώρες! 12 ώρες ποιοτικής κρητικής μουσικής και ατελείωτου χορού. Αυτό όμως που το κάνει μοναδικό είναι το γεγονός ότι ο κόσμος που επισκέπτεται το Νέφς Αμάρι είναι κυρίως νέοι άνθρωποι.

Το σίγουρο είναι ότι αν πας μια φορά… κάθε Αύγουστο θα είσαι και πάλι εκεί, στην «καρδιά» της Κρήτης, στο Νέφς Αμάρι.

Φέτος ο Χάρης Παναγιωτάκης, ο Αντώνης Ξυλούρης, ο Μανώλης Μανουσάκης και ο Αλέξης Αλεβυζάκης, με τους μοναδικούς τους σκοπούς διασκέδασαν τον κόσμο που βρέθηκε στο χωριό.

Νεφς Αμάρι

Το Αμάρι είναι παραδοσιακός ορεινός οικισμός της δημοτικής κοινότητας Σιβρίτου, του δήμου Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης.

Από το χωριό έλαβε την ονομασία της κατά την βενετοκρατία ολόκληρη η ομώνυμη επαρχία.

Για την ονομασία του Αμαρίου, υπάρχουν διάφορες εκδοχές: μια από αυτές αναφέρει πως η ονομασία οφείλεται σε Βυζαντινό ή Βενετό άρχοντα ονόματι Αμάρη ή Amari. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το Αμάρι προέρχεται από την λατινική λέξης amare που σημαίνει αγαπώ.

Άλλες εκδοχές θέλουν την ονομασία να έχει αρχαιοελληνική προέλευση.

Το Αμάρι είναι κτισμένο σε απάνεμη τοποθεσία στους πρόποδες του βουνού Σάμιτος, σε υψόμετρο 460 μέτρων και απέχει 40 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, που αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, βρίσκεται ο Οψιγιάς, ο έτερος οικισμός της δημοτικής κοινότητας Σιβρίτου.

Η πρώτη αναφορά στο Αμάρι γίνεται σε επιγραφή του τοπικού ναού της Αγίας Άννας που φέρει την χρονολογία 1225. Παράλληλα, μνεία γίνεται και σε βενετικό έγγραφο του 1368.

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα