«Μάγεψε» την Αβινιόν η Ιζαμπέλ Ατζανί ως «Ισμήνη» του Ρίτσου

Μία μαγική βραδιά, με πρωταγωνίστρια τη σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιό Ιζαμπέλ Ατζανί, οι οποία απήγγειλε Γιάννη Ρίτσο στον κήπο του Μουσείου Calvet στην Αβινιόν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που μεταδίδει το δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο France Culture, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χθες το βράδυ 500 θεατές.

Οι θεατές, που είχαν σχηματίσει ουρά για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, που είχε ελεύθερη είσοδο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο

Ειδήσεων, καταχειροκρότησαν όρθιοι την Γαλλίδα ηθοποιό, μαζί με τον ηθοποιό Μίσα Λεσκό.

«Αγαπημένη Ισμήνη, αδελφή μου, εσύ που μοιράζεται την τύχη μου…» λέει η Αντιγόνη ανοίγοντας την τραγωδία του Σοφοκλή. Η Ιζαμπέλ Ατζανί ερμήνευσε τον ρόλο της Ισμήνης, της ξεχασμένης αδελφής, σε ένα κείμενο του Γιάννη Ρίτσου που εξέδωσε ο οίκος Gallimard.

Η μορφή της Ισμήνης συνδέεται τραγικά με αυτήν της αδελφής της Αντιγόνης: παραβλέποντας τις εντολές του Κρέοντα και θάβοντας τον νεκρό αδελφό της, Πολυνείκη, η Αντιγόνη επιλέγει τον θάνατο, ενώ η Ισμήνη τη ζωή.

Το 1966, ο Γιάννης Ρίτσος επιχειρεί να δώσει τον λόγο στην Ισμήνη, σε μια θερμή συνηγορία υπέρ της ζωής και της ελευθερίας. Ο ποιητής που γνώρισε τον ναζισμό και μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών, ολοκλήρωσε το κείμενο αυτό στη Σάμο το 1971 όπου είχε εκτοπιστεί μετά τη φυλακή.

Φορώντας ένα μακρύ κόκκινο φόρεμα, η Ατζανί συνοδευόταν από τον Μίσα Λεσκό, ο οποίος διάβασε ένα απόσπασμα άλλου ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου σε μετάφραση Ζακ Λακαριέρ.

Στις 14 Ιουλίου, ο Λαμπέρ Ουιλσόν μάγεψε τους θεατές στον ίδιο χώρο του Μουσείου Calvet με τραγούδια του Ιβ Μοντάν.

Το France Culture μετέδιδε από το Φεστιβάλ της Αβινιόν την εκπομπή του «Fictions» που ηχογραφούσε δημόσια στο Μουσείο Calvet από 9 έως 18 Ιουλίου και την πολιτιστική εκπομπή «La grande table d’ ete», που πραγματοποιήθηκε ζωντανά και δημόσια από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου.

Πρώτο Θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα