Μίνι-υπουργικό για το Σκοπιανό ζήτημα | Αισιόδοξοι Κοτζιάς-Καμμένος

Απόλυτα αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό θα ολοκληρωθούν θετικά δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από τη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά από την ολοκλήρωση σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,

όπου συζητήθηκε και το ζήτημα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.«Κουβεντιάσαμε», είπε ο κ. Κοτζιάς, για τα ζητήματα των Βαλκανίων. «Για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στην καλύτερη ευμάρεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων». Προσέθεσε ότι συζήτησαν ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία και τη FYROM.

Όσον αφορά στην Αλβανία, είπε, «κουβεντιάσαμε τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα αυτή χώρα και νομίζω ότι έχουμε κάνει καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες».

«Όσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό»,συνέχισε, για να τονίσει ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι».

Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

Καμμένος: Έχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος δήλωσε πως «σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα, είναι η μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ και καλώ τον Κ. Μητσοτάκη να του πω ότι θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών που διαπραγματεύεται το θέμα.

Έχουμε μπροστά μας δύο αποφάσεις: η μία είναι η απόφαση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και η άλλη του Βουκουρεστίου. Έχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών.

Δεν είναι από αυτούς που άλλα υπογράφουν και άλλα εννοούν όπως ο Αντώνης Σαμαράς ή από αυτούς που συμφωνούν και τελικά υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη. Νομίζω ότι θα οδηγηθούμε σε λύση προβλημάτων. Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή».

Αναφερόμενος στον όρο «Μακεδονία» τόνισε: «Είναι μια πάγια εθνική θέση και επιμένω σε αυτή. Ελπίζω ότι η λύση που θα δοθεί θα εξασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα. Η ΝΔ είπε ότι θα ψηφίσει ό,τι εγώ, οπότε μου εναποθέτει τις ελπίδες για τη λύση».

Πηγή: altsantiri.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα